В категории:България

Защо бе подмината гаврата с Вапцаров

Сериозен дебат в отсъствие на сериозни хора не може да има. Вместо тях се настаняват шемет и безсрамие

В долните редове ще бъде припомнен един скандал. Ще стане дума за една леко налудничава декларация, която изглежда симпатична при липсващата всеобща сериозност.

Университетът, който носи името на Вапцаров. Снимка: фейсбук профил на вуза

На 5 октомври ,,Барикада” писа, че Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” е решило да връчи титлата ,,Доктор хонорис кауза” на Симеон Сакскобургготски. Титлата е заради заслуги на ,,Негово величество” (така официално го нарича вузът) от времето, когато бе министър-председател – помогнал за статута на учебното заведение. Няма да се спираме на малкия проблем в този казус, а именно, че награда за действие от преди 14 години не цели благодарност, а някакъв вид реанимиране на наградения. По-важно е друго – както и да е помогнал Сакскобургготски на варненския университет, каквото и да е сторил за благото му, то това е влизало в длъжностната му характеристика; и

в никакъв случай не бива да бъде награждаван от ВВМУ “Никола Йонков Вапцаров”

с оглед на трагичната история на патрона му. Вчера, днес, утре… – никога, по никакъв повод!

Защо не трябва да бъде награждаван, няма да обясняваме . Всеки средноинтелигентен българин знае. Ако пък по-млади хора четат тази статия, то нека проверят в интернет (източниците са стотици) за смъртта на Вапцаров, за режима на бащата на Сакскобургготски, за личния принос на Борис III за разстрела на поета и т.н. Може и просто да прочетат стария ни материал чрез линка горе.

Какво обаче се случи след 5 октомври, след нашата публикация? Какво стана, след като и други медии информираха за ,,инициативата” на ВВМУ? Това, което се случи, е че… нищо не се случи. След три седмици единствената реакция дойде от четири скромни варненски организации. А именно – местните структури на Български антифашистки съюз, партия ,,Нова зора”, Отечествен съюз и партия ,,БЗНС – Ал. Стамболийски”. Никой друг не отрони и думичка.

Т.нар. цар в компанията на шефа на университета Боян Медникаров. Снимка: сайт на вуза

Повечето от въпросните структури са маргинални, с численост, по-малка от вместимостта на един файтон, произвеждат, да го наречем, твърде скромен интелектуален продукт. Общо взето това са предимно организации, които функционират единствено в главите на възрастните си членове. В своя декларация четирите варненски организации се възмутиха от шефовете на ВВМУ и ги обвиниха във… военен комплот за връщането на българската монархия, провокиран от драмите в Каталуния. По-долу поместваме част от тяхната декларация. Колкото и зашеметяващо да е писанието им, заслужават уважение, тъй като единствени те показаха възмущение от недопустимата постъпка на ВВМУ.

Стигаме до големия проблем. Реакцията на варненските чудаци може да е забавна, но каквото са счели за нужно, това са написали.

Къде обаче са сериозните хора?

Къде са десетките университетски организации? Къде са стотиците литератори, хилядите културтрегери в България? Къде са съюзите на писателите, на поетите? Къде е Асоциацията на възпитаниците на морското училище, хилядите випускници на този университет? Къде са големите партии, обществениците? Къде са т.нар. будители от ,,Фейсбук”? Къде са БНТ, Би ти ви, Нова телевизия?… Минчев, Райчев, Кръстев? Роднините на Вапцаров, родният му Банско? Къде е уж лявата БСП и нейните интелектуалци не питаме – първо, защото Вапцаров не е лява ценност, а национална; второ, защото знаем – БСП в момента се занимава с оцеляването на Корнелия Нинова. Патриоти, къде останахте?

Как да има сериозен дебат, когато сериозните хора липсват? Как въобще да има дебат, след като

българското общество демонстрира тотална незаинтересованост към истински важните неща.

Българите всекидневно показват, че се вълнуват какво казал Путин, какво направил Тръмп, кой бил избран за президент на Чехия, къде се спрял Борисов, къде поседнала Нинова, социален ли бил новият клип на Азис, интересна ли била книгата на Криско, а не от гаврата с историята и културата на държавата им. Вапцаровата смърт е печална емблема на кървавото минало на страната, а самият той – най-изящният бисер от културата ѝ. Но българите замълчаха.

Вапцаров с униформата на Морското училище. Снимка: Уикипедия

Всичко това важи и по други казуси в други области. Дали поради оскотялост, тъпота, битка за насъщния или друго, обществото ни не показва интерес към истински важните неща. В апатията върлуват или хора като ръководството на варненския университет, или като дядовците от четирите варненски организации.

За едно нещо, впрочем, дядовците са прави. Подобно на тях няколко източника на ,,Барикада” събщиха, че цялата тази работа със Сакскобургготски е масонска. В ръководството на вуза има доста членове на ложата. Т.нар. цар

усърдно бе реанимиран и от доста централни медии

през последните месеци. Сред ,,братята зидари” очевидно има позивна да бъде честван трескаво Сакскобургготски, който тази година навърши 80 години.  Като няма какво да му подарят, шефовете на варненския ВВМУ изнамериха повод, на възраст почти толкова, колкото са първокурсниците им.

 

Из протестната декларация на Български антифашистки съюз, партия ,,Нова зора”, Отечествен съюз и партия ,,БЗНС – Ал. Стамболийски”:

,,Основателно възниква въпросът: Кое накара масоните начело с Боян Медникаров (началникът на университета – бел. авт.), да удостоят Симеон с такова почетно звание? Дали това е самоинициатива на няколко военни, на които стените на учебните зали са станали тесни и са решили да се включат в политическата битка за властта? Не е изключено за тази идея да са им спомогнали събитията в Каталуня. Случващото се в Барселона, хвърля в ужас всички монархии. В редица европейски държави монархията е основа за държавното управление, но остаряла и политически непригодна форма. При това положение, не е безсмислена идеята на варненските военни да активизират и да сплотят монархическите сили, с цел Симеон да влезе в битката за властта, а защо не и в усилията за възстановяването на българската монархия? Намесата на военните в политическите баталии, винаги носи опасност за демокрацията, историята на държавата го доказва. Ние сме обезпокоени от неразумната и опасна постъпка на членовете на Академичния Съвет на ВВМУ. Тя е срам за работещите в него, за обучаващите се и за всички завършили това елитно училище, повечето от които разнасят славата на България като морска държава. Тази самозабравила се върхушка, със своето решение си позволява да ангажира името на училището със Симеон Втори, наследник на династия, която е виновна за две национални катастрофи и за гибелта на десетки хиляди достойни българи.

Господа, опомнете се и осъзнайте своето безумие! Отменете престъпното си решение! В противен случай вашите имена ще бъдат записани в позорните анали на историята. Призоваваме всички демократчини сили да се противопоставят и осъдят решението на Академичния Съвет като опасно за общественото развитие”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар