Фотогалерия: Протест срещу промените в Закона за околната среда

Промените целят да улеснят реализацията на най-големите инвестиционни проекти, които са и най-рискови от гледна точна на околната среда и съответно здравето на хората

Снимка: Барикада

Над 200 души се включиха в демонстрация пред Народното събрание във вторник вечер с искания да се сезира Конституционния съд относно промените в Закона за опазване на околната среда и да се оттеглят приетите на първо четене поправки в Административно-процесуалния кодекс. Протестът под наслов „Закони срещу гражданите и природата – Няма да стане!“ бе организиран от коалиция „За да остане природа в България“, но засяга не само потенциалните екологични последствия.

Миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за опазване на околната среда, след като зад тях застанаха от ГЕРБ, ОП и ДПС, подобно на случая при пренебрегването на ветото върху Закона за концесиите. Промените в ЗООС предвиждат големите проекти, които естествено са най-рискови от гледна точка на околната среда, да могат да бъдат обжалвани само на една инстанция, докато за малките остава възможността за обжалване на по-горна инстанция. Тази мярка, която съвсем открито цели да ускори осъществяването на най-големите инвестиционни проекти, очевидно носи със себе си и голям корупционен потенциал.

В същото време в Народното събрание бяха приети на първо четене промени в Административно-процесуалния кодекс, които обвързват съдебните такси при обжалване с размера на инвестиционното предложение. Това означава, че колкото по-голям е даден проект и съответно носещ повече рискове за околната среда и живота и здравето на хората, толкова по-трудно ще е той да бъде срещне съдебна съпротива от страна на гражданското общество.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар