Фотогалерия: Протест №10 за Пирин в София

Снимка: Барикада

Десети пореден протест събра около хиляда души в столицата, които за кратко блокираха движението пред Народното събрание. Демонстрантите поискаха за пореден път отмяна на решението за промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“, допускащи 4.6 пъти разширение на ски зоната и строителство на водохващания в 48% от площта му. Освен това протестът продължава да иска оставката на екоминистъра Нено Димов, а вече и тази на вицепремиера Валери Симеонов след скандала с призивите за експулсиране на евродепутата Ска Келер, която се присъедини към предишна демонстрация.

Сред исканията е и „отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите“ и „отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им“, които бяха приети в Народното събрание миналата седмица. От трибуната говорители призоваха и за изясняване на реалния собственик на концесионера на ски зоната в защитената територия. През седмицата Бойко Борисов обяви в интервю за bTV, че „всички са наясно кой е собственикът“ и че става дума за Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка. Два дни след това от банката опровергаха твърденията на премиера след въпроси от страна на „Капитал“.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар