В категории:Свят

Здравословното състояние на Джулиан Асанж се влошава опасно

Лекари, прегледали основателят на WikiLeaks призовават той да получи безопасен достъп до медицинските грижи, от които спешно се нуждае

Дългогодишният престой в тясното посолство има тежки последствия за здравословното и психически състояние на Асанж. Снимка: Wikimedia Commons

Продължителният престой на Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон има опасни ефекти върху неговото физическо и психично здраве, предупреждават лекари, цитирани от Guardian. Те призовават основателя на WikiLeaks да получи право на безопасно посещение в болница.

Сондра Кросби, лекар и преподавател в школата по медицина и обществено здраве към Бостънския университет, и Брок Чишолм, британски клиничен психолог, са направили щателни прегледи на Асанж през октомври. “Макар резултатите да са защитени от поверителността между лекар и пациент, нашето професионално мнение е, че неговото продължително задържане е опасно физически и психически, освен това представлява явно нарушение на човешкото му правото на здравна грижа”, заявяват лекарите. Макар двамата да не разкриват подробности, изявленията им са сигнал, че здравето на Асанж се е влошило значително след повече от пет години в малката сграда на посолството.

Оценката на тези лекари дава първия поглед върху състоянието на Асаж след 2016 г., когато WikiLeaks публикуваха документи, описващи ефекта върху физическото му и психично здраве от престоя в затворено пространство.

След като Асанж  потърси убежище в посолството през юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция и евентуално в САЩ, в медиите са се появявали редица съобщения, че той страда от сериозен проблем с раменете, който изисква изследване с ядрено-магнитен резонанс. Това обаче е невъзможно да бъде организирано в сградата на посолството. Твърди се, че той също така има проблеми и с белите дробове.

През 2015 г. британското правителство отхвърли искане на Асанж да се осигури безопасен достъп до болнично лечение. Другият вариант би бил да се позволи на лекари с необходимото оборудване на влязат в сградата на посолството, но размерът на медицинските скенери прави това невъзможно.

Поддръжниците на Асанж се опасяват, че ако той напусне посолството, полицията ще го арестува за неявяване в съда. Това ще го изправи пред опасността да бъде екстрадиран в САЩ, където вероятно го чака дълга присъда за публикуването на секретни документи за войната в Ирак и на дипломатическа кореспонденция.

“Безскрупулно е господин Асанж да бъде поставян в позиция, в която при потенциална животозастрашаваща криза, като например инфаркт,  трябва да избира между избягване на арест и възможните здравни последствия, включително смърт. Освен това нашите проверки разкриха, че от пет години и половина той няма достъп до слънчева светлина, подходяща вентилация или външно пространство. Това е довело до значителни физически и психични последствия”, заявяват лекарите. Те призовават Британската медицинска асоциация и колегите им в Обединеното кралство да изискат Асанж да получи безопасен достъп до здравни грижи.

Еквадорското правителство, което наскоро предостави гражданство на Асанж, води преговори с Лондон в опит да сложи край на патовата ситуация. Шансовете за това обаче не изглеждат големи. През миналата година главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви, че арестът на Асанж остава приоритет, а ФБР продължава да разследва WikiLeaks.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар