В категории:България

Бургас и Русе преминават към Варна в ново райониране?

Демографските проблеми на Северозапада изискват нови граници на районите за планиране. МРРБ готви промени, като административната карта на страната се запазва

Красотите и другите достойнства на Русе не винаги се оценяват от управляващите в България. Снимка: Сайт на общината

В скоро време България ще има нови райони на планиране. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изготвя нова карта на делене, като са разработени три варианта, които през март ще бъдат предложени на обществено обсъждане. Всичко това стана ясно от разяснения на министър Николай Нанков в петък по време на парламентарния контрол.

Промяната не касае административното делене на страната. Областните центрове си остават същите. Заради демографските проблеми на Северозапада обаче е наложителна промяна в границите на шестте района за планиране. Населението в областите Видин, Враца и Монтана е под прага на изискванията, според които могат да съществуват като самостоятелна статистическа европейска единица от т.нар ниво 2. Допълнително усложнение идва от факта, че Северният централен район е

само с 5000 души над границата.

И той се нуждае от окрупняване при очакваните отрицателни демографски тенденции.

Нанков съобщи, че трите варианта на ново картиране се изготвят съвместно с други ведомства и учени, като освен стандартното обществено обсъждане, ще се проведе и кръгла маса по въпроса. Той не съобщи границите на районите в трите проекта, но ,,Барикада” се добра до тях.

В първия вариант районите се намаляват с един, тоест от 6 стават 5. Ликвидира се Северният централен район, като

Велико Търново и Габрово, които сега са към него, се обединяват със Северозапада.

Русе, Разград и Силистра се ,,пришиват” към Североизточния, тоест към Варна, който сега е център на този район.

Вторият вариант е още по-екзотичен. Той предвижда четири района, като територията от Видин до Силистра се включва в общи граници. Формира се и Черноморски район, в който Варна ,,изсмуква” Добрич, Шумен, Бургас, Сливен и Ямбол. Стара Загора, която сега е към Югоизточния район (Бургас), отива в Южния централен (Пловдив).

Третият вариант включва шест района, както сега, като София е обособена в самостоятелен. Единствената промяна спрямо сегашното картиране е, че Северозападът се обединява с Югозапада (без столицата). Този вариант е най-консенсусен с оглед на това, че запазва досегашните баланси, но и най-малко вероятен, защото не решава проблема с малкото население в Северния централен район.

Цялата тази тема предизвика брожения в Русе през последните дни. Местният вестник ,,Утро” публикува информация без да се позовава на източници, че градът може да бъде лишен от статута на ,,столица” на Северния централен район. Главен град на този район щял да стане Велико Търново, а идеята била на Цветан Цветанов, вторият човек в ГЕРБ. Той водеше депутатска листа в старопрестолния град на последния вот. В четвъртък

общинските съветници в Русе приеха декларация, в която единодушно се обявиха против

подобни идеи. В петък министър Нанков заяви, че на този етап въобще не са обсъждани центровете на районите за планиране, тоест не се знае кои ще бъдат основните градове в новата схема. Проектното картиране обаче показва, че има основания за известна тревога в Русе. При единия вариант дунавският град губи статута за сметка на Варна. При друг – проблемите са за Бургас, отново за сметка на Варна.

Русе има стари травми относно тежестта си като град. В края на социализма бе предприето административно делене, което окрупни дотогавашните окръзи.

Разград стана ,,столица” на Русе.

Бяха извършени и други чудатости – Ловеч бе избран за административен център вместо Плевен, Хасково ,,пое” Стара Загора и т.н. Всичко това доведе до парадокси, като пример отново е Русе, който бе лишен от разполагане на редица институции. “Незаслужено сме ощетени от базирането на Апелативния съд, НАП и други структури”, припомниха в четвъртък местните съветници.

В последните години Бургас се сдоби с редици нови обекти, с което позасенчи Варна. В единия от проектите на МРРБ се предвижда двата града да бъдат обединени в общ район за планиране. Бургас трудно ще преглътне ролята на втора цигулка. Снимка: Фейсбук профил на община Бургас

За да няма спекулации и излишно хабене на енергия е нужно отново да се подчертае, че готвените промени не касаят административното делене. Областите остават както досега. Но значението на районите за планиране не е за подценяване. Те касаят ресурсното осигуряване, държавното подпомагане и европейското финансиране на териториите.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар