В категории:България

Колко пъти може да се вдигне цената на водата за един месец?

Водоснабдяването най-вероятно ще поскъпне от 1-ви януари в 14 области, като за три от тях това ще е второ увеличение в рамките на месец. Техните бизнес планове, одобрени от КЕВР преди по-малко от месец, се оказаха неактуални и увеличението ще бъде по-голямо от предвиденото в тях.

Протестиращи пенсионери пред сградата на КЕВР. Снимка: Николай Белалов

Ново увеличение на цените на водоснабдителни услуги бе обсъдено на открито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране в четвъртък. Решението, в резултат на което те най-вероятно ще поскъпнат в редица области от 2018 г., ще бъде взето на закрито заседание през следващата седмица. Цените за много от ВиК-тата вече бяха увеличени в последните месеци, след като КЕВР одобри техните бизнес планове до 2021 г.

Така водата в ямболско поскъпна с 18% от 1 декември, а месец по-късно тя почти сигурно ще се увеличи с още 20% до 2.79 лв./куб.м. Интересното е, че това представлява по-рязко увеличение от предвиденото в бизнес плана, който бе одобрен преди по-малко от месец. Той предвиждаше скок в цената със “само” 18%, но изглежда вече не е актуален. Предполага се, че разминаването между двата документа се дължи на инфлацията, но това означава, че тя е била пренебрегната при изготвянето на бизнес плановете, вероятно за да се изглеждат по-поносими за засегнатите общности. Интересно каква ли разлика в цените ще се акумулира до 2021 г., докогато важат приетите планове?

В най-бедния Северозападен регион жителите на врачанска област също ще посрещнат второ увеличение на цената на водата в рамките на месец – сега с 13%. По този начин кубикът ще мине психологическата граница от 3 лв., а богатата на водни ресурси предимно планинска област ще плаща една от най-високите цени в страната. Увеличението отново “изпреварва” одобрения план с 6 ст./куб.м. Цената за Враца е по-висока от тази за Монтана, въпреки че монтанското дружество на практика е клиент на врачанското, от което получава част от водата си.

След законови промени, от началото на декември на територията на ВиК-Враца престана да важи и т.нар. цена за гравитачна услуга, заплащана от хората в планински населени места, чието водоснабдяване се извършва без използване на допълнителна енергия за изпомпване и поддържане на налягането в системата. Потребителите на тази услуга са плащали 1.73 лв. за кубичен метър вода до началото на 2016 г., така че ще трябва да понесат сумарно увеличение от 79% за две години.

Третата област, която ще получи второ увеличение на цената в рамките на един месец, е Бургас, където кубикът ще поскъпне с нови 8.7% (след 13-процентно увеличение от 1-ви декември) до 2.77 лв. при предвидени в плана 2.73 лв. Другите области, в които водата поскъпва, са София (9.5%), Силистра (6.5%), Монтана (6,4%), Русе (6.2%), Перник (5,8%), Смолян (4,5%), Шумен (3%), Пловдив (2.9%), Кърджали (2,8%), Варна (2,7%) и Сливен (2,5%).

Според КЕВР, това не е проблем, тъй като цената остава под прага на т.нар. “социална поносимост”. Границата на поносимостта се определя на принципа, че цената за 2.8 куб.м. вода на месец за един човек, не бива да надвишава 2.5% от средномесечния разполагаем доход в съответния регион. Изчисляването спрямо средните доходи обаче е ощетяващо спрямо хората с ниски доходи, тези от малки населени места, пенсионерите, семействата с деца и други уязвими групи. Във врачанска област например, прагът на социална поносимост се вдига от заплатите в АЕЦ “Козлодуй”, но в селата Елисейна, Зверино и Очин дол и др. се готвят за гражданско неподчинение.

Борис Цветков. Снимка: Николай Белалов

По време на заседанието на комисията пред сградата ѝ протестираха пенсионери, за които социалната поносимост в столицата е неадекватна, след като е направена на базата на средноразполгаем доход от 984 лв. Те поискаха мораториум върху увеличението на цената както в София, така и в цялата страна. Общинският съветник Борис Цветков заяви, че изпълнението на бизнес плана на “Софийска вода” трябва да бъде замразено, докато тече заведеното срещу него дело. Той настоя и гражданите не просто да имат право да присъстват на откритите заседания на комисията, но и да могат да се изказват на тях. Неговите тези бяха подкрепени и от Омбудсмана Мая Манолова, която също присъства на заседанието и се застъпи за правото на гражданите да обжалват актовете на регулатора, но то би изисквало законодателна промяна, която не е в правомощията на КЕВР.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар