Съдийска схватка в Бразилия за съдбата на Лула да Силва

Един съдия постанови незабавното освобождаване на експрезидента от затвора, друг го оспори, трети отмени решението на първия, първият отново го препотвърди, четвърти пак го отмени. Докъде ще доведе юридическото сгорещяване около правата на бившия държавен глава, който засега остава зад решетките, но е обявил, че отново ще се кандидатира в изборите наесен?

Луис Инасио Лула да Силва. Снима: El Pais
Луис Инасио Лула да Силва. Снима: El Pais

Инфарктна съдийска схватка се разигра в неделя, 8 юли, около съдбата на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който през април бе вкаран в затвора, въпреки че присъдата му още е в процес на обжалване и не е влязла в сила.

Първо апелативният съдия Рожерио Фаврето от Федералния регионален съд-4 постанови незабавното му освобождаване и оставането му на свобода, най-малкото докато трае процедурата на обжалване. Това решение бе взето в отговор на петиция на група депутати от Работническата партия за спазване на юридическия принцип habeas corpus – за гарантиране на личната неприкосновеност на всеки гражданин преди крайната съдебна инстанция окончателно да потвърди или отхвърли неговата вина. Фаврето също така счита, че освобождаването на Лула е наложително, за да не се накърнява правото му да участва свободно в демократичния процес по избирането на нов бразилски президент. Изборите ще са през октомври и Лула е обявил, че ще се кандидатира в тях.

Веднага обаче с контрадействия срещу решението на Фаврето се намеси нашумелият с делото за корупция в държавния петролен гигант „Петробраз” съдия Сержио Моро, известен и като „душманина на Лула” – защото сам нееднократно е декларирал, че целта му е да хвърли експрезидента зад решетките. Именно Моро осъжда Лула на първа инстанция. И сега, макар да е в отпуск чак в Португалия, побърза да оспори компетентността на съдия Фаврето да взима решение за освобождаването на затворника.

По сигнал на Моро се задейства и съдия Педро Жебран Нето, осъдил Лула на втора инстанция. Той отмени постановеното от Фаврето, който обаче се заинати и препотвърди решението си за освобождаване. Накрая се намеси председателят на Федералния регионален съд-4 Карлос Едуардо Томпсън Флорес, който разпореди Лула да остане в затвора.

Бившият президент бе осъден на две инстанции, но третата, пред която обжалва, още не се е произнесла. Вменява му се, че е получил от строителна фирма мезонет като подкуп, но обвинението така и не предостави доказателства Лула или семейството му някога да са били действително собственици на въпросния имот.

Обвиненията се базират единствено върху свидетелствата на шефа на строителната фирма OAS Лео Пинейро, осъден за корупция. Бразилският закон му дава възможност да намали присъдата си, ако сътрудничи на съда. Така след показанията си, че OAS била „предвидила” един от апартаментите си за Лула, Пинейро намали присъдата си от 8 на 5 години затвор.

Самият Лула и привържениците му са категорични, че делото срещу него е постановка, целяща да му попречи отново да стане президент. Сондажите и досега продължават да го сочат като фаворит в изборите.

Официално кандидатурите за президентската надпревара ще могат да се регистрират чак през август. Но Върховният изборен съд може и да не допусне кандидатурата на Лула заради издадената му присъда на втора инстанция, ако дотогава третата инстанция – Върховният съд – не я отмени. Въпреки всичко Работническата партия на Лула продължава да настоява, че именно той ще бъде нейният кандидат за президент.

Съдийските схватки около съдбата на Лула едва ли ще се изчерпят само с неделния епизод. Очевидно е, че по темата предстои сгорещяване.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар