Фотогалерия: Протест №10 за Пирин в София

Снимка: Барикада

Десети пореден протест събра около хиляда души в столицата, които за кратко блокираха движението пред Народното събрание. Демонстрантите поискаха за пореден път отмяна на решението за промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“, допускащи 4.6 пъти разширение на ски зоната и строителство на водохващания в 48% от площта му. Освен това протестът продължава да иска оставката на екоминистъра Нено Димов, а вече и тази на вицепремиера Валери Симеонов след скандала с призивите за експулсиране на евродепутата Ска Келер, която се присъедини към предишна демонстрация.

Сред исканията е и „отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите“ и „отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им“, които бяха приети в Народното събрание миналата седмица. От трибуната говорители призоваха и за изясняване на реалния собственик на концесионера на ски зоната в защитената територия. През седмицата Бойко Борисов обяви в интервю за bTV, че „всички са наясно кой е собственикът“ и че става дума за Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка. Два дни след това от банката опровергаха твърденията на премиера след въпроси от страна на „Капитал“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар