В категории:България / Култура

Фестивалът „Бъди промяната“ във Варна – от хората, за хората

Събитието ще се проведе между 23 и 25 август в Морската градина във Варна, като ще бъдат излъчени филми на социална тематика, ще се проведат лекции и разговори за социалната и данъчна справедливост, автономния синдикализъм, социалните борби, феминизма, анархизма и други.

За пета поредна година и за трети път във Варна ще се проведе фестивалът „Бъди промяната“, който е организиран и финансиран изцяло от доброволци, без участието на бизнес спонсори, програми за финансиране или общината. Основни организатори на събитието са авторите на сайта dokumentalni.com и Автономният работнически синдикат.

Фестивалът ще се проведе на сцена „Раковина“ в Морската градина във Варна от 23-ти до 25-ти август. Програмата започва всеки ден около 18:00 часа, като е предвидено да бъдат излъчени 6 филма на социална тематика, някои от които премиерни за България. Лектори от България и гости от чужбина ще участват в обсъжданията на социалните борби, които разтърсиха страната и света през последните години. Сред темите ще бъдат развитието на автономния синдикализъм, който набира все по-голяма скорост в България, а също така ще бъдат организирани срещи с редакторите на леви списания* и медии, активисти от самоорганизирани колективи от България и Европа, ще има и много музика.

„Фондация „Документални” е създател на интернет сайта dokumentalni.com, който от 8 години превежда и популяризира документални филми на изключително социална тематика, които рядко, да не кажем никога, могат да бъдат видяни по телевизионните медии“, разказа за „Барикада“ Даниела Петкова от Фондация „Документални“, която е сред основните организатори на фестивала. Тя обясни, че темите, които се засягат, се отнасят до сериозни социални проблеми като бедност, неравенство, икономически кризи, екология, здраве, човешки права и т.н.

Даниела Пенкова, dokumentalni.com

„Смятаме, че българската публика би могла и би трябвало да се поучи от опита на другите държави, които се сблъскват със същите проблеми. Надяваме се познанията, които могат да се извлекат от представянето на този тип документални филми, да спомогнат в намирането на решения на наболелите днес социални проблеми в българското общество. Чрез свободните прожекции, които представяме на този фестивал, се надяваме да достигнем до повече хора и да насочим техния интерес към нашия сайт, където могат да бъдат видяни напълно безплатно над 450 филма, преведени на български език“, обясни Пенкова.

„Първия фестивал организирахме през 2013-та година и той бе повлиян от събитията тогава – социалните бунтове срещу цените на тока. Покрай тези социални вълнения, от хората от самите протести изкристализираха различни леви, антиантиавторитарни групи, които започнаха активна дейност в няколко града в страната. Бяха създадени социални центрове в София, Варна, Велико Търново, организираха се множество асамблеи, кооперативи и много други инициативи свързани с grass roots самоорганизация и активизъм. Фестивалът бе част от този процес и бе общо дело на много от участниците в гореизброените инициативи“, разказа за „Барикада“ Евгени Никитин от Автономния работнически синдикат (АРС).

Евгени Никитин, АРС

По думите му, целта на фестивала е да се даде гласност на социалните проблеми в България, да бъдат запознати хората с десетките инициативи, които продължават да се провеждат от протестите през 2013-та досега. „От тогава фестивалите се превърнаха в традиция, която се оказа изключително успешна – и като преживяване, и като резултати. Провеждането на фестивала винаги е привличало много нови хора към нещата, които правим и е давало нов ентусиазъм на “старите”. Специфичното за нашия фестивал е, че от самото му начало той е напълно самоорганизиран и самофинансиран – дело е изцяло на доброволци, а финансирането си го осигуряваме като разделяме разходите помежду си“, добави Никитин.

Даниела Пенкова подчерта, че за щастие разходите не са големи, като амбицията е фестивалът да „напусне“ центъра на Варна. „Смятаме да се ориентираме към по-чести прожекции, по възможност излизайки от центъра и достигайки до крайните квартали на гр. Варна. За жалост, тази година не можахме да организираме фестивал и в други градове, каквито бяха плановете ни, но се надяваме да го направим в най-скоро време“, обясни тя.

Според Никитин независимостата по отношение на финансирането дава свобода на действие и изразяавне по време на фестивала. Освен това организаторите показват, че хората могат да се организират извън т.нар. „пазарни механизми“ на съвременния капитализъм или държавните структури, като вместо това се кооперират на базата на доброволния труд и взаимопомощта.

„Филмите, които ще представим на тазгодишния фестивал, основно засягат условията на труд и работническите борби в другите страни през последните десетилетия. Тъй като в България работниците редовно се сблъскват с редица проблеми и не знаят как да ги превъзмогнат и да потърсят правата си, решихме да им покажем опита на техните събратя в западните, и не само, страни. Подбрахме една колекция от филми от 6 различни държави. Надяваме се тази информация да спомогне за самоорганизацията на българските работници“, сподели Даниела Пенкова.

Флаер и програма на фестивала

Организаторите обещават фестивалът тази година да бъде много разнообразен. „Основната ни тема са работническите борби от изминалата година – стачките на миньорите, шивачките, работниците от „Пикадили“ и „Макс Телеком“. Автономният работнически синдикат е пряко замесен в повечето от стачките и на фестивала ще присъстват много от работниците, които вече месеци наред водят борба срещу работодателите и държавата“, подчерта Никитин.

По време на фестивала ще бъде организирана и среща с екипа на лявото списание dВЕРСИЯ, което набра популярност през последните две години, разказаха организаторите. Ще бъдат проведени лекции за феминизма и анархизма, а в първия ден на фестивала ще бъде дадено началото и на национална кампания за данъчната справедливост.

Гостите на фестивала ще могат да се запознаят и с дейността на единствения антиавторитарен социален център в София – фабрика Автономия, както и с много други инициативи на антиавторитарното ляво в България. Лекции ще водят и различни гости от чужбина, а с особен интерес се очаква представянето на българо-австрийския институт за изследване на мира – VIPR (Varna Institute for Peace Research).

„Смятаме, че социалните проблеми се нуждаят от общ и силен фронт на засегнатите от неправдите в днешното общество и се надяваме да допринесем поне с малко за създаването на този фронт. Критичното разглеждане на проблемите е само първата стъпка в тази посока, която трябва да бъде последвана от формулиране на решения и конкретно им приложение на практика. Само ако се обединим в желанието си за промяна бихме могли да гарантираме едно по-добро бъдеще за всички. Вярваме, че един по-добър свят е възможен, и бихме искали да спомогнем за неговото изграждане“, обобщи Даниела Пенкова.

„Със сигурност ще продължим с провеждането на този тип фестивали и ще се стремим всяка година той да е много по-различен и по-добър, като в същото време съхраним неговите базови принципи, а именно – той е некомерсиален, самофинансиран, свободен, антикапиталистически и въплащава надеждата за едно по-добро бъдеще“, добави Евгени Никитин.

* Редакцията на „Барикада“ също получи покана да се включи във фестивала, за която благодарим. За наше съжаление, поради невъзможност член на екипа ни да присъства във Варна в дните на фестивала, се наложи да отклоним поканата. 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар