Фотогалерия: София отбеляза Деня на труда… и още нещо

1 май беше отбелязан в столицата с две независими едно от друго мероприятия – шествие и концерт „Рок за труда“ на КТ „Подкрепа“ и протест „срещу корупцията и бедността“ на БСП, които отбелязаха и „празника на свободното слово“

Снимка: „Барикада“

Няколкостотин работници и синдикалисти от КТ „Подкрепа“ излязоха на шествие по улиците на София по повод Международния ден на труда. Събитието стартира пред църквата „Св. Неделя“, премина по бул. „Витоша“ и покрай Националния дворец на културата и завърши с рок концерт в парка зад музея „Земята и хората“.

„Г-да работодатели, не подритвайте хляба на българския народ, защото утре той може да ритне вашия!“ беше един от лозунгите по време на шествието, в което се включиха представители на различни синдикални федерации към конфедерацията – миньорски, шивашки, учителски и други. В шествието си включиха и гости от Турция.

Свое крило на протеста организираха и представители на лявото сдружение „Солидарна България“, които издигнаха плакати с легендарния призив: „Работници от всички страни, обединявайте се! Няма какво да изгубите, освен веригите си“, както и лозунги срещу работодателския произвол и срещу споразумението CETA.

Първомайско шествие събра и около 1500 привърженици на БСП на площад „Александър Невски“, след което те се отправиха по „Дондуков“ към сградата на МС, скандирайки „Мафия“ и „Оставка“. Първоначалното мото на протеста бе насочено срещу „бедността и корупцията“, но то бе сменено в движение и шествието се предвождаше от Корнелия Нинова и младежи, които държаха транспарант с надпис „Срещу мизерията и грабежа“.

Под звуците на възрожденски и естрадни песни шествието достигна „Триъгълника на властта“, където Корнелия Нинова се обяви в подкрепа на призива на президента Румен Радев за „насочване на прожекторите“ към паралелната държава, но и тя не навлезе в подробности за очакваните разкрития.

След това това шествието се насочи към Народния театър, където бе отбелязан Денят на свободното слово с концерт на група „Сигнал“. Иронично, вчера стана ясно, че Корнелия Нинова и Кирил Добрев съдят журналиста от „Поглед Инфо“ Румен Петков за крупни суми във връзка със статии, посветени на случващото се в партията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар