В категории:Общество

Facebook тества промени, които застрашават малките медии

Социалната мрежа, която редом с Google контролира огромната част от потока на информация в световен мащаб, изпробва ефекта от разделяне на публичните и личните публикации. Това дава огромно предимство на тези страници, които могат да плащат за реклама

Източник: pixabay.com

Социалната мрежа Facebook е критикувана остро заради експеримент, който ощетява малките медии, организации и бизнеси, съобщава Guardian. Експериментът, започнал на 19 октомври, премахва постовете от медийни страници от основния новинарски поток на потребителите в шест държави.

В резултат на промените потребителите виждат в основната страница на мрежата само лични постове от своите „приятели”, както и платени реклами. Т.нар публични постове от Facebook страници на медии и други организации са преместени в отделна страница, наречена „explore”. В резултат на това медийни и други организации Шри Ланка, Гватемала. Боливия, Камбоджа, Сърбия и Словакия – в които живее около 1% от световното население – са загубили една от най-важните си платформи за публикации.

„Промените във Facebook унищожиха 66% от трафика ни… години наистина тежка работа просто бяха заличени”, коментира Дина Фернандес, журналист и редактор в гватемалския сайт Soy502. „Това е катастрофално… наистина сме много, много притеснени”, добавя тя.

Данните от аналитичния сайт CrowdTangle, който е собственост на Facebook, показват, че в резултат на промените 60-те най-големи медийни страници в Словакия имат четири пъти по-малко харесвания, споделяния и коментари на страниците си във Facebook.  Същият ефект се вижда и в други засегнати от експеримента държави като Гватемала и Камбоджа.

Филип Струхарик, журналист от словашкия новинарски сайт Denník N, заявява, че ситуацията продължава да се влошава. „По-ниският обхват на публикациите може да е голям проблем за по-малките медии, граждански инициативи и неправителствени организации. Те не могат да си позволят да плащат на Facebook за разпространение чрез „подсилване” на публикациите, а в същото време няма инфраструктура, за да достигат хората по други начини”, казва той.

Струхарик смята, че сайтът, в който работи ще преживее промените. Denník N има приходи от абонамент, поради което на разчита само на трафика за приходи от реклами. Сайтът също така има изградена аудитория, която го посещава директно. Според данните на журналиста засега не се наблюдава голям спад в трафика към големите медии в страната, но вече има видимо понижение в посещенията на по-малки сайтове.

Дина Фернандес в Гватемала е много по-притеснена. „Дори Facebook да върне старото положение днес, не знаем колко време ще ни трябва, за да се възстановим. Ако това продължи по-дълго, нас може и да ни няма”, казва тя. Soy502 е нов сайт в една страна с нестабилна демокрация, където журналисти и граждански организации и без това срещат трудности. „В момента тече злобна кампания за очерняне на журналисти, подхранвана от заинтересовани групи. В региона нашият сайт се счита за успешен пример за медиен проект в дигиталната ера. Това обаче може да ни унищожи”, предупреждава тя.

Администратори на страници от засегнатите страни коментират, че промените допълнително ограничават и без това намаляващото през последните години „органично” достигане до потребителите. Новата система дава предимство на тези страници, които имат възможност да плащат за реклама – за много от останалите обаче това на практика означава край.

„Това е кошмар за автори на съдържание, които нямат нужните пари, за да откупват публикациите си от новата секция и да ги връщат в основния поток. Това означава и че отделните потребители ще имат още по-малко контрол върху това каква част от съдържанието на следваните от тях страници виждат”, коментира Илана Новик, журналист в Alternet.

Преместването на медийното съдържание във второстепенна секция на Facebook означава, че потребителите, които искат да видят публикации от страници, които следят, трябва да „кликнат” допълнително, за да ги видят. В мобилното приложение на Facebook до секцията „explore” се стига чрез бутон в основното меню. В десктоп версията на сайта е още по-трудно страниците да достигат до потребителите си, тъй като бутонът за новата секция е сложен на слабозабележимо място в левия сайдбар.

Дори когато потребителят влезе в секцията за публични постове обаче не е сигурно, че ще намери съдържание от страниците, които иска. „Не знам какви са критериите, по които се показват публикации. Виждам много глупости в новинарския поток. С предишните алгоритми човек поне имаше някаква идея какво се показва – сега е напълно странно”, коментира Фернандес.

Тя споделя, че новата секция на Facebook се пълни с клипове от реалити шоута и кеч, както и постове от несериозни страници като „Filosóraptor” и „Cabronazi” (илюстрирана със снимка на Адолф Хитлер в розова униформа). Същевременно се показва много малко съдържание от страниците, които тя и колегите ѝ следват. „Новинарският ми поток съдържа много малко местни новини”, споделя тя.

В Словакия изобилието миймовете и снимки на котета е сред по-приемливите ефекти от промените. „При мен нещата изглеждат нормално, но други хора ми казват, че забелязват определени тенденции в публикациите – стари вицове, крайнодесни страници и постове на „нестандартни” политици”, споделя Струхарик. „След две седмици у нас ще има местни избори, на които има много неофашистки кандидати. Това не е добър момент да криеш сериозните новини и да показваш на хората странен коктейл от случайни и популярни публикации”, добавя той.

Но където има губещи, има и печеливши. „Милиони фирми и организации от всякакъв вид и размер имат страници във Facebook, така че трябва да има и някой, който е облагодетелстван от промените”, коментира пред Guardian Джим Андерсън, главен изпълнителен директор на платформата за оптимизация на съдържание в социални мрежи SocialFlow. Като цяло авторите на съдържание се притесняват, че до повечето потребители на Facebook може да се стигне само чрез основния новинарски поток. Да накараш два милиарда души да променят навиците си и да потребяват съдържание от друго място не е лека задача”, добавя той.

Facebook не за пръв път изпробва големи промени върху отделна част от потребителската си база. Когато бе въведена новата опция „истории” например, тя бе тествана първо в Ирландия. Тестването на ново приложение за камера пък бе ограничено до потребителите в Бразилия. В Австралия и Тайланд пък бяха пробвани рекламите в приложението Messenger.

В този случай обаче фокусирането върху малки, по-слабо развити страни, които нямат голямо значение за финансовите резултати на компанията, означава и че засегнатите страни са такива, които имат най-голяма нужда от стабилна медийна екосистема.

„Независимите медии в моята страна са жизненоважни за изграждане на демокрацията и борбата с корупцията”, споделя гватемалският журналист Ото Ангел. „В момента използваме Facebook Live, за да излъчваме на живо съдебни изслушвания по процеси за корупция. Промените бяха катастрофални – загубихме 57% от дневните посещения. Ако мога да стигна до някой отговорен във Facebook, ще го помоля да се откажат от този проект”, добавя той.

Фернандес обвинява Facebook, че просто не ги е грижа какво ще се случи с обектите на експеримента им. „Изглежда това се случва на сайтове в развиващи се пазари, които просто нямат значение. От четири години работим, за да станем жизнеспособен, уважаван новинарски сайт. Всичко обаче може да бъде унищожено просто така”, казва тя.

В официално изявление от понеделник един от директорите на Facebook – Адам Мосери заявява, че „понастоящем” компанията няма планове да разширява тестовете. Той обаче добавя, че целта на експеримента е да се види дали потребителите предпочитат „частните” и „публичните” публикации в сайта да са разделени. Ако резултатите са положителни, а показателите, които Facebook иска да оптимизира са подобрени от експеримента, то плановете могат да се променят.

За тези, които разчитат на Facebook за политически кампании, разпространение на новини или за да са в част със ставащото по света, това е много притеснително. „Страхувам се от ефекта на Facebook върху демокрацията”, казва Фернандес. „Една конкретна компания има гигантски контрол над потока на информация в световен мащаб. Това само по себе си е притеснително. Направо оруелско”.

 

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар