В категории:България

Фестивалът на документалното кино отново ще зарадва Варна

Летният фестивал на документалното кино във Варна търси отговора на въпроса: насочили ли сме се безвъзвратно към унищожение на планетата или един по-добър свят е възможен? Барикада разговаря с организаторите на събитието, превърнало се в очаквана традиция от варненци и гостите на морската столица, което тази година ще се проведе между 10 и 12 август на открито в Морската градина

Официалният плакат и програмата за фестивала

Четвъртото издание на Летния фестивал на документалното кино във Варна ще се проведе тази година между 10 и 12 август на сцена „Раковина“ в Морската градина.

В рамките на три дни, напълно безплатно, варненци и гости на морската столица ще могат да се насладят на шест документални филма от България, Канада, Германия, Франция, САЩ и други.

„Ще представим по 2 филма на вечер, започвайки в 21 ч. Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година и със задоволство можем да отбележим, че вече се превръща в очаквано от варненците събитие“, разказа за „Барикада“ Даниела Пенкова от Фондация „Документални“, които организират фестивала. Заедно със своя колега Илиян Станчев, те са създатели на сайта Dokumentalni.com, а от четири години насам през лятото подбират тематично най-добрите заглавия и ги представят на открито във Варна.

„Миналата година тематиката на филмите беше за работническите борби по света. Тази година сме подготвили други теми от особена важност – ядрената енергетика, климатичните промени, безумното разхищение на ресурси и унищожаването на флората и фауната на планетата. Тези процеси са следствие от дивашкия капитализъм, в който живеем, и директно се отразяват на живота на хората“, обясни за Барикада Илиян Станчев.

На 10 август в 21 часа безплатното лятно кино ще бъде открито с българския филм „История под булдозери“, който се занимава с тематиката за унищожаването на археологическо наследство. След това за зрителите във Варна ще бъде прожектиран канадско-сръбския филм „Тежестта на оковите 2“, посветен на икономическата и обществена перестойка в страните от бивша Югославия. В събота зрителите ще могат да гледат филмите „Вода за продан“ и „Надпревара с унищожението“, а в неделя – „Преследвайки леда“ и „Във вечността“.

Фестивалът се е превърнал в очаквано от варненци събитие през лятото, доволни са организаторите

Организаторите се надяват, че за поредна година фестивалът ще даде безплатна и приятна алтернатива за топлите вечери в най-оживения туристически сезон на морската ни столица. „Нашата цел е да достигнем до широката публика с филми, които са всичко друго, но не и банални“, коментира Даниела Пенкова.

„Организирайки прожекции на открито, имаме възможност да добием преки впечатления от реакцията на хората към информацията във филмите. Подобна информация рядко може да се срещне по нашите телевизии, които все по-ярко изразяват тенденцията да неглижират реалните проблеми на обществото, като вместо това създават ненужни истерии по несъществуващи такива“, каза още Станчев.

Според тях всеки един от филмите поставя редица въпроси по наболели обществени проблеми и ни кара да се изправим пред горчивата реалност на една икономическа система, която с всеки изминат ден ни приближава към унищожението на природата и човешката цивилизация.

„Същевременно филмите, които сме подбрали, носят и позитивен заряд. Те се опитват да ни покажат как хората в различните части на планетата се борят срещу проблемите и да ни вдъхновят, за да бъдем носители на нови идеи, способни да променят света“, добави Пенкова.

Именно по този начин организаторите на летния фестивал на документалното кино обобщават своята мотивация и емоции относно събитието: „вдъхновени и вярващи, че един по-добър свят е възможен“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар