В категории:Общество

Facebook спира експеримента, довел до срив на малките медии в шест държави

Изпробваното разделяне на новинарските потоци за потребителите само е спомогнало за разпространяването на фалшиви новини, като същевременно е намалило рязко трафика към малки и независими медии. Социалната мрежа също така потвърди, че не е открила “руска намеса” в референдума за Брекзит

Социалната мрежа Facebook обяви, че слага край на провеждания в шест държави експеримент, при който публикациите от страници на медии и бизнеси бяха отделени в отделна секция. Така в основния си новинарски поток потребителите виждаха само постове от профили приятели и платени съобщения.

Тестът започна през октомври и обхвана Боливия, Камбоджа, Гвателама, Сърбия, Словакия и Шри Ланка, като моментално доведе до рязък спад на трафика към медиите, особено към малките и независими издания. Експериментът създаде опасения за прекомерния контрол, който Facebook има върху това какви новини виждат потребителите, и бе критикуван от независими журналисти в засегнатите държави като “направо оруелски”.

В четвъртък един от директорите във Facebook Адам Мосери обяви, че компанията е решила да върне единния новинарски поток, защото проучванията са показали, че потребителите не харесват промяната. “Хората ни казват, че са по-малко доволни от публикациите, които виждат, и че двата отделни новинарски потока всъщност не са им помогнали да общуват повече със семейство и приятели”, заявява той.

По думите му компанията също така е получила обратна връзка, че “за хората в тези страни е станало по-трудно да достигат до важна информация” и че пробваните промени не са били комуникирани достатъчно ясно със засегнатите потребители. Мосери заявява, че в отговор на това Facebook ще промени начина, по който тества промени в продуктите си, но без да уточнява точно как.

“Надявам се, че в бъдеще от Facebook ще са по-заинтересувани какво се случва в страните, където правят тестове”, коментира в Twitter словашкият журналист Филип Струхарик, който бе сред най-активните критици на експеримента. През декември той използва статистиките на аналитичния сайт CrowdTangle, който е собственост на Facebook, за да докаже, че промените ощетяват повече професионалните медии, отколкото фалшивите новини. Словашкият журналист отбелязва, че в медийните сайтове в крайна сметка са станали по-силни от това, че не са можели да разчитат на трафика от социалната мрежа. Той очаква трафикът от Facebook да продължи да спада в дългосрочен план заради други въвеждани от компанията промени, които намаляват ударението върху медийните публикации като цяло.

В Камбоджа медиите също приветстваха отмяната на експеримента. Социалната мрежа стана още по-важна платформа за разпространение на политически новини след принудителното спиране на медии, критични към  дългогодишното управление на премиера Хун Сен. “Потребителите на Facebook в Камбоджа отново ще могат да получават информация, след като независими традиционни медии бяха принудени да спрат”, коментира пред Reuters Ноп Ви, главен редактор на радио Гласът на демокрацията. В резултат на експеримента на Facebook трафикът към сайта на медията е спаднал с 30-40 процента.

През последните няколко месеца изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви и други промени в начина, по който се определя какво ще виждат потребителите. Най-голямата социална мрежа в света се намира под силен натиск от страна на правителства и организации да ограничи разпространението на фалшиви новини и измами. Въвежданите от компанията промени обаче водят само до увеличаващи се опасения, че Facebook, заедно с другите интернет гиганти, се стремят да налагат цензура.

В четвъртък Facebook също така потвърди, че не са открити съществени доказателства, че социалната мрежа е използвана за прокарване на “руска пропаганда” по време на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. През декември Facebook обяви, че базирани в Русия акаунти са похарчили едва 71 пенса за реклами, насочени към британски потребители в периода преди референдума. Депутатите, които бяха изискали тази проверка, обаче останаха недоволни и настояха за по-подробно разследване.

След приключването на повторната проверка Facebook заявява, че резултатите остават същите. “Разследващият екип не е открил допълнителни координирани профили или страници, свързани с Русия, които да са плащали за реклами, свързани с референдума, извън минималната активност, която вече бе разкрита”, заявява ръководството на компанията в писмо до председателя на парламентарната комисия, поискала проверката.

Оставете коментар