В категории:България

Варна и Бургас шоково вдигат автобусния билет насред провалени проекти

Общинските превозвачи в двата града настояват за поскъпване на градския транспорт с 30%. Издръжката на живота за 500 000 души безшумно ще се покачи

Управите на Бургас и Варна се готвят да ,,зарадват” жителите си с шоково вдигане на цената на автобусния билет. От 1 лв. той ще стане 1.30 лв. Увеличението ще повлече и цената на картите.

Кметовете на Варна и Бургас – Иван Портних и Димитър Николов (двамата в ляво), дължат доста обяснения на съгражданите си относно транспорта. Снимка: сайт на община Бургас

Поскъпването е в по-напреднал стадий в Бургас. То бе одобрено в две комисии към общинския съвет. Сесията в края на октомври трябваше да го утвърди и да влезе в сила от 1 ноември. Заради общественото недоволство обаче кметът Димитър Николов даде заден и промяната се отложи с 2-3 месеца. Във Варна предложението е написано и всеки момент ще бъде внесено в местния парламент.

Двата превозвача – ,,Бургасбус” и ,,Градски транспорт” – Варна, мотивират поскъпването с нарасналите стойности на горивата, с непроменяната от години цена на билета, увеличение на заплатите на шофьорите, по-висока поддръжка на автобусите и т.н. Те, заедно със сродните фирми от Плевен, Стара Загора и София, имат искане и към държавата – да им увеличи компенсацията за отстъпките, които правят на ученици и пенсионери. Сега правителството възстановява към една трета от сумите. Всъщност още от миналото лято се знае, че вдигането на цената на хартиеното билетче в София на 1.60 лв.

ще повлече подобни мераци и в другите градове.

Няма как да не се върви към изравняване, моментът дойде – в средата на кметския мандат, когато новите избори все още са далеч.

В цялата работа обаче има един голям проблем и той не е свързан само с предстоящото безшумно покачване на издръжката на живота за 500 000 варненци и бургазлии. Бедата е, че качеството на услугата не се повишава. Нещо повече – поскъпването нагло идва насред провалени скъпи европейски проекти.

И в двата града бяха ,,реализирани” проекти за интегриран градски транспорт, на цена от по 130 млн. лв. И на двете места положението бе докарано до под кривата круша – в Бургас работят около 80% от устройствата за билети, оповестителната система за разписанието също не функционира изцяло. Във Варна ситуацията е още по-зле – апаратите за продажба на билети не работят въобще, стоят безсмислено монтирани и пречат на пътниците в автобусите; информационните табла с разписанието през ден спират да светят, а закупените преди 4 години нови автобуси започнаха да дават дефекти; по линиите незнайно защо се движат и стари. Липсва анонсираната поне пет пъти официално „електронна продажба на билети”.

Изразходването на парите и свършеното по проектите е ,,тъмна Индия” и в двата града,

за която нито управляващите се канят да дадат отчет, нито опозицията се готви да пита.

По улиците на Варна новите автобуси се редуват със стари. Снимка: сайт на общината

Абсурдът във Варна е още по-голям, тъй като заради проекта за интегриран транспорт бе ликвидиран частният превозвач ,,Транстриумф”. Общинската фирма пое и неговите линии, които бяха точно половината от транспортната схема, но увеличените приходи не подобриха финансовото ѝ състояние (което говори за неволно или целенасочено слаб мениджмънт). Проектът за интегриран транспорт доведе до патила със схемата и в южния град – през 2016 г. за ужас на бургазлии бяха въведени нови маршрути, които се оказаха толкова калпави, че се наложи ,,проект за корекция на проекта”.

Средната работна заплата в Бургас е 830 лв., във Варна – 972 лв. В София е 1396 лв. (НСИ). Край морето няма скъпа инвестиция като метрото, която повишава качеството на услугата. Тези уточнения са нужни за всеки, който си мисли, че 1.30 лв. са нищо на фона на столичната цена.

Да заповядат Бойко Борисов, Владислав Горанов и пригласящите им институти за пазарна икономика, за фундаменталистка икономика, за свободен капитализъм, канибализъм и т.н.! Нуждаем се да ни припомнят как икономиката на България расте, положението се подобрява, спестяванията се увеличават и българинът харчи повече и повече. Че харчи няма съмнение. Принуден е. Най-пък няма съмнение, че някакви дребни 30 стотинки са от значение за въпросните политици и ,,институти”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар