В категории:Общество

Какво знаят за вас Google и Facebook – и какво можете да направите по въпроса

Двата интернет гиганта съхраняват притеснително количество лични данни за потребителите си. Възможностите човек сам да ограничи това следене са малко, но на първо място трябва да се научим да четем условията за ползване

Заради скандала с Cambridge Analytica изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг бе привикан да свидетелства пред Конгреса на САЩ. Снимка: CNN

Мехрийн Касана, AlterNet

Ако използвате Google или Facebook, вероятно сте се питали точно до каква част от личните ви данни имат достъп тези интернет гиганти. Това е напълно резонен въпрос в модерната ера на “Big Data”, постоянната свързаност с интернет и бързо изчезващата неприкосновеност на личния живот. Някой високопоставени хора дори изтъкват, че в тези времена личните ви данни изобщо не са “лични”. С други думи, може би несъзнателно сте се съгласили да предоставите най-личната си информация на различни търговци чрез сайтове и мобилни приложения – просто като сте приели техните дълги условия за ползване, които обикновено никой не чете.

По всичко изглежда, че Google има едни от най-инвазивните методи за събиране на данни от потребителите. Това не означава задължително, че компанията използва личната информация за хората за злонамерени и престъпни цели. Но обемът на натрупаните данни, както и честотата и подробността, с която компанията ги събира, разбираемо започва да изнервя хората.

Нека започнем с местоположението. Ако подобно на много от потребителите сте включили услугата Google maps, физическото местоположение и времето, за което се придвижвате от точка А до точка Б, където и да се намират те, биват записвани в базата данни. Ако искате доказателство за това – погледнете своята Google хронология.

След това идва историята на търсенията ви в интернет. Google поддържа база данни за това какво сте въвеждали в търсачката като начин да научи повече за вас и вашите предпочитания. Ако това постоянно записване на личните ви търсения в интернет не ви е по вкуса, ще трябва да изтриете историята на търсенията едновременно от всички устройства, които ползвате.

И това не е всичко. Рекламите също се използват от Google в изграждането на профили за потребителите. От личния си рекламен профил в Google например разбирам, че алгоритмите са ме преценили като жена на възраст между 25-34 години, която вероятно се интересува от компютри, козметика за коса и политика. Google представя на потребителите реклами на основата на информация, която сами са дали на сайта – като възраст, пол, местоположение, както и други показатели. В добавка към това Google съхранява търсенията ви в YouTube, както и информация за приложенията, които ползвате. Компанията трупа в базите си с данни всичко от това колко пари харчите за мобилни приложения до това с кого разговаряте.

Да предположим, че не сте възхитен от това как вашите дигитални следи биват толкова щателно проследявани. Що се отнася до Google, има само няколко неща, които можете да направите. Като за начало можете да свалите копие от цялата информация, с която компанията разполага за вас чрез опцията Google takeout. В зависимост от това колко често използвате услугите на Google, обемът от информация за вас може да варира от килобайти до гигабайти и нагоре.

По-съществената възможност е да се изключите профила си от програмата Google Analytics. Тази услуга на Google позволява на собствениците на уебсайтове да виждат трафика, броя кликания, времето, прекарано от потребителите на конкретна страница и много друга информация. Можете да откажете да сте част от това събиране на данни като използвате специалната добавка за браузър на Google Analytics. Това може да възстанови някакъв елемент на поверителност за вашата онлайн активност.

След Google се нарежда и Facebook. В резултат на скандала с Cambridge Analytica социалната мрежа се оказа под кръстосан огън на критици, които заявяват, че практиките ѝ по отношение на поверителността са осъдителни. На фона на кампанията “изтрий Facebook”, в която се включиха и известни личности, компанията набързо обнови настройките за сигурност, заявявайки, че те вече ще са по-лесно достъпни за потребителите.

Ако се интересувате с точно колко ваша лична информация разполага Facebook, влезте в общите настройки на профила си и потърсете “Сваляне на копие от вашите Facebook данни” в дъното на опциите. Може да е малко шокиращо да се види колко много информация за потребителите си събира социалната мрежа. От личните разговори и телефонни номера до приложения, снимки, видеа, събития, местоположение и още много – данните на Facebook могат да бъдат превърнати в цял куп документация за всеки отделен потребител. В моя случай от 2008 г. насам Facebook е натрупал 430.1 мегабайта лични данни от профила ми. За да се проумее колко колосален обем е това, може да се използва сравнение с текстови документи в Word. Един мегабайт се равнява на около 500 запълнени страници, което означава, че само за моя милост Facebook разполага с около 215 050 страници.

Докато Facebook се чуди как да отговори на нарастващите критики и опасения за поверителността, можете сами да направите някои (малки) стъпки за защита на собствените си профили. Потребителите могат да изключат опцията, която позволява на външни сайтове, игри и приложения да имат достъп до данните им.

Основното, което трябва да се подчертае е, че когато решавате да използвате сайт или програма, трябва внимателно да четете и да се информирате на какво точно се съгласявате. В повечето случаи най-неприятните аспекти в услугите на Google и Facebook всъщност са заявени открито като част от бизнес модела им. Както говорителят на Google отбеляза наскоро: “За да направят избори за поверителността, които са правилни за тях, хората трябва да разбират и контролират своите Google данни. През годините ние разработихме инструменти като “My Account” точно с тази цел и окуражаваме всички да ги преглеждат регулярно”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар