В категории:Европа / Информации / Свят

Протест срещу CETA и TTIP заля Варшава

Над 7000 души демонстрираха в полската столица срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ, след като в петък парламентът на белгийската област Валония наложи вето над готвения за ратификация идната седмица договор СЕТА

Подготвяният за 16 октомври протест в София срещу споразуменията CETA и TTIP, получи ярък пример от Варшава. В събота, 15 октомври, масово шествие от над 7000 души протестира в центъра на полската столица срещу подготвяните споразумения за свободна търговия на ЕС с Канада и САЩ, известни като CETA и TTIP. В демонстрацията, организирана от неправителствената организация „Акция Демокрация”, участваха представители на синдикатите и на няколко опозиционни партии от целия политически спектър.

Хиляди поляци протестираха във Варшава срещу CETA и TTIP
Хиляди поляци протестираха във Варшава срещу CETA и TTIP

Демонстрантите, които преминаха от министерството на земеделието към офиса на полската министър-председателка Беата Шидло, настояха Полша да откаже ратификация на споразуменията, застрашаващи полското и европейското земеделие с нахлуване на генномодифицирана и замърсена с химикали канадска и американска продукция.

Протестиращите носеха плакати и скандираха лозунги с послания за осуетяване на договорите CETA и TTIP, които облагодетелстват само транснационалните корпорации и носят рискове за гражданите както в Полша и цяла Европа, така и оттатък океана.

 

"Не искам CETA" е написал на плаката си този участник в шествието във Варшава
„Не искам CETA“ е написал на плаката си този участник в шествието във Варшава

Преговорите по двете споразумение се водят абсолютно непрозрачно и будят силен граждански отпор в различни страни от ЕС. И ако по мащабния договор TTIP още тече подготвителна работа, то неговото „по-малко братче” CETA вече е напълно готово. И за идния вторник, 18 октомври, е насрочено подписването му в Брюксел от министрите на търговията на страните членки на ЕС. А за 27 октомври е насрочена среща на върха ЕС-Канада, на която документът да бъде парафиран официално.

Още подписването на 18 октомври обаче може да се осуети от решение, което в петък, 14 октомври, взе парламентът на белгийския франкофонски регион Валония. Депутатите в него гласуваха да се наложи вето на споразумението CETA. Според конституцията на Белгия, ако един от регионите ѝ наложи вето на дадено международно споразумение, то не може да бъде сключено от страната. Така че неслучайно премиерът на Валония Пол Маниет отсече: „Няма да дам правомощия на федералното правителство и Белгия няма да подпише CETA на 18 октомври”.

Премиерът на Валония Пол Маниет в регионалния парламент при налагането на ветото на CETA
Премиерът на Валония Пол Маниет в регионалния парламент при налагането на ветото на CETA

Съответно правилата на ЕС изискват всички общи за Съюза документи бъдат приемани единодушно от държавите членки. Ако Белгия наистина не подпише CETA, то няма и да има CETA.

Нещо повече. Шамарът за CETA вече не само от страна не кипящи от протести улици, но и откъм законодателен орган като валонския парламент, е много лош знак и за бъдещето на TTIP.

Все пак валонският премиер Пол Маниет си остави и резервна вратичка за компромис в последния момент със следните изявления: „Сегашното отхвърляне не е окончателно вето. Това е призив за отваряне на нови преговори върху друга основа. Защо бяха тези години на тайни дискусии, ако договореното е толкова хубаво за малките фирми, за земеделските производители, за обществените услуги, колкото ни го описват?”

Канада веднага изпрати за допълнителни преговори в Париж висш свой емисар – бившия министър на външните работи Пиер Петигрю. Той ще проведе срещи както с валонските лидери, така и с други представители на ЕС.

Протест срещу CETA и TTIP пред сградата на Европейската комисия в Брюксел
Протест срещу CETA и TTIP пред сградата на Европейската комисия в Брюксел

За Канада търговията с ЕС е изключително важна, защото Съюзът е нейният втори след САЩ търговски партньор, докато за ЕС тя е едва на 12-то място в търговския обмен.

Междувременно намиралият се миналата седмица на посещение в Отава френски премиер Манюел Валс подкрепи споразумението CETA, което контрастира с официалната френска позиция на критики срещу споразумението TTIP. Подготвеният проектодоговор CETA се състои от 1600 страници. Дали някои може да допусне, че има евродепутат или евролидер, който да ги е прочел всичките?

Въпреки силно критичните обществени настроения срещу договора германският Конституционен съд през изминалата седмица отхвърли иск на партия „Левицата” за блокиране на CETA заради водените на тъмно преговори и даде зелена светлина на правителството на Германия да го подпише.

Дори ако бъде преодоляна сегашната опозиция на валонския парламент срещу договора и планираните му подписвания на 18 и 27 октомври преминат гладко, той тепърва ще има да преодолява още едно сериозно препятствие – ще трябва да бъде ратифициран от парламентите на всичките 27 страни членки на ЕС. Където също могат да дебнат сериозни изненади.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар