Чии са показанията, използвани за присъдата срещу Лула?

Обвиненията срещу Лула се крепят единствено на твърденията на строителния предприемач Лео Пиниейро, вече излежаващ в затвора 8-годишната си присъда за корупция. Бразилските закони му дадоха възможност да намали престоя си зад решетките на 5 години, именно защото направи „признания” срещу бившия президент на Бразилия

Лео Пиниейро намали присъдата си, защото даде "показания" срещу Лула. Снимка: O Globo
Лео Пиниейро намали присъдата си, защото даде „показания“ срещу Лула. Снимка: O Globo

Защо въпреки ожесточеното съдебно преследване срещу бившия държавен глава на Бразилия Инасио Лула да Силва, подкрепата за него като кандидат в президентските избори през октомври продължава да е към 40%? Защо толкова много хора вярват, че присъдата срещу него е основана единствено на политически стремеж да му се попречи да участва в изборите и да бъде парирана олицетворяваната от него обществена тенденция? Защо е убедителна тезата, повтаряна многократно от самия Лула и от неговата защита, че осъждането му за уж придобит по корупционна схема апартамент не почива на никакви реални доказателства?

Защото тази нашумяла присъда,  която преди броени дни дори бе увеличена на втора съдебна инстанция до 12 г., всъщност се базира единствено на показанията на един пристрастен свидетел. Става дума за бившия строителен предприемач Лео Пиниейро, вече излежаващ в затвора 8-годишната си присъда за корупция. Бразилските закони му дадоха възможност да намали престоя си зад решетките на 5 години, именно защото направи „признания” срещу бившия президент на Бразилия.

Трябва да се подчертае, че повечето от „доказателствата”, събрани от медийния любимец – съдията Сержио Моро, разследващ големия скандал за злоупотреби около бразилската държавна петролна компания „Петробраз” и свързаните с нея строителни фирми, са събрани именно по този начин: от заинтересовани да намалят присъдите си вече уличени корупционери. Бразилското законодателство разрешава това, но доколко то може да е убедително в очите на обществото?

Въпроснят Лео Пиниейро, оглавявал замесената в схемата с „Петробраз” строителна компания OAS, очевидно е бил сериозно мотивиран да „проговори” как неговата фирма била подготвила като „подарък” за Лула апартамент от 240 кв.  метра на три нива. Имотът е разположен в жилищен квартал на курортното селище Гуаружа на морския бряг – любимо място за отдих на жителите на индустриалния мегаполис Сао Пауло, който няма пряк излаз на море.

Всъщност семейството на Лула по инициатива на вече покойната му жена Мариза първоначално се включило в кооператив на членове на Работническата партия, които искали да си построят блок в същата зона. Вноската на семейството на партийния лидер (става дума за период, в който той още не е бил президент) била за апартамент от 80 кв. метра.

Кооперативът обаче се разпаднал. Онези, които вече били дали вноските си, се договорили с извършващата строежа OAS или да си получат обратно парите, или да доплатят и да получат поотделно жилища в зоната.

Във времето, докато са вървели преговорите, съпругата на Лула се заинтересувала от фиксирания сега от съдиите апартамент от 240 кв. метра, който се издига на три нива на последния етаж на един от блоковете в квартала. Един път Мариза сама ходила да го разглежда, а на втория път завела там и съпруга си. За всичко това Лула е разказвал в показанията си. Обяснявал е също, че той не харесал жилището, защо открил в него „500 дефекта”. И семейството се отказало да го купува.

Прословутият апартамент на покрива на жилищен блок, който никога не е купуван от Лула, но заради който го осъдиха. Снимка: El Pais
Прословутият апартамент на покрива на жилищен блок, който никога не е купуван от Лула, но заради който го осъдиха. Снимка: El Pais

Реално никъде не съществува документ, който да доказва, че Лула или който и да е негов роднина е придобивал някога този имот. При обиск в дома на Лула през март 2016-та е открит само формуляр за договор за покупка, който не е подписан от никого.

Съдиите обаче приемат за чиста монета твърденията на Лео Пиниейро, че неговата компания решила да не продава на другиго апартамента и да го запази като „подарък” за политика, станал по-късно държавен глава. Сочат като „доказателства” и разменени sms-и между представители на Лула и OAS, в които се обсъждат техническите параметри на жилището.

Ако обаче това са „доказателства” за така открито нагазващата в политическите войни бразилска съдебна система, общественото мнение в тази огромна страна не може така лесно да бъде подведено. Тепърва ще наблюдаваме отзвука.

И още един щрих към картината: съпругата на Лула – Мариза, която бе негова вярна спътница и съратница над четири десетилетия и която му роди трима сина, почина точно преди една година на 66-годишна възраст след мозъчен удар.  В свои изявления по повод тази тежка загуба Лула не скри, че свързва смъртта на жена си със съдебното преследване срещу него…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар