Трима съдии решават днес съдбата на Лула и на Бразилия

Заседанието в Порто Алегре трябва да потвърди или отмени присъдата на бившия президент. Той беше осъден през юли м.г. на 9,5 години затвор по обвинения за получен апартамент срещу бонуси за построилата го компания. Но нито собствеността на апартамента е доказана, нито облагодетелстването на компанията. Обжалването се разглежда днес. Лула е категоричен, че съдебното преследване е с политическа цел – да му се попречи на участва в президентските избори през октомври т.г., в които сондажите му вещаят победа. Така смята и неговата съратничка и също експрезидентка Дилма Русеф. Според нея всичко това е част от преврата в страната, довел и до нейния импийчмънт

Лула е решен да се бори срещу съдебните атаки и да участва в президентската надпревара наесен. Снимка: El Pais
Лула е решен да се бори срещу съдебните атаки и да участва в президентската надпревара наесен. Снимка: El Pais

Никак не е пресилена прогнозата на много бразилски и чужди медии, че преценката, която днес трябва да направят трима съдии на съдебно заседание в Порто Алегре по обжалването на присъдата срещу бившия държавен глава Инасио Лула да Силва, ще е решаваща за бъдещето на цяла Бразилия. Защото става дума не просто за съдбата на Лула, а и за посоката на развитие на страната.

Бившият президент беше осъден през юли м.г. на 9,5 години затвор по обвинения, че бил получил скъп апартамент на морския бряг срещу бонуси за построилата го компания. Но нито собствеността на жилището е доказана, нито дали и как се е облагодетелствала фирмата.

Обвиненията бяха повдигнати от нашумелия съдия Сержио Моро, който води антикорупционното разследване, известно като Lava Jato („Автомивка”). То е срещу държавната компания „Петробраз”, свързани с нея строителни фирми и поддали се на подкупи политици. Моро не се колебае да изразява активно своята позиция пред обществото, като твърдо застава в лагера, противопоставящ се на курса на Лула и на наследилата го на държавния връх негова съратничка Дилма Русеф. Тя бе отстранена миналата година от власт с парламентарна процедура на импийчмънт по също спорни обвинения и без да има злоупотреба. В нейния общ с Лула отбор това еднозначно е наричано преврат.

Ето защо, ако днес присъдата на Лула бъде потвърдена, ще се потвърди и че този преврат продължава. Че лявата и обвързана със социални програми линия на Лула-Дилма остава мишена за десницата, усърдо превземаща различните власти в Бразилия. Че напредва прехвърлянето на страната в друг – открито неолиберален – коловоз на развитие. И че битката Лула да бъде махнат от надпреварата в насрочените за октомври президентски избори, в които сондажите му вещаят победа, става все по-ожесточена.

Разбира се, нито Лула, който постоянно повтаря, че могат да го извадят от траекторията му „само мъртъв”, нито Дилма, известна с „железния” си характер, ще се откажат от битката дори и при загубено днес дело. Защото даже присъдата и да бъде потвърдена от тримата съдии в Порто Алегре, все още ще остава и третата инстанция – Върховният съд. А с костенурската скорост, с която се движат делата, разглеждането на казуса от върховните съдии може да се проточи чак до периода между двата тура на вота за президент, та дори и до след изборите. Тоест, ако Лула успее да спечели гласуването и да се закълне като държавен глава преди окончателното съдебно решение, то вече няма да го засяга, защото ще е влязъл в сила президентският имунитет.

Но ако днешното решение бъде за отмяна на присъдата срещу Лула, това ще е много силен импулс не само персонално за него, не само с оглед президентската му кампания, но и за цяла Бразилия, за която това ще е знак, че политическата тенденция, представлявана от Лула и Дилма, още е жизнеспособна и има перспективи.

Ще е знак също, че съдебната система още не е безнадеждно политизирана, че са възможни алтернативи и че в края на краищата демокрацията и плурализмът функционират.

В навечерието на днешното дело в пламенна медийна битка за защита на Лула се хвърли Дилма Русеф, която след отстраняването си от власт живее в личния си скромен апартамент в Порто Алегре. Тя раздаде многобройни интервюта за бразилски и чужди медии, в които бе категорична, че съдебното преследване на Лула е политическо и е част от преврата на десницата, разигран и срещу нея.

Дилма Русеф по време на интервюто си за "Ел Паис" в своя апартамент в Порто Алегре. Снимка: El Pais
Дилма Русеф по време на интервюто си за „Ел Паис“ в своя апартамент в Порто Алегре. Снимка: El Pais

Пред кореспондент на испанския в. „Ел Паис” тя специално подчертава липсата на доказателства за обвиненията срещу Лула и съпоставя това с многобройните извадени на показ факти за корумпираността на политици от десния лагер, включително на личния ѝ екзекутор – бившия ѝ вице и настоящ президент Мишел Темер. Ето думите ѝ пред изданието: „Срещу Аесио Невеш (сенатор от Социалдемократическата партия, която в Бразилия е дясна, и съперник на Дилма в президентската надпревара през 2014-та – б.р.) има неоспорими доказателства – записан разговор и куфар с пари. Срещу незаконния президент Темер има друг запис и снимки на негов съветник, който разнася куфар (с пари – б.р.) нагоре-надолу. Но те спокойно си стоят на постовете. Президентът Лула няма сметки в Швейцария (намек за уличения в такива сметки бивш шеф на парламента Едуардо Куня, който бе инициатор на нейния импийчмънт, а сега е в затвора – б.р.). Около него е само тази абсурдна история с апартамента”.

Дилма смята също, че превратът, който според нея се извършва в Бразилия, е дълъг процес, като нейното отстраняване от власт е било само началото. Вторият му етап пък започнал със стартираната от Темер реформа на трудовото и със социалните орязвания. А третият етап се разигравал със съдебните атаки срещу Лула, като отстраняването му от политическата сцена би улеснило и трудно прокарваната засега от Темер пенсионна реформа.

Експрезидентката цитира и популярни социологически данни, според които Лула отсега събира подкрепата на 40% от гласоподавателите – много повече от който и да е друг кандидат за държавен глава. Именно това негово влияние, което очевидно не могат да преодолеят с политически средства, противниците му сега се опитват да прекършат чрез съдебни хватки.

Дилма уверява също, че ако все пак присъдата срещу Лула бъде потвърдена на следващите инстанции, неговата Работническа партия и всичките ѝ съюзници и симпатизанти в обществото ще предприемат масови протестни, но мирни демонстрации.

Още преди началото на днешното съдебно заседание в Порто Алегре пред сградата на съда започнаха да се събират привърженици на Лула и Работническата партия. Снимка: Туитър
Още преди началото на днешното съдебно заседание в Порто Алегре пред сградата на съда започнаха да се събират привърженици на Лула и Работническата партия. Снимка: Туитър

Междувременно из страната и в чужбина вече активно върви подписка под надслова „Избори без Лула ще са измама”. Досега тя е подписана от над 200 000 души от Бразилия и от други страни, като сред тях има и много известни личности. Като например известния гръцки икономист и политик Янис Варуфакис, американския философ Ноам Чомски, кинорежисьора Коста Гаврас, бившия италиански премиер Масимо д’Алема, бившите президенти Кристина Фернандес (Аржентина), Рафаел Кореа (Еквадор), Едуардо Сампер (Колумбия), Хосе Мухика (Уругвай) и много други.

Днешното дело в Порто Алегре вече е започнало. Решението се очаква тази вечер.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар