Фотогалерия: Протест пред КЕВР срещу увеличението на цените на ток, парно и вода

Според протестиращите, поскъпването е необосновано рязко, а комисията използва това, че няма кой да поеме политическа отговорност, за да прокарат лобистки интереси

Около 200 души се събраха на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в столицата. Протестът беше организиран преди дни в социалните мрежи, а причината е недоволството на гражданите от шоковото повишаване на цената на природния газ с близо 30%, което доведе до повишаване и на цената на парното, водата и тока.

Протестът беше насрочен по обяд преди поредното заседание на КЕВР, на което бяха обсъдени новите цени на тока, парното и топлата вода. Регулаторът вече гласува увеличението в цената на природния газ, което е предпоставка и за останалите промени в цените. Протестиращите са недоволни, че увеличенията се случват след изборите и то в момент, в който на практика няма политици, които да поемат политическа отговорност.

Средно с около 22-24% ще поскъпне топлата вода и парното, заяви тази сутрин в ефира на бТВ председателя на КЕВР Иван Иванов. В различните райони на страна увеличението е между 18% и 38%, а за София вероятно ще бъде около 23%. Най-минимално ще бъде поскъпването на тока – с около 1%, но това поскъпване е извънредно, а по традиция в края на първото шестмесечие КЕВР отново ще преразгледа цените на електроенергията. Преди дни енергийният регулатор вдигна с 18% и цената на студената вода в столицата.

Демонстрантите символично погребаха „Топлофикация – София“, а за кратко затвориха и движението по бул. „Княз Дондуков“. Според тях увеличението е неоправдано и на практика означава геноцид над най-бедната част от населението. Те се обявиха за отмяна на решението за поскъпването на природния газ и запазване на старите цени поне до очакваното предоговаряне на европейско ниво с основния доставчик „Газпром“.

Повишението на цената на синьото гориво стана причина и за политическа интрига и забъркването на КЕВР в нея. Според Корнелия Нинова и БСП регулаторът нарочно не е повишил цената през зимата с 18%, а забавянето води до шоково поскъпване днес.

На протеста се появи и омбудсмана Мая Манолова, която коментира, че според разчети на нейните експерти това увеличение не е оправдано. „След като беше оставен буфер в цената на парното при намаляването на цената на природния газ и беше увеличена печалбата за сметка на столичани, сега не би следвало да се пипат цените на парното“, коментира тя. От април 2014 до април 2017 година цената на природния газ е намалена с близо 87%, а за същия период спада на цената на парното и топлата вода е само с 21%, посочи Манолова.

Тя припомни твърденията на КЕВР, че природният газ представлява 57% от разходите на „Топлофикация“, тоест намалението на парното е трябвало да бъде от порядъка на 49%, а е направено само в рамките на 21%. „Тоест през тези две години, в които намалява газта на „Топлофикация“ и е оставен буфер от 27,67%. Това е процент, с който тя се е обогатила и е спонсорирана от джобовете на столичани. Сега исканото увеличение с още 22% означава 50% необосновано повишаване на сметките за парно“, изчисли Манолова пред журналисти на протеста.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар