Фотогалерия: Гореща дискусия „за“ и „против“ Истанбулската конвенция

Омбудсманът Мая Манолова в сблъсък със заплахата от „морален разврат“ и „духовна смърт“. И още от дискусията в Софийския университет, посветена на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие

Гореща обществена дискусия, посветена на Истанбулската конвенция, се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. При голям журналистически и граждански интерес дискусията продължи над три часа, в които на всеки желаещ бе дадена възможността да изрази своята позиция.

Документът беше представен от правосъдния министър Цецка Цачева, а веднага след нея се изказаха омбудсманът Мая Манолова и представител на Светия синод – съответно „за“ и „против“ ратификацията на конвенцията. По време на дискусията в СУ в столицата се проведоха и два протеста – отново за и против приемането на Истанбулската конвенция.

В началото на своето изявление омбудсманът заяви, че има ясна и последователна позиция за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. „Всъщност, защитавах такава позиция „за” и преди да встъпя в длъжност „омбудсман”, като депутат, доколкото каузата за приемане на Истанбулската конвенция е кауза на социалистите и на дясноцентристите в Европа, а доскоро, буквално до началото на месец декември, беше и кауза на БСП“, подчерта Манолова, припомняйки шизофренното поведение на БСП.

Омбудсманът подчерта, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което означава, че има 1 милион български жени – жертви на домашно насилие. „Или ако обърнем фокуса, 1 милион мъже, които са насилници у дома“, обърна внимание Манолова.

Тя посочи още, че у нас липсват конкретни практически мерки за борба срещу домашното насилие, както и центрове за специализирана помощ и гореща телефонна линия и отбеляза, че кризисните центрове в страната са едва 18, като в столицата действат само два, с общо под 30 легла. Манолова подчерта, че у нас статистиката показва 0 процента домашно насилие, 0 процента жертви на домашно насилие и 0 процента кризисни центрове, а в същото време полицейските управления се чудят къде да изпратят пребитите жени.

Омбудсманът настоя дебатът за Истанбулската конвенция да продължи с обсъждането на тълкувателна декларация, която ясно да заяви, че у нас конвенцията ще се прилага, съобразно нормите и принципите на българската Конституция.

Веднага след нея думата взе митрополит Киприян, който под бурните аплодисменти за мнозинството в залата обяви, че „Истанбулската конвенция отваря вратата към морален разврат“ и „води до духовна смърт“. По-късно стана ясно, че Синодът е взел решение да отправи „призив за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция“ във всички храмове в страната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар