В категории:България / Видео

В София се проведе протест против турската агресия срещу сирийските кюрди и диктатурата на Ердоган

Десетки граждани и представители на кюрдската диаспора се включиха в международните протести в подкрепа на кантона Африн и революцията в Рожава

По време на протеста сградата на посолството на Турция бе “пазена” от огромно количество полиция и полицейска техника, а демонстрантите бяха избутани на отсрещния на посолството тротоар

Десетки граждани и представители на кюрдската диаспора в България проведоха демонстрация под наслов “Не на агресията в Африн! Не на диктатурата в Турция!” пред посолството на Анкара в столицата. Преди месец турската армия и съюзните ѝ джихадистки групировки започнаха инвазия в кюрдския кантон Африн в Северна Сирия с намерение да унищожат създаденото там демократичното самоуправление и да прогонят местното кюрдско население. Оттогава по цял свят се провеждат протести и събития в подкрепа на кюрдската кауза.

Организаторите на събитието подчертават, че тази агресия е продължение на систематичните репресии срещу кюрдското население и опозицията в самата Турция от страна на все по-засилващата се диктатура на президента Реджеп Ердоган. В резултат на започналата през 2015 г. Кампания срещу кюрдите и опозицията, станала още по-брутална след опита за военен преврат през 2016 г., цели кюрдски градове в Югоизточна Турция бяха сринати със земята, хиляди хора загубиха живота си, а десетки хиляди са хвърлени в затвора.

Протестиращите също така изтъкват, че атаката срещу Африн не е само срещу кюрдите, но и срещу един изключително прогресивен политически експеримент, който би могъл да послужи за намиране на трети път за страните от Близкия изток, различен от тези на светския диктаторски национализъм и ислямисткия фундаментализъм.

Африн е част от Демократичната федерацията на Северна Сирия известна и като Рожава. Това е населена предимно с кюрди територия, в която политическите организации се опитват да изградят т.нар. демократичен конфедерализъм – система, основана на кооперативна и екологична икономика, абсолютно равноправие на половете, етносите и религиите, изявена роля на жените и насърчаване участието и на другите етноси в системата на самоуправление.

По време на протеста сградата на посолството на Турция бе “пазена” от огромно количество полиция и полицейска техника, а демонстрантите бяха избутани на отсрещния на посолството тротоар. Това би могло да се разчете като пореден израз на сервилност от страна на правителството на Бойко Борисов към режима на Ердоган, наред с предаването на набедени за “гюленисти” и организирането на съмнителни срещи между Турция и ЕС като част от българското председателство на блока.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар