Съдебно обвинение и за експрезидента на Еквадор Рафаел Кореа

По подобен на бразилския сценарий, който вече вкара тамошния бивш президент Лула да Силва зад решетките по недоказани твърдения за злоупотреби, сега и доскорошния еквадорски държавен глава бива замесен в стар криминален случай

Бившият президент на Еквадор Рафаел Кореа. Снимка: Noticiero
Бившият президент на Еквадор Рафаел Кореа. Снимка: Noticiero

El Pais

След шест години събиране на прах по чекмеджетата, случаят с отвлечения бивш еквадорски депутат Фернандо Балда се съживи през последните шест месеца – и стигна дори до бившия президент на Еквадор Рафаел Кореа.

Бившият държавен глава, управлявал от 2007 до 2017 г., бе официално обвинен в понеделник, 18 юни, за един случай, определен от главния прокурор на страната Паул Перес като „държавно престъпление”, извършено от служители с публични средства.

Съдийката на Националния съд Даниела Камачо даде ход на искането на прокурора да бъде съден Кореа за отвличане и незаконен заговор. Тя разпореди на бившия президент от 2 юли т.г. нататък да се явява на всеки 15 дни пред съдебните власти в Кито, независимо че ексръководителя на държавата всъщност живее в Белгия от една година насам.

Тезата на прокуратурата, подкрепена от свидетелства и документи, е, че Кореа е ръководел цяла мрежа и е заповядал от колумбийската столица Богота да бъде отвлечен избягалия там бивш еквадорски депутат Фернандо Балда, осъден в Еквадор за клевета срещу президента.

Двама от тримата полицаи, арестувани за участие в отвличането, сътрудничат с властите и са предоставили аудиозаписи и документи, които насочват към президентството на Еквадор. През 2012 г. то е било заемано от Кореа. Освен това има два чека – за 10 000 и 11 280 долара. Те са издадени от Главното командване на полицейското разузнаване и са за един от агентите, натоварен да намери кой да извърши отвличането в Колумбия.

Ексдепутатът Фарнандо Балда е бил принуден насила на 13 август 2012 г. да се качи в една кола с цел да бъде откаран в Еквадор и там да излежи присъдата си за клевета. Но колумбийската полиция засича колата и осуетява отвличането.

По-късно Балда е екстрадиран в Еквадор и прекарва почти две години в затвора. Той подава жалба за отвличането през 2013 г., но до януари т.г. не е било започнато прокурорско разследване. „Целта ми е да постигна правосъдие за пример – такова, каквото на нас, жертвите на кореизма, ни беше отказвано в продължение на десетилетие,” заявява Балда пред местната преса, държейки се като частен обвинител.

Освен тримата полицаи е задържан и бившият директор на разузнаването на полицията Фаусто Тамайо. В процес на осъществяване е екстрадицията от Испания на бившия директор на Националния секретариат на разузнаването Пабло Ромеро, арестуван тази неделя от испанските власти, но оставен на свобода със съответните предпазни мерки.

След декларациите, направени от бившия президентски съветник по сигурността Роми Вайехо, всички разследвани описват каква е била веригата за получаване на заповеди, която водела до Рафаел Кореа. Вайехо по-късно става и национален секретар по разузнаването. Той уверява, че бившият президент му дал заповедта устно. Но не помни датата. Освен това един бивш съветник от министерството на вътрешните работи свидетелства, че е присъствал на среща между Вайехо и тогавашния вътрешен министър Хосе Серано, на която бил представен доклад, адресиран до Кореа и описващ местонахождението в Колумбия на по-късно отвлечения депутат.

Кореа на свой ред даде показания пред прокуратурата на 24 май – по видеовръзка от консулството на Еквадор в Белгия. Той заявява, че не познава обвинените полицаи и отрича да е участвал в отвличането. Неговият адвокат изтъква, че в президентството работели 600 души. Секретар на президентския кабинет филтрирал всичко, което било адресирано до президента. А самият президент бил в контакт само с министрите си.

Кореа и защитниците му държат да определят процеса за отвличането на Фернандо Балда като политическо преследване, оркестрирано от настоящия президент на Еквадор (Ленин Морено, който влезе в дълбок конфликт с предшественика си и ревизира цялата му политика – б. р.) с цел да се предотврати евентуалното връщане на Кроеа на власт. „Не знам защо ме замесват, нито в какво точно ме замесват. Но това е актуалната ситуация в страната. Един прокурор просто вдига пръст да ме посочи като замесен в нещо, за да ме съди една правосъдна система, ръководена от Съдебен съвет, който също сочи с пръст,” коментира Кореа в социалните мрежи.

Това е първият случай след оттеглянето на Кореа от властта през 2017 г., при който срещу него е повдигнато обвинение, въпреки че вече е викан да дава показания пред прокуратурата по други четири случаи. При тях е поставяно под въпрос неговото управление на обществени ресурси по време на мандатите му в продължение на десет години – заради прекалено задлъжняване на страната, заради петролния износ, заради привилегирован достъп до информация относно атентатите на границата на Еквадор в началото на годината.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар