В категории:България

Румен Радев: Левски не обича склонени глави

Президентът оглави гражданско шествие и държа бунтовно слово на церемонията в памет на Апостола на свободата, а част от множеството освирка включването на столичния кмет Йорданка Фандъкова. С гневен коментар в социалните мрежи реагира председателят на НС Цвета Караянчева. Премиерът Бойко Борисов пък се чуди празник ли е или не обесването на Левски.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова по време на гражданското шествие в памет на Васил Левски. Снимка: Фейсбук

„На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!”

Така президентът Румен Радев започна словото си на тържествената церемония край паметника в София на Апостола на свободата Васил Левски по повод 147-годишнината от обесването му.

Преди церемонията държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой. Шествието бе организирано от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Редом до Румен Радев крачеше вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред участниците бяха и редица политици.

„Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега,” каза още Радев в словото си край паметника на Левски.

Президентът изтъкна:

„Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?”

Държавният глава подчерта още:

„Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта”.

Румен Радев припомни следните думи на Левски:

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“

Президентът веднага допълни:

„Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт само ще ускори пътя към Освобождението. И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство”.

В заключение Румен Радев каза:

„Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България!”

Преди президента пред паметника на Апостола говори и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заяви: „Не успеем ли да прескочим егото си, спрем ли, значи не сме готови за народното дело, левският скок е да прескочиш себе си“.

Фандъкова беше освиркана от част от множеството.

Когато взе думата след нея, президентът Радев първо отправи реплика именно по този повод: „Искам да помоля в този свят за България ден да се въздържаме от викове и скандирания“. Част от присъстващите обаче заскандираха неговото име.

По-рано през деня и Народното събрание почете паметта на Левски, а председателят на парламента Цвета Караянчева отправи пред депутатите призив да си припомнят и да се придържат към следния призив на Левски: „За отечеството работим, байо. Кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим. И все заедно да вървим, ако ще бъдем хора.”

Вечерта, след освиркването на Фандъкова край паметника, Караянчева, която също присъства на церемонията, публикува гневен коментар във Фейсбук: „Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението.”

Пръв от висшите ръководители на държавата  цветя пред паметника на Апостола поднесе премиерът Бойко Борисов, който отиде там заедно с министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Красен Кралев още около 8 часа сутринта на 19 февруари. Борисов отказа да прави изявления пред оказалите се край паметника медии с мотива, че имал много работа.

Видео, качено на профила на премиера във Фейсбук, показва, как след поднасянето на цветята и докато се отдалечава от паметника заедно с тримата министри, Борисов отговаря на поздрав на минувачи и понечва да им пожелае „Честит празник”. Но се спира на половината на думата. И започва да коментира с министрите може ли да се чества обесването на Левски, след като то е като Разпети петък. „Е, защо да е празник?” – обръща се премиерът на България към министър Горанов, който му обяснява, че става дума за възпоменание.

Борисов се спира и започва да разсъждава на глас: „Да, поклон, всичко това… Ама честит празник… Не може да е към бесилото празник. Все едно Разпети петък… Празник ли е?” Министър Кралев откликва: „Тогава не е празник, тогава се страда най-много”.

Борисов се съгласява: „Да, тъжен, прекланяме се…” Обръща се към паметника, казва още нещо, което не се чува добре на записа, и допълва: „Трябва да ни е срам включително…” Включва се министър Маринов, който обяснява на премиера нещо, което не се чува, но става ясно, че говори за датата на самото обесване на Левски, която е 18 февруари, а не 19 февруари.

Борисов реагира: „Вчера? А, то затова е така…” Поглежда пак към паметника,  клати глава, после се обръща напред, поправя си палтото, промърморва: „Вместо да го спасиме…” И нарежда на министрите: „Айде да вървиме!”

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар