В категории:България

Скромен бунт срещу поскъпването на водата (видео и снимки)

Няколко десетки недоволни граждани опитаха да влязат със сила в сградата на КЕВР, където комисията гласува днес повишението на цената на водата в 27 области

Недоволните граждани опитаха безуспешно да влязат на заседанието. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Няколко десетки недоволни граждани се събраха на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София срещу предвиденото повишение от 1 януари на цените на водата в 27 области. „Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме“, гласеше голям плакат, опънат пред входа на институцията.

На днешното си заседание комисията официално ще гласува повишението, а протестът имаше за цел да осуети тези намерения. Първоначално беше обявено, че недоволните граждани ще организират жива верига, за да не допуснат членовете на регулатора да влязат в залата, но полицията осуети тези намерения.

Вратата и охраната на КЕВР се оказаха стабилни

По-късно протестиращите поискаха тяхна делегация да бъде приета на заседанието, което е закрито за медии и гости, но и това не се случи. Организатор на гражданското недоволство е партия „Българска пролет“, чийто лидер Велизар Енчев опита да влезе със сила в сградата на КЕВР, но служители на реда и частни охранители, които по думите на Енчев са наети от КЕВР, успяха да го спрат.

Протест беше организиран и преди десетина дни, когато се проведе обсъждането на новите цени. Тогава недоволните граждани бяха подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова, според която повишаването на цената на водата е недопустимо заради „ниските доходи“ и „социалната непоносимост“. Манолова не присъства пред сградата на КЕВР на днешния протест преди гласуването.

Микрофонът беше отворен за всеки желаещ да говори, а темите далеч не се изчерпваха с цените на водата

Цените ще бъдат повишени в 27 области, а най-скъпата вода ще плащат гражданите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лева. Поскъпване ще има и в София, а единственото място, където се предвижда минимално поевтиняване с около 1,5% е Кърджали.

„Надявам се да чуят нашите искания. В тази държава съм забелязал, че ако не се вдигне вой, никой не обръща внимание. Всяко едно покачване на цените на ресурсите повлича като лавина цените на всички стоки. Обикновеният гражданин е притиснат като в менгеме и няма къде да бяга“, заяви пред БНТ един от участниците в протеста.

Това е поредно увеличение на цената на водата в последните години, а изчисленията показват, че докато цената на водата в София се е покачила със 153%, то за същия период минималните пенсии са се повишили със 116%, което означава, че ситуацията се е утежнила сериозно за тази група български граждани, които са сред най-уязвимите.

Освен цената на водата, на днешното си заседание КЕВР обсъжда и цените на природния газ за първото тримесечие на следващата година. Той ще поскъпне с 3,5% от 1 януари, като засега това няма да доведе до ново увеличение на парното и топлата вода.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар