Лява Латинска Америка търси своя модерен „рестарт“

Как офанзивата на неолибералния модел в социалните мрежи да получи достоен противовес от левичарите – това бе водеща тема на състоялата се в боливийския град Санта Крус международна дискусия. В бразилския мегаполис Сао Пауло пък „Конгрес на народа” се опита да координира усилията на алтернативните движения в навечерието на изборите в страната. А селски организации поеха на поход към столицата Бразилия, където утре ще бъде обявена президентската кандидатура на бившия държавен глава и настоящ затворник Лула да Силва

По време на форума "Латинска Америка в дебати" в боливийския град Санта Крус. Снимка: Resumen Latinoamericano
По време на форума „Латинска Америка в дебати“ в боливийския град Санта Крус. Снимка: Resumen Latinoamericano

Многонационалната държава Боливия, както е официалното наименование на страната, бе домакин на Третия международен семинар „Латинска Америка в дебати”. Той се състоя в град Санта Крус. Стотици участници от всички латиноамерикански страни, както и гости от други континенти, обсъдиха какъв да е отговорът на левицата на агресивната употреба на новите технологии и социалните мрежи за утвърждаване на диктата на САЩ в региона и на удобния им неолиберален модел.

Сред организаторите на форума са Мрежата на интелектуалците в защита на човечеството (председателствана от внука на убития през 1973 г. чилийски президент Салвадор Алиенде – Пабло Сепулведа Алиенде), боливийската социална организация Azules del Oriente („Сините от Изтока”), местни синдикати. Проявата бе подкрепена от боливийското правителство, оглавявано от левия президент Ево Моралес.

Мнозина от включилите се в дебатите вече бяха участвали и в поредната среща на „Форума от Сао Пауло” (лансирана през 1990 г. от бразилската Работническа партия инициатива за периодични дискусии на алтернативните социални движения), състояла се в началото на май т.г. в Хавана.

Както и в обсъжданията в кубинската столица, така и при сегашните дебати в Санта Крус, бе подчертана необходимостта от обединяване на прогресивните сили в противовес на натиска от страна на САЩ за обръщане на политическата тенденции в Латинска Америка и за реванш на десницата. Бе изтъкната необходимостта левицата да реагира по-активно на изместването на терена за политическата борба в сферата на новите технологии и в социалните мрежи. В този контекст бе подчертана важността от по-активно обръщане на левите послания към младите хора.

Никога по-рано САЩ не са се държали по-имперски, отколкото сега, чувствайки се царе в интернет, пише по този повод в репортажа си от Санта Крус аржентинското ляво списание Resumen Latinoamericano. Изданието сочи още, че чрез инструментите на новите технологии и капиталистическата глобализация САЩ налагат на човечеството свързаност чрез мрежи, зависими от пазара, плюс екологична разруха, а всичко това „вкарва човешките отношения в кодове с данни”, влияейки и върху ценностната система.

На форума в Санта Крус беше изтъкнато, че макар 28% от латиноамериканците все още да живеят в условията на бедност и социално изключване, броят на ползвателите на интернет на континента през последните 5 години се е утроил, а деветима от всеки десет жители на региона вече разполагат с мобилни телефони.

В същото време се запазва и дори засилва досегашната тенденция водещите медии да са в частни ръце и да прокарват линията на неолибералния капитализъм, а алтернативните издания с прогресивни позиции да се маргинализират и притискат финансово и политически. Към това се добавя и неимоверно нарасналият натиск за дестабилизиране и отстраняване от властта на левите правителства в региона.

Участниците във форума се обединиха около становището, че обстоятелствата изискват координирани международни усилия в подкрепа на алтернативните медии и по-настъпателни позиции в отстояване на левите перспективи, а не само отбраняване и отговори на нападките отдясно.

Бяха изказани критики, че дори участниците в леви социални движения не винаги могат адекватно и бързо да се информират за събития и факти от обществена значимост поради недостатъчно активното използване на социалните мрежи от левицата. В същото време бе подчертано, че засилването на тази активност в интернет трябва да върви ръка за ръка с пряката масова работа сред народа, с обикалянето „от врата на врата”, за да се поддържа жива връзка с належащите тревоги и нужди на хората и съответно да се действа конкретно и по същество за решаването на проблемите.

Посочена беше също належащата необходимост от действена комуникация с младите хора, много от които, израствайки в последните едно-две десетилетия, изобщо не си дават сметка, че осигурените им от управлявалите в тези години леви правителства социални бонуси не са даденост, а са били извоювани след дълга и тежка борба от предишните поколения. И че засилилата се към реванш десница с лекота ги отнема, щом дойде на власт.

Оптимистичният импулс за участниците във форума в Санта Крус бе неотдавнашната победа на алтернативното движение Morena и на неговия кандидат Андрес Мануел Лопес Обрадор в президентските избори в Мексико. Тази победа бе посочена като пример за успех, когато масовата работа сред народа се съчетава и с умела интернет кампания, като тази симбиоза се оказва способна да надвие дори и най-ожесточения черен ПиАр на мейнстрийм медиите.

Беше осъден неотдавнашният атентат срещу президента на Венесуела Николас Мадуро, както и продължаващата вече около шест десетилетия американска блокада на Куба. Осъдено беше и решението на десните управляващи в Колумбия да напуснат южноамериканския съюз Unasur с мотива, че в него било прекалено силно влиянието на Венесуела, и да подпишат споразумение с НАТО, превръщайки страната в първия „стратегически партньор” на пакта в Латинска Америка. Изтъкнат бе и растящият риск за мира в региона заради позиционирането там на все повече сили на Южното военно командване на САЩ.

Откроена бе и опасността от размиване на традиционната левичарска борбеност на латиноамериканските народи чрез внедряването на нови неправителствени и религиозни организации с американско финансиране, които манипулират обществените настроения.

Денят 9 август, когато бе открит форумът в Санта Крус, бе обявен от участниците му за Международен ден за борба с престъпленията на САЩ срещу човечеството. Решението бе взето в памет на жертвите от американската атомна бомбардировка над японския град Нагасаки на 9 август 1945 г. и на онези около 10 милиона жертви на интервенции, осъществени от САЩ от края на Втората световна война до края на ХХ век. Беше подчертано, че в тази статистика не са включени жертвите от войните през XXI век, като водените пак от САЩ в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и т.н.

Почти по същото време, докато в Санта Крус протичаше семинарът „Латинска Америка в дебати”, в най-големия бразилски град – Сао Пауло, се състоя „Конгрес на народа”. Той бе свикан от организацията Фронт „Народна Бразилия” с цел да координира действията и усилията на леви организации и социални движения в навечерието на президентските избори в тази страна, изпитваща вече на гърба си десния реванш.

Дискусията в Сао Пауло бе съсредоточена не само и не толкова върху предизборните предизвикателства, колкото върху изкристализирането на реален отговор „отдолу” на дълбоката криза в политическата върхушка на Бразилия. Мнозина от участниците изтъкнаха, че дори народът и да не успее да възвърне позициите си във властта при предстоящите избори, важното е да осъзнае каква алтернатива иска и да започне да гради тази перспектива организационно и чрез масови мобилизации.

Много леви организации из цяла Латинска Америка в момента се взират с напрежение в Бразилия и се питат какво ще стане на президентските избори там през октомври. Както е известно, най-популярният кандидат, който е и икона за цялата латиноамериканска левица – бившият президент Инасио Лула да Силва, в момента е в затвора по недоказани обвинения за корупция, които още са в процес на обжалване. Неговата Трудова партия не спира да повтаря, че само той може да е нейният кандидат, независимо, че е зад решетките. Но има голяма вероятност специализираният Изборен съд в страната изобщо да не регистрира кандидатурата му. Не е ясно в такъв случай какво ще прави Трудовата партия и дали въобще ще се търси друг ляв кандидат, способен да обедини избирателите, предпочитащи социалния модел държава.

Движението "Свобода за Лула" ежедневно мобилизира хиляди бразилци по улиците. Снимка: ipolitica.blog
Движението „Свобода за Лула“ ежедневно мобилизира хиляди бразилци по улиците. Снимка: ipolitica.blog

На този фон в бразилското общество растат екстремистките настроения на другия полюс – в крайната десница. Именно нейният кандидат, бившият военен и настоящ сенатор Жаир Болсонаро, който открито възхвалява „твърдата ръка” на някогашната военна диктатура и дори си е избрал за вице неин бивш деец, трупа все повече проценти в социологическите анкети. Дали в крайна сметка зациклянето на Трудовата партия върху кандидатурата на Лула и само Лула няма да изиграе лоша шега на бразилската левица и няма да доведе на власт залитащия към фашизъм Болсонаро – това са тревогите на много латиноамерикански левичари. Водят се и разпалени спорове от каква левица изобщо имат нужда съвременните латиноамерикански общества – дали от носталгична и романтична, вторачена в символи като Лула, или от истински алтернативна, динамична и обърната към младите поколения, способна да издигне нови харизматични лидери?

А докато вървят всичките тези спорове и дискусии, селски движения от цяла Бразилия организираха масов поход с няколко лъча от различните щати на страната и с обща цел столицата Бразилия.

Един от лъчовете на селския поход от всички части на Бразилия, който се събира на 15 август в столицата, за да подкрепи президентската кандидатура на Лула. Снимка: Resumen Latinoamericano
Един от лъчовете на селския поход от всички части на Бразилия, който се събира на 15 август в столицата, за да подкрепи президентската кандидатура на Лула. Снимка: Resumen Latinoamericano

Те ще се съберат там утре, на 15 август, когато там ще бъде обявена официално и внесена за регистрация президентската кандидатура на Лула. Лозунгите на участниците в похода, разбира се, се концентрират в един – „Свобода за Лула”.

Лява Латинска Америка продължава да търси своя „рестарт“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар