В категории:България

Антифашистът трябва да умре!

Той живее в паметта на народа, а някои хора много искат да бъде заличен от там. В Бургас антифашизмът дори се оказа недопустима идеология

Плочата на входа на Механото дразни – не ѝ простиха. Кадърът е взет от училищния сайт.

На 30 октомври 2018 г. в Бургас се случва нещо забележително. Насред толкова много проблеми в града, общинският съвет решава да се заеме с… паметна антифашистка плоча. Тя стои от десетилетия на входа на Механотехникума (т.нар. Механо). На нея са изписани имената на младежи, почти деца, загинали в едно от най-мракобесните времена в историята на България – около 1940 г. Възпитаници са на училището. На въпросния 30 октомври бургаският общински съвет решава да махне плочата. Дискусиите се точат доста време преди това, на тази дата съветниците от ГЕРБ, СДС и други подобни окончателно втори път се разправят с младежите – първият път е станало около 1940 г.

Интересна подробност: на плочата пише, че младежите са загинали в борбата срещу фашизма и капитализма. В споровете съветник от НФСБ става и предлага думичката „капитализъм“ да се махне, щом употребата ѝ днес в негативен контекст е политически неправилна – но пък плочата да остане. ГЕРБ и останалите десни са непреклонни – за проповядване на идеологии идело реч, в училище те били недопустими. Плочата е с петолъчка отгоре. Реално и тя може да бъде заличена, ако толкова много дразни. Но мнозинството в съвета е непреклонно – не само „капитализми“ и петолъчки следва да бъдат разкарани, но и антифашисти. Просто плочата трябва да я няма! Памет не бива да има! Антифашистката идеология е вредна! Как тъй деца ще бъдат учени на нея?

7 ноември е известна дата. На 7 ноември 2018 г. пловдивски медии гръмват с новината, че за паметника на Альоша трябва да се проведе местен референдум. Цитиран е кметът на район „Централен“ Георги Стаменов (ГЕРБ). Всъщност в него не личи желание да се занимава с темата, по-скоро иска чрез евентуално допитване да отклони въпроса за съдбата на паметника. Но тази дискусия не е необичайна за Пловдив. Многократно през последните години разни хора с не много почтени идеали искаха Альоша да бъде отстранен от тепето, включително чрез референдум. Да бъде махнат паметник на армията, победила кафявата чума – да, такива желания има в България през 21 век. Не е ново, като се имат предвид нестихващите драми и с мемориала в София.

Април, 2017 г. На сайта на ВВМУ „Никола Вапцаров”- Варна се появява информация: „Петнадесет години, след като подписа решението за статута на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в качеството си на министър-председател на страната, Н. В. Симеон Сакскобургготски прие да бъде номиниран за Доктор хонорис кауза на училището“. Има ли неразбрали? Университетът решава да почете сина на човек, който e с решаващ принос за смъртта на патрона.  И то заради действие от преди… 15 години, действие, което… просто е трябвало да свърши в качеството си на премиер. Да ви прилича на целенасочено пренаписване на историята?

Днес е 9 ноември. След 1988 г. датата се чества в Европа като Ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията. Защо на 9-и? Ами защото на 9 срещу 10 ноември 1938 г.  в Германия и Австрия избухва Кристалната нощ. Искате ли подробности за нея?

80 години по-късно в „модерна“ България антифашизмът е втори път убиван – живее в паметта на народа, някои хора много искат да бъде заличен от там.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар