Фотогалерия: 12-ти протест за Пирин с подарък за жените в Министерски съвет

Дванадесети поред протест в защита на Национален парк „Пирин“ се проведе в София. Въпреки дъждовното време и това, че демонстрацията бе насрочена в работно време, пред сградата на БНБ се събраха стотина души, които блокираха движението по жълтите павета за около 20 минути, пресичайки на пешеходната пътека.

В последния момент мястото на протеста бе променено, тъй като пространството пред Президенството и Министерски съвет се оказа блокирано от полиция. Причина за това бе делегацията на емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на официално държавно посещение в България.

Това попречи и на протестиращите да подарят на жените министри специално изработена картичка със застрашени пирински растения по случай Международния ден на жената. Те обаче повториха исканията си, които ги събират вече трети месец – за отмяна на решението за промяна в плана на управление на парк „Пирин“, което разширява ски зоната и улеснява изграждането на водохващания за изкуствен сняг, както и за оставките на основните лобисти на промените – екоминистъра Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов.

Сред исканията е и обявяването на реалния собственик, който седи зад концесиите в парковете на Витоша и Пирин. То бе косвено подкрепено тези дни от комисията PANA към европарламента, създадена по случай „Панамските книжа“, чиито доклад за избягването на справедливо данъчно облагане посочва също, че „правилното проверяване на крайните действителни собственици е съществено, за да се избегне използването на фиктивни дружества за изпиране на пари“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар