Еквадор предаде Асанж и Лондон го арестува

Президентът Ленин Морено обяви в Туитър, че оттегля даденото преди 7 г. политическо убежище на основателя на „Уикилийкс”, защото той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство”

Онова, за което „Уикилийкс” предупреди още миналата седмица, вече е факт. Еквадор оттегли политическото убежище, дадено на Джулиан Асанж преди 7 години в посолството на латиноамериканската република в Лондон, и той незабавно бе арестуван от Скотланд Ярд.

„Уикилийкс” уточнява, че Асанж не е напускал сградата на посолството, а британските полицаи били поканени от дипломатическия персонал на еквадорското посолство да влязат вътре и да извършат ареста там. Публикуваните в интернет кадри показват, че Асанж е извлечен насила от сградата. От организацията също така подчертават, че отнемането на убежището е в противоречие с международното право.

Еквадорският президент Ленин Морено заяви във видеообръщение, качено в Туитър, че оттегля даденото на Асанж убежище, тъй като той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство.” Морено обвинява „Уикилийкс” за излизането на информация, уличаваща него и негови близки в корупционни схеми.

Морено наследи казуса от предшественика си на поста държавен глава на Еквадор Рафаел Кореа, който през 2012 г. предостави убежището на основателя на „Уикилийкс”, а по-късно му даде и еквадорско гражданство. След идването си на власт през 2017 г. Морено завъртя курса на еквадорската политика на 180 градуса и зае противоположни на Кореа позиции и във вътрешната, и във външната политика.

След задържането си Асанж е бил изпратен във временния арест на полицейски участък в центъра на Лондон. Предстои да бъде изправен пред съдебен състав на Уестминстър „колкото се може по-бързо”, обяви в свое съобщение британскта полиция. Основанието за ареста на Асанж от британските власти е неявяване на призовка от 2010 г.

Еквадорският експрезидент Рафаел Кореа, който живее със семейството си в Белгия (жена му е белгийка), осъди гневно ареста на Асанж, нарече Ленин Морено „най-големия предател в еквадорската и латиноамериканската история“, обвини го, че е корумпиран и че с предаването на основателя на „Уикилийкс“ извършва „престъпление, което човечеството никога няма да забрави“.

Асанж потърси политическо убежище през 2012 г., защото беше застрашен от екстрадиране в Швеция, където срещу него имаше заведено дело за изнасилване, а оттам имаше голям риск да бъде екстрадиран и в САЩ, където пък го застрашаваше съд за разкриване на държавни тайни заради разгласени от „Уикилийкс” американски секретни документи. Междувременно Швеция се отказа да иска екстрадирането на Асанж, но след идването на власт на Доналд Тръмп САЩ възобновиха и засилиха усилията да бъде съден по американските обвинения. Делото срещу Асанж в САЩ е държано в тайна, но през миналия ноември погрешка копиран текст в съдебни документи потвърди опасенията на Уикилийкс, че Вашингтон иска да осъди основателя им.

През миналия месец Челси Манинг, която предостави на Уикилийкс секретни документи, разкриващи щатски военни престъпления в Ирак и Афганистан, бе вкарана отново в затвора заради отказа да свидетелства пред полутайното жури, разследващо Асанж.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар