Фотогалерия: Шести протест в защита на Национален парк „Пирин“

Граждани в 17 български града и още 11 зад граница – от Скопие до Гьотеборг – се включиха в поредния протест за отмяна на промените в плана за управление на парка, приети на 28 декември.

Снимка: Барикада

Въпреки отрицателните температури, множество жители на столицата се включиха в шестото поредно шествие за отмяна на правителственото решение за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“. Недоволството на гражданите е свързано с разширението на ски зоната до 2.8% от площта на парка, както и разрешаването на строителство на водохващания върху 48% от територията му, които те се опасяват, че ще бъдат използвани за изкуствен сняг.

Протестиращите още веднъж се обявиха и за оставката на Нено Димов, който ден по-рано даде неубедителни отговори в Европейския парламент както за съдбата на Пирин, така и за скептицизма му относно климатичните промени. Сред исканията е и обявяването на реалния собственик на концесията на ски зоната над Банско, който е прикрит зад офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови.

Фотогалерия от шествието между Министерски съвет и Орлов мост:

Освен шествието в столицата, протести се проведоха в още 17 български града, както и в още 10 града извън страната.

„Хубава си, моя горо“ в Прага:

Видео: Alex Tullock

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар