„Барикада” подкрепя апела на бургаските журналисти в защита на свободата на словото

Сайтът ни, който вече се сдоби с честта да се нареди сред медии и журналисти, дадени под съд от недоволни от публикации публични личности, които явно гледат на съдебната система като на запушалка за журналистически разкрития, изразява подкрепата си за разпространената от бургаски колеги декларация в защита на свободата на словото.

Бургаски медии излязоха с протестна декларация срещу безпрецедентни осъдителни решения, постановени от бургаския районен съдия Калин Кунчев спрямо журналисти от два бургаски сайта, отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Публикуваме цялата декларация, която ясно описва казуса и призовава за подобаваща реакция 15-те институции, до които е адресирана.

Държим да подчертаем, че болезнената ситуация с все по-отсъстващите свобода на словото и права на журналистите в България става нетърпима и изисква решителна и принципна реакция от цялото общество. Мълчанието по тези теми днес е равносилно на съучастие с репресията срещу този фундамент на демокрацията

Протест на бургаски журналисти по повод осъдителните решения на съдия Калин Кунчев. Снимка: flagman.bg
Протест на бургаски журналисти по повод осъдителните решения на съдия Калин Кунчев. Снимка: flagman.bg

Декларация на бургаските медии в защита на свободата на словото

 

До Етичната комисия на Висшия съдебен съвет
До Главния прокурор
До Народното събрание
До Министерски съвет
До Министъра на правосъдието
До Министъра на вътрешните работи
До Председателя на Районен съд-Бургас
До Председателя на Окръжен съд-Бургас
До Председателя на Апелативен съд-Бургас
До Председателя на Апелативна прокуратура-Бургас
До НАП
До Комисията по културата и медиите към НС
До Комисия по правни въпроси към НС
До Съюза на българските журналисти
До Асоциацията на европейските журналисти

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, представителите на медиите в Бургас, категорично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме основните си задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. Алармираме ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси – невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени, само защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас.

Делата бяха заведени от лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда.

Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни да завежда дела срещу медии.

Тези решения нарушават чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.

Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото.

Призоваваме Етичната комисия към Висшия съдебен съвет да ревизира професионалната дейност на съдия Кунчев.

Призоваваме Прокуратурата да се самосезира за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов, масово водени срещу медии.

Призоваваме Прокуратурата да се самосезира по изложените данни и обстоятелства.

Призоваваме НАП да провери имущественото състояние на ищеца Петър Низамов, тъй като той беше освободен от съдебни такси с твърдение, че е социално слаб, без допълнителна проверка.
Ще търсим правата си с всички законови методи на регионално, национално и европейско ниво.

Декларацията е подписана от Колегията на бургаските журналисти

По време на подписването на декларацията от бургаски журналисти. Снимка: flagman.bg
По време на подписването на декларацията от бургаски журналисти. Снимка: flagman.bg

За още подробности относно съдия Калин Кунчев препоръчваме публикация на flagman.bg.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар