В категории:Анализи / България

Кражбите на ток: по-малък проблем, отколкото ЕРП-тата твърдят

Делът на открадната електроенергия е едва 0,2%, но за нея се шуми повече, отколкото за реалните причини за високите цени

Кражбите ли са проблемът?

Дебатите около цената на електроенергията винаги предизвикват високо напрежение. Снимка: Wikimedia Commons
Дебатите около цената на електроенергията винаги предизвикват високо напрежение.
Снимка: Wikimedia Commons

Периодично електроразпределителните дружества използват възможностите си, за да засилят общественото внимание към кражбите на ток. Обикновено това се случва, когато държавният регулатор трябва да разгледа техни предложения за промяна в цената (както може да се предположи, почти винаги се иска увеличение) или когато се търси промяна в съпътстващото законодателство.

Така лобистка акция на ЕРП-тата в края на летния сезон подтикна министъра на енергетиката да се застъпи за по-високи глоби за незаконно ползване на електроенергия. Промените изглеждат справедливи, защото в момента заловените нарушители често плащат по-малко, отколкото ако бяха коректни потребители. Проблемът е, че цялата дискусия дори не се доближава до реалните причини за високите цени на електроенергията в България (високи не като абсолютни стойности, но спрямо средните доходи на работещите).

Вижда се, че дебатът се върти около два основни мита:

  1. Основно ромите крадат ток
  2. Сметките са високи, поради тези кражби

Електроразпределителните дружества постепенно развенчават първия, но полагат големи усилия да бетонират втория.

За 2015 г. трите ЕРП-та съвкупно отчитат кражби на 70 милиона мегаватчаса. Това изглежда много, но е само капка в морето на общото потребление в страната, което възлиза на 38,000 милиона. Излиза, че загубите на електроенергия по тази линия са на стойност по-малка от 0,2% от общото потребление. Дори да допуснем, че откраднатият ток е в пъти повече, отколкото дружествата регистрират, влиянието на явлението върху цената ще остане незначително.

На двете основни причини за скъпия ток обаче се обръща много по-малко внимание. Първо, в енергийния микс влизат множество скъпи и неефективни централи, с които държавата е сключила дългосрочни договори за гарантирано изкупуване. И второ, приватизираната преносна мрежа оскъпява услугата допълнително. Освен значителна печалба, част от която остава прикрита зад мними инвестиции и консултантски договори, потребителите плащат за всички останали прищевки на ЕРП-тата – например, за пиарите, които да ги занимават с незначителни кражби.

Кой краде електроенергия?

Ако попитате мнозинството от българите как си представят средностатистическия крадец на ток, вероятно най-често срещаният отговор ще бъде, че той трябва да е обитател на ромско гето с гумени ботуши за изолация и кабел за директно включване към мрежата в ръка. Електроразпределителните дружества дълго подхранваха тези дълбоко вкоренени расистки предпоставки със специалното си отношение към потребителите в ромските гета.

Малцина обаче биха заподозрели собственика на луксозна вила или общинския съветник, когото никога не проверяват, снобарското заведение в центъра на София или скъп хотел в известен морски курорт, а още по-малко… служител на електроразпределително дружество или държавния “Електроенергиен системен оператор”. При все това, тъкмо служители на държавното предприятие бяха заловени през март със самоделни утройства за дистанционна манипулация на електромери в престижния варненски квартал “Евксиноград”.

“Технически подготвените бивши и настоящи служители на ЕРП-тата са 80% от извършителите на кражби на ток” – разказа пред “24 часа” началникът на криминална полиция Илко Илиев. На практика, обикновено става дума за фирми, които плащат на добре подготвените специалисти, които знаят как да се справят с методите за установяване на нарушения, използвани от ЕРП-тата.

„Общоприетата теза, че крадат бедните абонати не е вярна, събираемостта на сумите от потребения ток в ромските махали, включително и в пловдивския кв. Столипиново, вече е над 98 на сто“, твърдят от ЕВН. Далеч повече са нарушенията, констатирани в малки търговски обекти, ресторанти и хотели, като съществува цял сектор от “предприемачи”, предлагащи на клиентите си технологии, които да намалят сметките им за електроенергия. Другите две електроразпределителни дружества съобщават за дял на фирмите в рамките на 30-40% от общите количества открадната електроенергия.

Най-наглите съобщения за манипулации на електромери идват от морски и планински курорти. „При нас най-голямата кражба е за 150-200 хиляди лева. Това са хотели, производствени предприятия. По Северното Черноморие има много хотели и ресторанти, които го правят”, разказва служител на Енерго-про. От ЧЕЗ пък се “похвалиха” с елитно софийско заведение, заловено в нарушение цели седем пъти в рамките на две години.

Причината за това постоянство е, че кражбите се считат за технологични загуби и на нарушителите се начислява сметка за три месеца назад на цената на електроенергията, произвеждана от АЕЦ, т.е. чувствително по-евтина от енергийния микс, предлаган на редовните клиенти. Така успелият крадец не плаща нищо, а неуспелият плаща в пъти по-малко в зависимост от периода, в който е черпил енергия без да бъде заловен. В края на септември, под натиска на ЕРП-тата енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че това скоро ще промени, тъй като предвижда сметката да се начислява за двойно по-дълъг период назад, а цената за мегаватчас – да се увеличи тройно.

Очаква се промените да намалят още повече опитите за незаконно прикачане към електропреносната система и манипулация на електромери, а тогава и дебатите да се изместят към системните проблеми в енергетиката.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар