В категории:България

ВСС се изплаши от натиск на журналисти

Скандалното решение на бургаския съд да осъди журналисти, защото са препечатали прессъобщения на МВР и прокуратурата относно криминален инцидент, доведе до протести и опит за събуждане на обществена реакция. От ВСС обаче привидяха в това заплаха за конституционния ред, нарушаване на имиджа на съдебната власт и на „баланса между свободата на словото и независимостта на съдебната власт и намекнаха за „опит за натиск върху съда“.

Официални страница във Фейсбук на ВСС

В истинска трагедия започва да се превръща черната комедия, в която бургаски магистрати забъркаха журналисти от две местни издания – Бургасинфо и Бургас нюз. Те бяха осъдени от Петър Низамов заради отразяване на инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас.

Скандалното решение предизвика протести в града, а вчера (16.01.2018) съдийската колегия към ВСС се събра на извънредно заседание, за да се излезе с декларация по случая. В нея обаче ВСС демонстрира загриженост единствено за „имиджа“ на съда и съдебната власт, явно заплашени от опита на журналистите да не мълчат и критикува медиите, че нарушават баланса между принципите за свобода на словото и независимостта на съдебната власт.

Историята накратко

На 13.03.2012 г. Областната дирекция на МВР-Бургас разпространява официално съобщение, че Бургаският окръжен съд е разгледал мерките за неотклонение на “П.Н., 26 годишен, А.Р., 22-годишен, и М.К., 26-годишен, осъществили на 12.02. т.г. около 03.20 ч. побой спрямо частен охранител в заведение “Джубокс”, разположено на бургаската улица “Шейново”, при който охранителят получил разкъсано-контузни рани по главата и мозъчно сътресение”. По-надолу в съобщението се казва, че “П.Н. е с регистрации за нанасяне на две средни телесни повреди, 2 леки телесни повреди, 5 хулиганства, унищожаване на чуждо имущество, общо 14 регистрации, и до момента са му наложени общо 3 присъди”. (По друг повод – задържането на мигранти край границата, в официално съобщение на сайта на Прокуратурата, което може да бъде открито и в момента, Низамов е посочен като „осъждан за нанасяне на телесни повреди и хулиганство“).

Същия ден информация до медиите изпраща и Районна прокуратура – Бургас, в която арестуваните са посочени с трите им имена – Петър Константинов Низамов, Мартин Живков Кавалджиев и Атанас Нешков Рачев. В нощта на побоя те са арестувани не от обикновени униформени, пристигнали с патрулка, а “в резултат на работата на специализирания екип от служители на отдел “Борба с организираната престъпност” и Районна прокуратура – Бургас” под прякото ръководство на административния ръководител на РП Андрей Червеняков”, се уточнява в съобщението на ОД на МВР.

Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз – попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев.

На 11.01.2018 г съдия Калин Кунчев излиза с решения, като осъжда и двете медиите. Те трябва да платят на ищеца съответно 2000 лева и 500 лева заедно с лихвите от 2012 година и съдебните разноски по делото, тъй като са му причинили душевен дискомфорт. Освен това Низамов дори не заплаща държавна такса за заведените дела, тъй като е признат от съдията за социално слаб. Това обаче не му пречи непрекъснато да публикува в своя Фейсбук профил закани, че ще „фалира“ издания, като непрекъснато им завежда дела.

Решението скандализира журналистическата гилдия – най-вече в Бургас – и колегите излизат на протест, а освен това разпращат и декларация до 15 държавни институции. Една от тези институции логично е Висшият съдебен съвет. „Колегите от две медии бяха осъдени, само защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда. Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни да завежда дела срещу медии“, посочиха колегите, след което призоваха „етичната комисия към Висшия съдебен съвет да ревизира професионалната дейност на съдия Кунчев.“

След като репортажи по случая са излъчени и от големи телевизии като bTV, Етичната комисията към ВСС наистина се самосезира и разпорежда на Етичната комисия при Окръжен съд – Бургас и Инспектората към Висшия съдебен съвет да извършат „пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев – съдия в Районен съд – Бургас“. Същия ден съдийската колегия се събира отново, за да приеме въпросната декларация, тонът на която определено буди притеснения.

„Не ни притискайте“

„Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България“, заявяват в началото съдиите от ВСС. И считат за необходимо да припомнят, че „държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение“ – очевидно визирайки журналистите, излезли на протест срещу решението на съдия Кунчев.

„Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения“, пишат магистратите.

И продължават: „Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт“.

Кадровиците на съдебната власт пишат още, че „категорично се противопоставят на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията“.

Притеснени от опита за някаква реакция в защита на осъдените вече от съда журналисти заради това, че са препечатали прессъобщение на МВР, магистратите от ВСС бързат за осъдят „всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите“.

И завършват с намек, че с действията си журналистите оказват натиск на съда: „Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар