В категории:Видео / Социални права

Демократична иновация доведе до успешния ирландски референдум за разрешаване на абортите

Филм на шотландския журналист Патрик Чалмърс разказва за гражданското събрание на 99 случайно подбрани ирландци, което заседава в края на 2016 г. в хотел в Дъблин… и постига социална промяна не само за себе си, но и за цялото общество

По време на заседание на гражданското събрание в Дъблин (снимка: YouTube, Patrick Chalmers)

Новината за успеха на ирландския референдум (с 66% одобрение), постановил да се отмени забраната за абортите в островната страна, навярно изненадва мнозина, които до последно очакваха консервативните сили да надделеят. От 1983 г. в Ирландия действа конституционна забрана за абортите. Оттогава поне 170 000 жени за пътували вън от страната, за да направят аборт, пише в. Guardian.

Докато ирландското общество обръща нова страница от своята социална история, си струва да върнем назад лентата и да погледнем как точно се стигна до безпрецедентното решение да се проведе референдум за отмяна на абортите. Важен принос за това решение, което бе обявено от правителството на 8 март 2018 г., има гражданското събрание, провело се в края на 2016 г. в хотел в Северен Дъблин.

99 ирландци, избрани на случаен принцип (както се свикват журитата на съдебните заседатели) – привърженици на абортите, техни противници и хора с позиция между двете крайности, изслушаха експертни мнения и дискутираха помежду си в продължение на пет уикенда.

Това бяха домакини, студенти, шофьори на камиони и пр. Тези представители на народа участваха в демократична иновация, свързана с вземане на обществени решения от хора, избрани на принципа на лотарията. Експерти представиха пред 99-тимата ирландци здравните, юридическите, гражданските и другите аспекти на казуса с абортите. Участниците в събранието можеха свободно да изразят всякакви мнения, изслушаха с пълно уважение различни позиции и… в крайна сметка взеха решение.

„Мнозинството от членовете на събранието в крайна сметка препоръча да се промени ирландската конституция така, че да се позволи на законодателите да се произнесат относно достъпа до право на аборт. Близо 2/3 от участниците в събранието също препоръчаха да се легализират абортите без ограничения в рамките на един приемлив начален период от бременността. Всепартийна парламентарна комисия, натоварена със задачата да вземе под внимание работата на гражданското събрание, после препоръча законна възможност за аборт без ограничения за периода на първите 12 седмици от бременността“, пише журналистът Патрик Чалмърс във в. Guardian.

Чалмърс поддържа сайта All Hands On Doc, където публикува статии за демократични иновации и видеа от своя проект за разбирането и осмислянето им. Там може да бъде видян и неговият документален филм за работата на гражданското събрание в Дъблин. Филмът е преведен от автора на тези редове със субтитри на български, а през пролетта на 2017 г. Чалмърс бе интервюиран от „Барикада“ във връзка със своя опит като бивш журналист в „Ройтерс“ и заради интереса си към демократичните иновации.

„Барикада“ кани читателите да разберат от документалния филм „Когато гражданите се съберат“ на шотландския журналист как едно гражданско събрание от 99 души извърши социална промяна – първо в самото себе си, а после задвижи процес, отключил социална промяна в цяла държава:

(български субтитри – в настройките)

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар