Фотогалерия: Протест срещу повишаването на цената на водата, КЕВР не се трогна

Въпреки шумно изразеното под прозорците им недоволство на стотици граждани, Комисията за енергийно и водно регулиране повиши цената на водата в 14 области. Вижте снимки и видео от днешния протест в София.


Няколкостотин души излязоха на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София. Причина за недоволството им беше готвеното повишение на цената на водата в цялата страна. В ранния следобед, въпреки протестните действия, КЕВР прие окончателно решение за поскъпването на цените на водата за 2018 година в 14 области в страната – София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

Най-сериозно е поскъпването на водата в Ямбол – с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас – с 12%, а за София – с 9.3%. За област Силистра е предвидено увеличение с 6.5%, за Монтана – с 6.4, за Русе – с 6.2%, за Перник – с 5.8%, за Смолян – с 4.5%, за Шумен – с 3%, за Пловдив – с 2.9%, за Кърджали – с 2.8%.

Протестът пред сградата на КЕВР беше организиран основно от БСП, а след кратки изявления пред сградата на комисията, предвождани от лидера на партията Корнелия Нинова, протестиращите се отправиха към Министерски съвет, където също заявиха своето недоволство – както от високите цени на живота, така и от настоящото правителство.

Малко по-късно на пл. „Независимост“ се проведе и скромен протест срещу добива на газ в Добруджа. На 17 декември в община Генерал Тошево ще се проведе референдум по повод инвестиционното намерение за добив на газ от находището „Спасово“, в който своя глас ще могат да дадат 12 465 граждани. На референдума гражданите трябва да се произнесат по въпроса „Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив,преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“.

Общинският съвет в Генерал Тошево взе решение за допитването след протести при обществените обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД за експлоатация на находището, припомня БТА.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар