В категории:България

Фестивалът на документалното кино започва днес във Варна

Напълно безплатно жителите на града и гостите на Морската столица ще имат възможност да се насладят на шест документални филма, които разглеждат различни проблеми на нашия свят и предлагат решения

Петото поредно издание на летния фестивал на документално кино ще се проведе във Варна между 8 и 11 август. Напълно безплатно, на метри от брега в Морската столица на България, жителите на Варна и гостите на града ще могат да се насладят на шест документални филма от България, Германия, Испания, САЩ и Холандия.

Прожекциите започват в 21:00 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина и са безплатни за всички желаещи. Организатор на фестивала е фондация „Документални“, зад която стоят Даниела Пенкова и Илиян Станчев – собственици на сайта dokumentalni.com, който от години предлага широк набор от документални филми с превод на български език.

„Всички документални филми са на социална тематика и разглеждат различни проблеми в нашите общества. Да, повечето филми не са български и не разглеждат нашата държава (с изключение на един), но се оказва, че една огромна част от обществените недъзи, които виждаме тук, ги има по целия свят и дори в държави, които смятаме за „развити”, каквото и да значи това“, коментира за „Барикада“ Даниела Пенкова.

Организаторите са изключително щастливи, че фестивалът ще се проведе за пета поредна година, като всяко следващо издание бележи все по-голям успех сред варненци и посетителите на града. Събитието се превръща в очаквано за целия регион, като редовно специално за него във Варна пристигат гости от Русе, Бургас и други.

Тази година очакваме още по-голяма посещаемост на фестивала, имайки предвид тенденцията на растеж на аудиторията му с всяка година. За нас е истинско удоволствие да отбележим, че информацията в тези филми е любопитна за хората, защото това е и една от целите ни – по един различен начин да предизвикаме интерес към проблемите на обществото: къде се коренят те и какви са възможните им решения.

„Много режисьори са впрегнали усилия да ги покажат, анализират и дори да предложат решение на проблемите, а ние искаме този техен труд да достигне до българската публика“, сподели пред „Барикада“ Илиян Станчев и добави, че по ред причини телевизиите и кината избягват да прожектират този тип филми. „За да има поне минимален баланс, трябва да има ентусиасти като нас, които да го правят“, коментират двамата автори на най-популярния български сайт за документални филми.

„Тази година тематиката, около която се въртят филмите, засяга една от последните фази на обществената промяна, а именно – решението на проблемите. Досега наблягахме на разкриването и анализа им, но тази година ще прожектираме филми, които предлагат и алтернатива“, обясни Пенкова.

Промяната е възможна на много нива – локални или глобални. „В някои от филмите е показана промяна в по-малък мащаб, например как се организират хора на местно ниво, за да преборят някой проблем. Други филми и автори предлагат цялостна визия за икономиката и живота ни на планетата, което може да звучи помпозно, но идеите им са много добре аргументирани и най-малкото си заслужава хората да добият някаква представа какво позитивно бъдеще е възможно“, добави Станчев.

Организаторите на фестивала не крият желанието си не просто да предлагат алтернативно вечерно развлечение, а да спомогнат за промяна и в България. „Рано или късно трябва да тръгнем по същия или подобен път, ако не искаме да стигнем до края на сегашния, където, както много хора ни предупреждават, ни чака бездна“, обобщават те.

Програма за „Летен фестивал на документалното кино 2019“

Четвъртък, 08.08

21:00 Капка надежда за горите ни (България)
21:40  Вкуси боклука (Германия)

Петък, 09.08

21:00 Фаренхайт 11/9 (САЩ)

Събота, 10.08

21:00 Купи, хвърли, купи (Испания)
22:00 Краят на собствеността (Холандия)

Неделя, 11.08

21:00 Изборът е наш (САЩ)

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар