В категории:България

Ново чудо на ГЕРБ – магистрала насред квартали

Замаяни от обещанията за чудодеен ремонт на булевард „Левски”, жителите на Варна не разбират какво им се готви – превръщането на транспортната артерия в околовръстен транзитен път. И край на проектите за обиколно шосе. Междувременно проектирането на част от трасето бе двойно оскъпено

Прокарване на околовръстен път през оживени квартали, почти в сърцето на Варна. Това предвиждат правителството и местната община по проект, реализирането на който вече започна. Но приспивани със сладки приказки за „решаване на дългогодишния транспортен проблем в града” варненци не разбират какво точно им се готви.

Предисторията

Поради особен релеф и несвършена работа в годините на комунизма Варна няма околовръстен път. Целият трафик по направлението север – юг и при влизане от София (магистрала „Хемус”) се изсипва в центъра на града. Това създава огромни проблеми целогодишно, не само през натоварения летен сезон. В общия устройствен план на града, изготвен през 80-те годни на миналия век, е посочено решението –

околовръстен път, именуван булевард Варна”.

Той трябва да пренасочи потока от „Хемус” и Аспарухов мост (и към тях) – на запад през празните пространства в крайните райони, и на север извън територията на града. Плановете за изграждане на шосето остават на думи десетилетия, но са потвърдени в общия устройствен план, гласуван преди десетина години.

С червено е озназначен маршрута на бул. „Левски“ – през самото тяло на града. Илюстрация: фейсбук профил на Иван Портних

Междувременно на около километър по права линия южно под хипотетичния околовръстен булевард съществува друг – „Левски”. Той преминава през гъсто населени райони, в близост до училища и търговски центрове, пазари, разделя квартали, част е от основната автобусна схема на града. Две трети от дължината му е достатъчно широка и добре направена. Функцията му е да обслужва северните райони на града, за които още от времето на комунизма се знае, че ще се разрастват (което впоследствие се случва). Но и този булевард остава недовършен в годините на Тодор Живков – в югозападна посока се стеснява и приключва. Така е отрязана връзката му към основните изходни артерии.

 

В наши дни

Проектираният околовръстен булевард „Варна” никога не е изпадал от сметките като най-ефикасно решение за целия този проблем. То обаче би коствало много време и пари. Има и още една особеност, която е истинската причина да не се пристъпи към реализация. В годините на демокрацията маршрутът на булевард „Варна” е бурно застроен, това е една от вилните зони на града.

Сгради се изграждат въпреки забраните. Появяват се дори жилищни кооперации.

Трайна тенденция е районът да се превърне в квартал. Логично всичко това през демокрацията води до инициативни комитети на собственици, които образуват съдебни дела и намират политическа подкрепа срещу бъдещия булевард. В последните 5-6 години се обсъждат всякакви варианти за удовлетворяване на интересите им – стесняване на лентата, заобикаляне със съответното оскъпяване и т.н.

В непосредствена близост до трасето на бъдещия булевард и успоредно на него тече още една артерия, по която автомобилите едва се разминават – „Христо Смирненски”. Макар тясна и зле разположена, тя се води в момента ,,околовръстен път”. Освен „Варна”, решение градът да има истинско обиколно шосе е и разширение на  „Христо Смирненски”. Но дума за това не може да се обели, тъй като

по протежение са разположени десетки временни обекти”.

Нито собствениците им ще позволят, нито общинската управа. Превръщането на временните обекти в постоянни е хранителна корупционна верига.

И изведнъж, Бойко пристига с гръм

Целият този дългогодишен възел бе разсечен от един път. От неслучаен човек, неочаквано. На правителствено заседание на 6 август т.г. премиерът Бойко Борисов отсече: „За Варна сме направили малко. Валери (Симеонов – бел.авт.) като си отиде в Бургас, му е драго. Заемаме се с Варна”. И се изсипа изобилие от проекти върху града, ,,перлата” от които е „удължаване и разширение на бул. “Левски”” – онзи, който преминава през оживени квартали. Предвиждат се нови ленти, локални платна, „спускане” на други булеварди под него, детелини и т.н. – истинско чудо. Събитията после

се развиха с още по-чудна бясна скорост –

след седмица Борисов дойде във Варна, направи първа копка, намери пари – 85 млн. лв, светкавично бяха съборени къщи и бараки по удължаващото се трасе.

Варненският кмет и премиерът Борисов се радват на първата копка. Снимка: фейсбук профил на Иван Портних

С удивителна бързина се случиха и някои „дребни подробности”. Като например, че стартира ново проектиране за част от булеварда – в участъка от ул.“Подвис“ до ул.“Девня“. Извършеното разчертаване през 2007 г. било остаряло. Така едни 830 000 лв. спешно се засилиха към познато място. Толкова е прогнозната стойност на обществената поръчка, възложена от община Варна на „Трафик Холдинг“ за повторна дейност. Фирмата е сътворила проектирането преди 10 години, носи интелектуалните права, затова е извършено ново договаряне с нея –

без предварително обявление, тоест без конкуренция.

Дружеството е от семейството на „Зебра”, която работи и по други инфраструктурни проекти във Варна. Становището при осъществения контрол на обществената поръчката е положително, но в него фигурира любопитен момент: “Същевременно видно от договора за проектиране от 25.10.2007 г., стойността на изготвения първоначален проект е в размер на 396 542, 50 лв. без ДДС, а прогнозната стойност на разглежданото договаряне е двойно по-голяма – в размер на 830 000 лева без ДДС”. Тоест новото проектиране е при над два пъти по-висока цена от старата.

Замаяни от благите новини, от бясната скорост, с която се случват, както и незаинтересовани спрямо ,,дребните подробности” при харченето на парите, варненци и медиите изпаднаха във възторг. Само за година – две бат’ Бойко  ще направи за града туй, което бай Тошо не можа.

А в действителност?…

Чудеса е на път да се случат с бул. „Левски“… Илюстрация: фейсбук профил на Иван Портних

Няма съмнение, че „Левски” се нуждае от реконструкция, за да изпълни градските си функции. Действията на правителството и община Варна обаче са по-други. Те слагат официален край на стария проект за истински околовръстен път – булевард „Варна”. Край и на евентуалното разширение на „Христо Смирненски”. Начало са на превръщането на „Левски” в артерия, която поема целия обиколен трафик. Функциите му ще са извънградски, макар да пресича оживени квартали в самия град. Това не са фантазии, казват го самият премиер и подопеченият му кмет Иван Портних. Борисов: „Проектът предвижда разширяване с две допълнителни ленти и две локални платна на централния

транзитен булевард, който свързва входа на града и аерогарата,

както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището”. Портних: „Трафикът, който в момента влиза от магистрала „Хемус” към центъра на града, вече ще бъде извеждан по бул. „Левски”. Ще се осигури и бърза връзка с крайезерния път”.

Така става ясно, че мощният зверски поток от

пристанището, аерогарата, Хемус” и Аспарухов мост ще бъде погълнат

от булевард „Левски”, за да разпори тялото на града и да се изнесе транзитно. Здравето и безопасността на около 70 000 души, живеещи, учещи и работещи край него ще е застрашено, както и екологията на цяла Варна.  За абсурда да прекараш цяла магистрала насред град няма да говорим.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар