Фотогалерия: Протест срещу мораториума върху новите лекарства

Снимка: Барикада

Към черните знамена на сградата на БАН бе добавен и „ковчегът“ на Здравната каса. Това стана по време на граждански протест пред Народното събрание в събота против наложения от депутатите от управляващото мнозинство мораториум върху поемането на финансирането за нови лекарства от страна на НЗОК. Агрументът за това ограничение е счетоводен – да се спестят разходи от бюджета, който иначе бе брандиран като „най-социалния“. Очакваната икономия от тази мярка е 25 млн.лв. или 0.6% от бюджета на касата за 2018 г.

Така биват засегнати не само страдащите от нелечими досега заболявания, за които бива изработен нов медикамент, но и потенциално всички пациенти, тъй като те са лишени от най-новите подобрения във формулите на вече съществуващи лекарства, каквито се правят постоянно. В същото време здравната ни система е на второ място в ЕС по дял на доплащанията от джоба на пациента, което я прави недостъпна за хората, които не могат да си позволят да плащат втори път, след като вече са заплатили здравните си осигуровки. В този контекст не е изненадваща устойчивата тенденция за здравна емиграция и на пациентите, и на лекарите в страната.

Организаторите призоваха за нов протест пред парламента, когато депутатите обсъждат текста наново, след като президентът Румен Радев наложи вето върху приетия мораториум.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар