В категории:Свят

Експерт на ООН: Асанж е подлаган на психологически изтезания

Шведският съд отмени искането за екстрадиране на основателя на WikiLeaks, но битката срещу опитите на САЩ да го осъдят заради журналистическата му дейност тепърва предстои

Джулиан Асанж бе осъден на 50 седмици за неявяване на призовка. След излежаване на половината присъда ще може да бъде екстрадиран, ако британският съд го позволи. Снимка: Ал Джазира.

Джулиан Асанж показва всички симптоми, свързани с продължително подлагане на психологически изтезания. Според старши експерт на ООН, който посети основателя на WikiLeaks в затвора в Лондон, той в никакъв случай не трябва да бъде екстрадиран в САЩ.

„Най-големите притеснения са свързани с това, че в Съединените щати господин Асанж ще бъде изложен на значителен риск от сериозно нарушаване на човешките му права, включително свободата му на изразяване, правото на справедлив процес, както и защита от изтезания и други жестоки, нехуманни и унизителни форми на наказание“, заявява Нилс Мелзър, специален докладчик по изтезанията на ООН.

Експертът е особено разтревожен от новината, че щатското Министерство на правосъдието е повдигнало на Асанж 17 допълнителни обвинения по Закона за шпионажа, които носят потенциално наказание от общо до 175 години затвор. „Това би могло да доведе до доживотен затвор без право на обжалване или дори до смъртна присъда, ако в бъдеще бъдат добавени още обвинения“, заявява той. Предупрежденията идват след като миналата седмица адвокатите на Асанж обявиха, че здравословното му състояние е твърде тежко, за да участва в съдебното заседание по неговото дело, дори и чрез видеовръзка.

Специалният докладчик на ООН заявява, че е изключително притеснен от ограничения брой и продължителност на позволените срещи на Асанж с адвокатите му, както и от това, че не му се осигурява достъп до документите по делото му за екстрадиране в САЩ. „Това прави невъзможно за него да се подготви адекватно за защитата си по която и да е сложните юридически процедури, в които бива вкарван“, заявява Мелзър.

Асанж бе арестуван през април, след като властите в Еквадор оттеглиха предоставеното му от предишния президент на страната убежище и поканиха британската полиция да изведе основателя на WikiLeaks от сградата на посолството в Лондон, в която се намираше от 2012 г. Асанж бързо бе осъден на 50 седмици затвор за неявяване на призовка – необичайно високо наказание за подобно провинение. Той трябва да излежи поне половината присъда, преди да може да бъде екстрадиран.

В понеделник шведският съд постанови, че няма да иска за задържане на Асанж във връзка с разследването срещу него за изнасилване, което бе подновено след ареста му. Съдебното решение посочва, че няма да се иска екстрадиране на Асанж в страната и той може да бъде разпитван във Великобритания.

Шведските прокурори още не са повдигнали обвинения срещу Асанж и искат да го разпитат преди да вземат решение. След обявяването на съдебното решение прокурор Ева-Мари Персон заяви пред медиите, че предварителното разследване ще продължи и че ще бъде издадена европейска заповед за разследване, за да може Асанж да бъде разпитан във Великобритания.

Асанж винаги е отричал обвиненията и е настоявал, че ще отиде доброволно в Швеция, ако му се дадат гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ, където е преследван по политически причини. Адвокатът му Пер Самуелсон обяви решението на шведския съд за голяма победа, но изтъкна, че не може да съобщи новината лично на клиента си заради ограничените от британските власти комуникации. „Той е готов да сътрудничи с шведското разследване. Той иска да изчисти името си в Швеция и няма какво да крие“, заявява Самуелсон.

„Добрата новина е, че шведският фарс с Асанж се разпада. Съдът на практика взе решение против европейска заповед за арест“, коментира в Twitter журналистът Джон Пилджър, който е сред най-изявените публични защитници на Асанж. „Опитът за потулване на доказателствата пропадна, това е голяма загуба за фанатиците. Битката срещу отмъстителните Съединени щати започва следващата седмица“, добавя той.

Развитието в Швеция означава, че единственото оставащо искане за екстрадиране на Асанж идва от Вашингтон. Много от мейнстрийм медиите в САЩ, които в миналото са публикували разкритията на WikiLeaks, се обърнаха срещу Асанж след 2016 г. заради твърденията, че публикуването на разобличаващите имейли на Хилари Клинтън и нейни помощници е едва ли не основната причина за победата на Доналд Тръмп. Но след като администрацията на Тръмп добави към обвиненията в „хакерство“ и такива за шпионаж заради публикуването на секретни военни и дипломатически документи (очаквано развитие, за което WikiLEaks и поддръжниците им винаги са предупреждавали), повечето медийни редакции в САЩ застанаха на позиция, че този процес представлява огромна опасност за журналистиката и свободата на словото. Докладчикът на ООН също споделя тези опасения:

„След 2010 г., когато WikiLeaks започнаха да публикуват доказателства за военни престъпления и мъчения, извършени от въоръжените сили на САЩ, ставаме свидетели на непрекъснати и съгласувани усилия на няколко държави да екстрадират господин Асанж в Съединените щати, за да бъде съден. Това създава сериозни опасения, че се върви към криминализиране на разследващата журналистика, което е в нарушение както на конституцията на САЩ, така и на международните закони за човешките права. Оттогава тече безмилостна и необуздана кампания за публично линчуване, сплашване оклеветяване на господин Асанж, не само в САЩ, но също така в Обединеното кралство, Швеция, а в последно време и в Еквадор“.

По думите на експерта на ООН, кампанията включва безкраен поток от унизителни, обидни и заплашителни изявления в пресата и социалните мрежи, включително от високопоставени политически фигури, и дори от магистрати, участващи в съдебните производства срещу Асанж.

Мелзър заяви пред медиите, че всекидневно е получавал по 10-15 молби да се заеме със случая, а адвокатите на Асанж са се свързали с него през декември. Той отбелязва, че първоначално не е бил склонен да се замесва, признавайки, че е е бил подвластен на „предразсъдъците“, заобикалящи случая.  „В течение на изминалите девет години, Асанж е подложен на постоянен и все по-жесток тормоз, простиращ се от систематичното съдебно преследване и своеволно задържане, през репресивната изолация, тормоза и следенето в посолството на Еквадор, та до целенасочените колективни подигравки, обиди и унижения, включително открито подстрекаване за насилие и дори многократни призиви за неговото убийство“, заявява експертът на ООН.

Мелзър посети Асанж на 9 май заедно двама медицински експерти, специализирани в прегледи на потенциални жертви на изтезания и други видове тормоз. Екипът е имал възможност да проведе поверителен разговор с Асанж и да извърши задълбочен медицински преглед.

„Беше очевидно, че здравето на господин Асанж е било сериозно засегнато от изключително враждебната среда, на която е бил изложен в продължение на години. По-важно е, че в добавка към физическите заболявания, той показва всички симптоми, свързани с продължително подлагане на психологически изтезания, включително изключително силен стрес, хронична тревожност и дълбоки психологически травми“, заявява Мелзър.

„Доказателствата са необорими и явни – в продължение на години Асанж е бил целенасочено подлаган на все по-тежки форми на жестоко, нехуманно и унизително третиране, съвкупните ефекти от което могат да бъдат описани единствено като психологическо изтезание… Осъждам най-остро преднамереното и съгласувано естество на тормоза, на който е подложен Асанж, както и систематичния провал на всички замесени правителства да вземат мерки за защита на неговите фундаментални човешки права и достойнство. Като демонстрират поведение, което в най-добрия случай може да се определи като съучастничество, тези правителства създават атмосфера на безнаказаност и окуражават неморалния тормоз над господин Асанж“, изтъква експертът.

Мелзър изпрати официални писма до четирите замесени държави с настояване да се въздържат от по-нататъшно разпространяване, подстрекаване или толериране на изявления или действия, ощетяващи човешките права и достойнството на Асанж. Той също така настоява основателят на WikiLeaks да получи адекватни компенсации и възможност за възстановяване от нанесените вреди.

Експертът от ООН призовава Лондон да не екстрадира Аснаж в Съединените щати или в която и да е друга държава, която не предоставя надеждни гаранции, че той няма да бъде предаден на Вашингтон. Мелзър също така напомня на британските власти, че имат задължение да осигурят на Асанж безпрепятствен достъп до правни консултации, и документация, и да му предоставят адекватни възможности да се подготви за сложните съдебни процеси.

„За 20 години работа с жертви на войни, насилие и политическо преследване, никога не съм виждал група демократични държави да се съюзяват с цел да изолират, демонизират и тормозят една единствена личност и да го правят толкова дълго и с такова незачитане на човешкото достойнство и върховенството на закона“, изтъква Мелзър. „Колективното преследване на Джулиан Асанж трябва да спре тук и сега!“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар