В категории:Европа / Информации / Полша / Свят

Пореден полски абсурд – властите тръгнаха да укротяват Facebook

Полският министър по въпросите на цифровизацията обяви, че ще въведе законови промени, които ще „подчинят” Facebook на полското право.

Facebook предоставя голямо поле за контрол над общественото мнение Снимка: Kurzgesagt In a Nutshell/ YouTube

Ярослав Качински (Jarosław Kaczyński) явно се е почувствал прекалено удобно в ролята си на – както го наричат поляците – „председателя на държавата“, и очевидно пак се е самозабравил. Функцконерите на „Право и справедливост“ и изцяло подчиненият му министерски съвет (формално ръководен от Беата Шидло, Beata Szydło) решиха да отворят пореден фронт – този път законово-виртуален срещу международната социална мрежа Facebook.

Анна Стрежинска, източник: Wikimedia Commons
Анна Стрежинска, източник: Wikimedia Commons

На специална прес-конференция  министърът по въпросите на цифровзацията Анна Стрежинска (Anna Streżyńska) съобщи за предстоящи промени в законодателството. Те се отнасят към действащия вече в Полша Закон за извършване на електронни услуги. Този казус е изключително показателен за това колко далеч от реалността се намират полските управляващи. Законовата промяна щяла да има следните „резултати”: порталът вече няма да може сам да блокира профили и съдържание; с нередностите, разкривани от Facebook, ще се занимават съдилища, които ще работят денонощно, а обявяването на някаква информация за фалшива или за „реч на омразата“ ще може да се прави само от потребителите.

Предложенията на Стрежинска изглеждат като идващи от друга галактика. Особено даването на пълна свобода на потребителите без надзор на външен администратор. По този начин Faccebook ще се превърне в поле на непрекъснати битки за отстраняване на хора, уреждане на „сметки” и клевети. Какво мисли министърът за това?

„Даваме властта в ръцете на потребителите, тоест те ще информират за омразна реч, когато смятат, че са нарушени правата им, тъй като често става въпрос за клевета, клюка или обида. Те ще информират и за „фалшиви новини”, когато преценят, че има заплаха от недостоверни информация. Потребителят трябва да реши дали се чувства заплашен и дали бизнесът му е компрометиран. Що се отнася до достоверността на публикациите, тя ще бъде определяна от съдилища, които ще работят денонощно.”

„Предложихме на министъра на правосъдието тази мярка, защото квинтесенцията на Интернет не търпи дълго онлайн прекъсване. И след първоначалните проблеми свързани с получаването на съгласие, тъй като предложението е свързано с реорганизация на съдебната система и предвиждане на специални съдилища, ние вече имаме подкрепата на Министерството на правосъдието” – заяви Анна Стрежинска.

Збигниев Жиобро (Zbigniew Ziobro), министърът на правосъдието, е дал своето първоначално съгласие, тъй като стигнал до заключението, че „това е добро и обективно решение, тъй като съдиите в Полша са независими”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар