В категории:България

Нинова като Антон Тодоров – съди журналисти, че ѝ причиняват „стрес и безсъние“

Ден преди „празника на свободното слово“ стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и заместникът ѝ Кирил Добрев са завели колосални искове срещу сайта „Поглед.инфо“ заради статии, посветени на случващото се в партията

Снимки и колаж: „Барикада“

Председателят на БСП Корнелия Нинова и нейният заместник Кирил Добрев са завели огромни искове за общо 220 000 лева за материали в сайта „Поглед.инфо“, съобщи главният редактор на изданието Румен Петков.

Нинова и Добрев претендират за „сериозни неимуществени вреди“ в резултат от поредица статии, посветени на случващото се в партията. Грозната ирония е, че новината идва ден преди 1 май, когато БСП ще отбелязва Празника на свободното слово и свободните медии. 

С действията си Корнелия Нинова и Кирил Добрев се присъединяват към бившия депутат от ГЕРБ и настоящ служител на партията Антон Тодоров, който заведе дело със сходни мотиви срещу „Барикада“.

Допълнителен куриоз е, че дългогодишен и все още действащ активен автор в „Поглед.Инфо“ е депутатът Александър Симов, който стои на няколко банки зад Корнелия Нинова в Народното събрание. Нещо повече – преди месеци Симов съобщи на официалния си профил във „Фейсбук“, че срещу него е заведено сходно дело от членът на СЕМ Бетина Жотева за реплики, отправени от него към нея покрай скандала, в който Жотева заплаши журналистката от „Барикада“ Къдринка Къдринова.

Стрес, безсъние, проблеми в работата и извън нея

„След всяка статия у мен се натрупва напрежение, тревога, гняв и възмущение, предизвикани от разпространените неверни факти и обидни квалификации по повод на моята личност и моята работа като председател на БСП“, се казва в иска на Нинова, който е за 120 000 лева и датира от средата на март. За още 100 000 претендира Кирил Добрев, като неговият иск е по-стар, но и по двата иска все още няма насрочени дела от съда, разказа за „Барикада“ Румен Петков.

„Процесните статии предизвикаха стрес и притеснения да не би хората да им повярват. Не мога да спя спокойно през нощите, защото мисля за статиите и за широкия отзвук, който те имат в обществото. Поради безсънието, през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работа си“, добавя лидерката на БСП, която утре ще шества в защита на свободния печат.

И продължава: „Загубих и концентрация, защото хората ми задават въпроси дали изложеното в статиите е вярно. Вече година и половина търпя подобни въпроси, които ме изкарват от равновесие. Възмущавам се, че трябва да давам обяснения относно разпространените неверни факти и това ме отклонява от преките ми и непосредствени задачи. Постоянно съм в лошо настроение, затворих се с в себе си, нямам желание да се срещам с приятели и познати, защото се чувствам потисната“, казва Корнелия Нинова.

Стигнало се и до промяна в отношението на хората към нея заради материалите. „Една част от колегите ми в БСП се отдръпнаха от мен вследствие на публикуваните в сайта www.pogled.info статии. Усещам промяна в тяхното отношение спрямо мен, защото избягват да общуват с мен, не ме канят на извънпартийни събирания“, описва самотата си лидерката на БСП. „Станах нервна, избухлива и притеснена дали няма да излезе поредната позоряща личността ми статия и, за съжаление, се оказах права. Заживях с постоянния страх, че някой мой близък или познат е прочел, или ще прочете горните статии, или че може да бъде публикуван нов клеветнически материал със сходно съдържание“, твърди Нинова в своя съдебен иск.

По заръка на адвокатите си, на този етап Румен Петков не пожела да разкрие пред „Барикада“ дали делото е заведено срещу него като автор или срещу самото издание, на което той е главен редактор и където публикува материалите, обидили Нинова и Добрев.

Сходни са емоционалните ефекти, причинени от материалите в „Поглед.Инфо“ и на Кирил Добрев. „Предприетата от ответника кампания срещу моята личност ми причини негативни емоции – тревога, безпомощност, възмущение, гняв, унижение и разочарование. В продължение на повече от година съм обект на публично злепоставяне и този факт се отрази неблагоприятно във всички сфери на моя живот – в личния, семейния и обществения ми живот“, оплаква се Добрев.

„Не мога да спя спокойно през нощите, защото мисля за публикациите и негативните последици, които ще ми причинят. Поради безсънието през деня се чувствам отпаднал и ми е невъзможно да се съсредоточа върху работата си“, пише Добрев и съобщава, че има и здравословни проблеми: „Ядосвам се, че трябва да давам обяснения на всички, които са прочели разпространените за мен неверни обстоятелства. Вследствие на силния стрес, който ми бе причинен от процесните статии, цялото ми здравословно състояние се влоши и имам постоянно главоболие“.

Нещо повече – приятелите му директно започнали да го отбягват: „В момента общувам с ограничен кръг от най-близките си хора, тъй като след публикуването на статиите голяма част от приятелите ми престанаха да ме търсят, а дори и да ги видя случайно, бързат да ме подминат“.

„Опит за сплашване“ ?

„За тях е важно да ме сплашат, да ме смачкат, да ме принудят да не говоря и критикувам“, коментира Петков пред „Барикада“. „Опитвахме се да разговаряме, но нямат желание. Не смятам, че има обиди към тях. Смятам, че анализираме принципно ситуацията в партията, но явно има по-нежни души, които приемат това като обида. Това е тяхно право, в крайна сметка съдът ще реши какво е, а читателите също ще решат кой е на правия и кой на грешния път“, добави той.

Румен Петков, главен редактор на „Поглед.Инфо“

Според Петков в подобни казуси няма място за лични обиди. „Аз имам своята истина накъде и как трябва да върви партията. Мисля, че в момента има смущаващи неща и въпросът е да се намери верният път. Това е единственото съображение, което ме е водило, за да критикувам и да търся варианти за решения на проблемите, дружа гледна точка и така нататък“, каза той и уточни, че няма как да му е безразлично случващото се в партия, на която е член от повече от 45 години.

Той е бил готов да се срещне с Нинова и Добрев и да им каже, че ако са приели някои думи за обида, той е готов повече да не ги използва, но не е готов да не критикува, когато смята за необходимо. „Има такива ситуации в живота, в които съдбата поглежда с ирония“, завърши Петков относно факта, че за случая става ясно ден преди празника на свободния печат, който вероятно ще бъде воден от Нинова и Добрев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар