В категории:България

КЕВР откри основания за максимална глоба за EVN, но не и за отнемане на лиценза

След 3 години бездействие регулаторът откри шрьодингерово нарушение – хем заслужаващо максимална глоба, хем недостатъчно за отнемане на лиценз. Това е трети подобен случай след 2010 г. и 2013 г., когато отново груби нарушения бяха заметени под килима.

Когато стигне до нарушенията на ЕРП-тата регулаторът неизбежно дава на късо. Снимка: Pexels

Установено е нарушение от страна на EVN и “то е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 милион лева, съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за енергетиката”, заяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от Агенция “Фокус“. Въпреки че нарушението е заслужило максимална глоба, комисията не е намерила “достатъчно основание за отнемането на лицензията” и процедурата, която започна през далечната 2014 г., вече е прекратена.

Другите две електроразпределителни дружества – ЧЕЗ и Енерго-Про също са глобени с 1 млн. лв., като вероятно до края на годината КЕВР ще прекрати процедурите и срещу тях. До тези действия от страна на енергийния регулатор се стигна, след като през пролетта на 2014 г. НЕК изпрати писмо, в което обвини ЕРП–тата, че са започнали да прихващат неправомерно задължения на държавната компания. Тогава КЕВР реши, че прихващането на 318 млн. лв. като компенсация за изкупената “зелена” енергия от ЕРП-тата на по-високи цени представлява нарушение на лиценза, тъй като “води до фактическо блокиране на цялостната дейност на „НЕК“ ЕАД и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия и реално застрашава сигурността на доставките в енергийната система”. След 3 години бездействие по темата, ЕРП-тата са на път да се разминат само с парична глоба.

Не става ясно защо регулаторът е променил позицията си относно сигурността на доставките и вече счита нарушението за недодастъчно основание за отнемане на лиценз, като се очаква да бъдат публикувани мотивите за решението. Също така все още липсва каквато и да било политическа реакция от страна на правителството, включително от “Обединени патриоти”, в чиято политическа платформа “битката срещу монопола на ЕРП-тата” бе основен акцент. От “Атака” пък често използваха по отношение на чуждестранните дружества термина “монополисти-колонизатори”, а в началото на 2013 г. Волен Сидеров дори се похвали, че Бойко Борисов “заимства едно понятие от моя речник” по отношение на ЕРП–тата. 

Тогава двамата все още не бяха официални коалиционни партньори, но Борисов наистина влезе в реториката на Сидеров, когато през февруари заяви на извънредна пресконференция, че “още днес лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет”, а и трите електроразпределителни дружества ще бъдат глобени, но това така и не случи. Прокуратурата също препоръча на енергийния регулатор да започне процедура по отнемане на лиценза за ЧЕЗ, заради “системни нарушения” при отчитането на сметките и подаването на достатъчно напрежение.

До реакция на държавните институции се стигна след масови протести срещу дружествата в началото на 2013 г. Най-проблемното нарушение на ЕРП-тата тогава бе, че не са отчитали потреблението на клиентите си месечно, а на по-големи срокове, в резултат на което десетки хиляди потребители получиха необичайно високи сметки в края на зимата. Това предизвика антимонополните протести в страната, които бързо се разрастнаха. Техните призиви за отнемане на лицензите и национализация на ЕРП-тата в крайна сметка принудиха Бойко Борисов да подаде оставка.

Това не бе първият неуспешен сблъсък на кабинета Борисов-1 с електроразпределителните дружества. През 2010 г. премиерът лично разпореди разследване на ДАНС, НАП и ДКЕВР (наскоро преименувана на КЕВР) в трите компании, тъй като те бяха обвинени, че са предоставяли голяма част от инвестиционните си разходи на външни компании, заобикаляйки по този начин регулаторния орган. Въпросните “инвестиции” после се използват, за да се оправдаят искания за повишение на цените на тока.

Одитът на регулатора разкри, че всички дружества са нарушавали лицензите си, но по думите на тогавашния председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев това не е достатъчно основание за отнемането им, защото “би оказало негативно въздействие върху целия пазар и нарушенията не са чак толкова сериозни”. Комисията констатира нарушения при отчитането на разходите, както и правенето на големи “нецелесъобразни” харчове, особено за консултантски дейности. Въпросните “консултации” са били отчитани като инвестиции и са били причина цената на електроенергията да нараства.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар