В категории:Икономика

Италия няма да ратифицира CETA

Новият земеделски министър смята, че споразумението с Канада не осигурява достатъчна защита за уникалните за страната храни

Кадър от протеста срещу CETA в София през ноември 2016-та година. Снимка: Ивайло Атанасов, „Барикада“

Италия няма да ратифицира спорното споразумение CETA, заяви в четвъртък новият министър на земеделието на страната. Тези изказвания могат да усложнят още повече засилилите се напоследък спорове за свободната търговия и правят несигурно бъдещето на най-мащабното търговско споразумение на ЕС в близките години, пише Ройтерс.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада, по-известно като CETA, е първата мащабна търговска сделка на ЕС след влизането в сила на споразумението с Южна Корея през 2011 г. Всички 28 държави-членки на ЕС трябва да одобрят споразумението, за да може то да влезе изцяло в сила. Засега парламентите на 11 държави са ратифицирали СЕТА, последните от които бяха Литва и Австрия.

В интервю за всекидневника „La Stampa“ министър Джан Марко Чентинайо заяви, че италианското правителство ще поиска от парламента да не ратифицира договора, тъй като той не гарантира достатъчна защита на специалните храни в страната.

„Ние няма да ратифицираме договора за свободна търговия с Канада, защото той защитава само малка част от продуктите ни със Защитено Наименование за Произход (ЗНП) и Защитеното географско указание (ЗГУ)”, каза Чентинайо за вестника.

„Много от европейските ми колеги имат съмнения относно това споразумение“, добавя Чентинайо.

Европейската комисия заяви, че работи в тясно сътрудничество с членовете на ЕС, за да гарантира, че търговското споразумение е взаимноизгодно.

„Убедена съм, че в крайна сметка ще имаме пълна ратификация, важното е, че това споразумение влезе в сила като икономически въпрос“, заяви външният министър на Канада Кристия Фриланд пред репортери във Вашингтон.

От 28-те страни от Европейския съюз Италия има най-много хранителни продукти с етикети на ЗНП и ЗГУ, включително сирене Parmigiano Reggiano и шунка Prosciutto di Parma. Съгласно CETA, Канада е признала над 40 етикета на италиански ЗНП и ЗГУ от общо 292-те за страната, в която храната е на пиедестал.

Погрешен и рисков

Coldiretti, влиятелната асоциация на италианските земеделски компании, подкрепи намерението на Чентинайо, казвайки в изявление, че договорът CETA е бил „погрешен и рисков“ за Италия.

Според асоциацията износът на италиански храни, равен на 41 милиарда евро през миналата година, може да се утрои със сериозна борба срещу фалшифицирането на международни храни.

Договорът влезе в сила временно през септември 2017 г., и премахна тарифите за голям брой стоки, разширявайки достъпа на канадското говеждо месо в Европа и на европейското сирене и вино в Канада.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то ще увеличи търговията между партньорите с 20%, както и че ще увеличи икономиката на ЕС с 14 милиарда долара годишно, а тази на Канада – с 9 милиарда долара.

Някои земеделски асоциации и критици в европейските държави изразиха загриженост относно опасността от бързо нарастване на вноса на свинско и говеждо месо от Канада. Coldiretti спомена също така рисковете, породени от анулирането на митата върху пшеницата от Канада – страна, в която може да се използва хербицидът глифозат (произвеждан от американския концерн „Монсанто“ – бел.пр.).

Чентинайо принадлежи към крайнодясната „Лига“ и се смята за близък до лидера ѝ и заместник министър-председателя на страната – Матео Салвини. Последният се очертава като водещ играч в новото правителство, което „Лигата“ формира този месец с анти-системното Движение „5 звезди“. Ройтерс не са успели да получат коментар от правителството по темата.

В правителствената програма, която е в основата на коалицията между „Лигата“ и Движение „5 звезди“ се посочва, че изпълнителната власт ще се противопостави на „аспектите на СЕТА, които предполагат прекомерно отслабване на защитата на правата на гражданите“.

Програмата на правителството също така обеща да „защитава най-качествените продукти с надпис Made in Italy“.

Италианското предизвикателство пред CETA идва след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от общото комюнике на Г-7. Събралите се в Канада през изминалия уикенд лидери на 7-те най-силни западни икономики споменаха за необходимостта от „свободна, справедлива и взаимноизгодна търговия“, както и значението на борбата с протекционизма.

Съединените щати наложиха мита върху вноса на стомана и алуминий от Канада, Мексико и Европейския съюз и обмислят възможността за въвеждане на допълнителни мита върху вноса на автомобили.

Тръмп казва, че тарифите му са предназначени да защитят индустрията на САЩ и работниците от нелоялна международна конкуренция като част от програмата му „Америка на първо място“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар