Фотогалерия: Протест срещу Закона за концесиите

Освен за президенстко вето върху спорния закон протестиращите се обявиха и за законодателни промени, които да ограничат строителството по Черноморието

„Г-н Президент, покажете мускул. За Пирин. За Иракли.“ – гласеше един от плакатите. Снимка: „Барикада“

„Първи тест за Радев“ – под този наслов над 250 граждани се събраха в понеделник вечер на площада пред „Дондуков“ 2, за да призоват новия президент Румен Радев да наложи отлагателно вето на приетия миналия вторник нов Закон за концесиите. В рамките на 15-дневен срок след гласуването му в Народното събрание президентът трябва да подпише указ за публикуване в Държавен вестник или да го върне за допълнително обсъждане в пленарна зала. Така законът би бил един от първите, върху които да работи следващия парламент след предсрочните избори напролет.

Според протестиращите с новите правила за концесиониране на общи блага кабинетът „Борисов“ е направил подарък за олигархията в края на мандата си. С приетия закон се допускат концесии за повече от досегашния разрешен лимит от 35 г. и се позволява на концесионерите да се разпростират върху съседни територии. Освен това се затруднява развалянето на договорите с недобросъвестни инвеститори, а в подобни случаи държавата може да се наложи да обезщети за пропуснатите печалби дори фирми, които са нарушили условията на концесията или са предизвикали екологични проблеми. Заради спорните моменти в закона за вето вече се обявиха от коалиция „За да остане природа в България“, сдружение „Солидарна България“ и партия „Зелените“.

Протестът продължи с шествие към Министерството на околната среда и водите, където гражданите се обявиха за бързо обнародване от служебното правителство на заповедите за обявяване на зони по НАТУРА 2000 по морето, за да се ограничи строителството в тях. Протестиращите се обявиха и за спешни промени в законодателството, когато заработи новият парламент, които да гарантират, че ще се изисква екологична оценка за всяко инвестиционно намерение в зоните с висок обществен интерес като Иракли, Корал и Карадере. В момента не се изисква ОВОС за инвестиции върху площ до 5 дка, като предприемачите разделят терените на няколко части, за да избегнат оценката за въздействие върху околната среда.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар