В категории:Мнения и коментари / Свят

Над половин милиард долара, за да си поговорят зад дебели стени лидерите на Г-7

Докато стотици милиони хора живеят в бедност и имат почти робско съществуване, лидерите им са се събрали зад дебели стени на може би най-скъпата среща за годината

Отсядали ли сте някога в някоя от 405-те стаи на имението Ришельо, което за ваше удоволствие е изградило пет басейна, четири ресторанта, казино, голф игрище и притежава невероятна панорама към река Сен Лоран? А дали престоят ви там е бил охраняван от хиляди полицаи и масивни заграждения? И не на последно място – изхарчили ли сте над половин милиард долара чужди пари за вашия кратък престой в елитното здание?

Ако отговорът на тези въпроси е „не“, тогава честито! Вие очевидно сте представители на 99.99% от населението на Земята и не сте част от суперелита, който се събира на срещата на Г-7 в изолираното канадско имение, за да ни покаже още веднъж истината за света, в който живеем.

Политическият елит, доказано загрижен много повече за интересите на 1% на върха, отколкото за мнозинството далеч от от имението Ришельо, се е събрал да обсъжда икономически и политически въпроси от световно ниво. Обсъжданията не просто стават зад закрити врати, а в пълна изолация от останалия свят – подсигурена от 10 000 полицаи, военни и високи заграждения.

За да не бъде нарушен душевния комфорт на събралите се, полицията разпръсква дори и малобройните протести против срещата, организирани на стотици километри от имението. Колко струва подсигуряването на този комфорт? 604 милиона долара– ето колко. Повече от половин милиард долара са платили данъкоплатците за провеждането на срещата на Г-7, траеща едва два дни.

И докато Тръмп и Макрон кокетничат, похапвайки пъдпъдъчи яйца и тирамису, то пред загражденията ситуацията е съвсем различна. Намиращото се в близост до имението канадското градче Ла Малбе се е превърнало в милитаризирана крепост. Затворени са училища, придвижването става с разрешение, разположени са контролно пропусквателни пунктове и всичко се наблюдава от стотици камери.

Полицията, съвсем без ирония, е организирала „Зони за свободно слово“, в чиято контролирана обстановка не особено голям брой хора могат да изкажат своите съображения относно срещата и дори да организират малък пърформънс. Чудно как ли се очаква подобен пърформънс да трогне политиците, откъснали се тотално от народа и подсигурили изолацията си с дебели стени около именията си.

Основните протести срещу Г-7 са организирани на 142 километра от имението – в Квебек сити. В същия град през 2001 година се състоя един от най-големите и бурни анти-глобалистки протести в историята, а по улиците на канадския град излязоха 50 000 души, за да изразят несъгласието си с глобалния капитализъм и съпътстващия го империализъм. 17 години по-късно обстановката е доста по-спокойна.

Полицията съобщава, че протестите са преминали без особени инциденти. Хилядите униформени, загражденията, хеликоптерите и желязната военна организация са помогнали за това. Междувременно скандиранията против расизма, експлоатацията, несправедливостта и неравенството са се превърнали в глас в пустиня.

Глас, заглушен от хрупкането на препечени филийки с хайвер, тостовете с шампанско и тихите салонни разговори зад дебели стени на цената на 600 милиона долара.

Но докога?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар