Фотогалерия: Протест за Пирин пред МОСВ

Деветият поред протест за отмяна на правителственото решение за промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин“ се проведе по изключение на обяд пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Въпреки че демонстрацията бе в работно време пред сградата на институцията се събраха няколкостотин души, които скандираха „Оставка“, „Пирин не е баница“ и „Нено, слез“. Никой представител на МОСВ обаче не пожела да се срещне с протестиращите.

Обичайните искания за отмяна на промените в плана на парка, допускащи 4.6 пъти разширение на ски зоната и строителство на водохващания в 48% от площа му, за оставка на Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на фирмата, която управлява концесията в парка, бяха допълнени с искане на оставката и на Валери Симеонов. Подобно на „шокиращите“ възгледи на Нено Димов за климатичните промени, страната ни отново бе във вниманието на международните агенции, когато Валери Симеонов поиска експулсирането на евродепутата Ска Келер в агресивна декларация. Дори Министерски съвет бе принуден да се разграничи от вицепремиера си, но до оставка не се стигна.

Протестиращите се застъпват и за „отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите“ и „отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им“. Последните бяха приети окончателно днес в Народното събрание, след като мнозинство от 124 гласа от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ преодоляха ветото на президента Румен Радев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар