В категории:България

ГЕРБ, ОП и ДПС приеха спорния Закон за концесиите на първо четене

Със 124 срещу 68 гласа на първо четене бе приет законопроектът, който предизвика протести и президентско вето през зимата в навечерието на парламентарните избори

Този път ГЕРБ не бяха сами в подкрепата си за Закона за концесиите. Снимка: Барикада

Управляващото мнозинство игнорира президентското вето върху Закона за концесиите от февруари и го прие на първо четене с почти никакви корекции. Зад законопроекта, чието приемане предизвика скандал през януари, сега застанаха 124 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. Срещу закона гласуваха 62 представители от групата на БСП, а тези от Воля се разделиха 6-1 “против”. Партиите от националистическата коалиция, които бяха против този законопроект преди изборите, сега промениха мнението си от позицията на управляващи и го подкрепиха единодушно.

Данаил Кирилов. Снимка: Барикада

Вносителят Данаил Кирилов от ГЕРБ мотивира пренебрегването на ветото с това, че мотивите на президента са били твърде общи, за да бъдат съобразени и приложени. Румен Радев върна закона за преразглеждане след кратко обръщение, в което посочи като основни проблеми липсата на дебат, субективизма и възможността за корупционни практики, заложени в текста на закона.

От ГЕРБ също намекнаха, че ветото е било наложено в предизборни условия, за да се подпомогнат някои партии. С призив да върне закона за преразглеждане през януари към президента се обърнаха „Зелените“, БСП, „Да, България“, „Нова република“ и Атака. Последните сега подкрепиха на практика същия законопроект, а БСП повториха критиките си, че с него се прокарват лобистки промени.

За разлика от януари, когато повечето парламентарни групи бойкотираха първоначално кворума, а после и гласуването на закона, който бе приет самостоятелно от ГЕРБ, този път в залата се проведе дебат, макар депутатите да се съсредоточиха предимно към минните концесии, които се уреждат от друг закон – този за подземните богатства. Все пак посочването на различни позиции в пленарната зала даде повод на Манол Генов от БСП да поиска максималния допустим срок за концесии, предвиден в закона, да се разгледа на второ четене. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ и така окончателното му приемане ще е възможно след три седмици, през които споровете около него ще се пренесат в комисиите и публичното пространство.

Освен ветото на президента, депутатите от мнозинството игнорираха и протестите от януари срещу новия Закон за концесията. Снимка: Барикада

Засега не са обявени никакви граждански протести срещу закона. През януари демонстрация с искане за вето организираха от екологичната коалиция „За да остане природа в България“. Засега еколозите обаче планират единствено да отбележат с протест датата 14 юни, на която през 2013 г. Делян Пеевски бе назначен за шеф на ДАНС.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар