В категории:Европа / Информации / Свят

Мистерия с труп в кола може да е следа от атентатора в Барселона

Полицията се опитва да установи дали новият главен заподозрян за терористичния акт на „Лас Рамблас” на 17 август – Юнес Абуяакуб, не е избягал с белия форд, който три часа след атентата профуча без да спре на полицейски контролен пункт, ранявайки полицайка, а после бе намерен изоставен в квартал Сан Жуст Десверн. На задната седалка на колата имаше намушкан с нож труп на испанец

Като главен заподозрян за извършването на терористичния акт в центъра на Барселона на 17 август каталонската полиция вече сочи 22-годишния мароканец Юнес Абуяакуб, който се издирва, съобщава в. „Ел Паис”.

Полицията разпространи тази снимка на Юнес Абуяакуб като главен заподозрян за извършване на атентата в Барселона. Снимка: El Pais
Полицията разпространи тази снимка на Юнес Абуяакуб като главен заподозрян за извършване на атентата в Барселона. Снимка: El Pais

Името му вече фигурираше сред посочените от полицията 12 членове на терористичната клетка, подготвила бруталния атентат на „Лас Рамблас”, но до петък вечерта се смяташе, че Абуякуб е бил сред петимата убити от служителите на реда терористи при нападението им в курортния град Камбрилс. По-късно това бе опровергано.

Испанската полиция е отправила официална молба за съдеййствие до френските полицейски власти за издирване на бял микробус „Рено Канго”, с който Абуяакуб може да е пресякъл испанско-френската граница.

Набира тежест и хипотезата за това, как точно Абуяакуб може да е избягал от центъра на Барселона непосредствено след атентата на „Лас Рамблас”. Разследващите допускат, че е вероятно това да е станало с мистериозния бял форд, който около три часа след атентата на „Лас Рамблас” избяга, без да спре за проверка на полицейски контролен пост, като блъсна полицайка. Скоро след това същата кола бе засечена от други полицаи, паркирана в барселонския квартал Сан Жуст Десверн.

В. „Ла Вангуардия” разпространи тогава запис, направен с телефон от жител на квартала, от жилището му на осмия етаж. На записа обаче не се вижда точно какво става около колата, защото тя е скрита от дървета. Личи само как край автомобила се суетят полицаи. Първоначалната информация, излязла в много испански медии, бе, че полицаите викали на човека вътре в колата да излезе, но той не излязъл, а стрелял по тях и те в отговор го застреляли.

От кадрите, снимани от жителя на квартал Сан Жуст Десверн, не личи какво точно става около белия форд, защото той остава скрит от дърветата в лявата част. Снимка: La Vanguardia
От кадрите, снимани от жителя на квартал Сан Жуст Десверн, не личи какво точно става около белия форд, защото той остава скрит от дърветата в лявата част. Снимка: La Vanguardia

По-късно обаче се разбра, че когато полицаите засекли колата, човекът вътре бил вече мъртъв. И то убит не с огнестрелно оръжие, а с нож. Освен това седял не на мястото на шофьора, а на задната седалка.

Установена е самоличността на убития – това е 35-годишен испански гражданин, работил на различни места, включително в Хаити, който обаче допреди смъртта си работел вече в Барселона. Изглежда той е бил и собственикът на форда.

Полицаите се открили в белия форд труп на намушкан с нож 35-годишен испанец. Снимка: EFE
Полицаите се открили в белия форд труп на намушкан с нож 35-годишен испанец. Снимка: EFE

Сега се разработва версията, че колата вероятно е била отвлечена от извършителя на терористичния акт на „Лас Рамблас” – тоест, от заподозрения за това Абуяакуб. Възможно е той да е заплашил и да е намушкал собственика, за да му вземе автомобила.

Атентатът на „Лас Рамблас” бе извършен около 17 ч. на 17 август, след което на всички изходи от централната зона, както и от града изобщо бяха поставени полицейски контролни пунктове. Около 19.45 ч край един от тях без да спре профуча въпроснят бял форд, като блъсна и полицайка, причинявайки ѝ фрактура на крака. Друг полицай стреля след колата, но тя така и не спря. Скоро след това автомобилът бе открит в квартал Сан Жуст Деверн с трупа вътре.

Профучавайки покрай полицейския пропускателен пункт след атентата на 17 август, белият форд блъска и ранява една полицайка. Снимка: La Vanguardia
Профучавайки покрай полицейския пропускателен пункт след атентата на 17 август, белият форд блъска и ранява една полицайка. Снимка: La Vanguardia

За заподозрения Юнес Абуяакуб се знае, че е роден на 1 януари 1995 г. в 35-холядния марокански град Мрирт, разположен южно от магистралата, която свързва Рабат и Фес. Преди атентата е живял в 10-хилядното градче Рипол в каталонската провинция Хирона, където е завършил средното си образование. Според съседите му той е общувал главно с други марокански младежи.

Личността му влезе във фокуса на вниманието на разследващите, след като документите му бяха намерени в друга мистериозна кола, за която дълго се гадаеше какво ѝ е било предназначението. Става дума пак за бял микробус, подобен на използвания при нападението на „Лас Рамблас”, който обаче беше намерен на паркинг на 70 км от Барселона – в град Вик. Водеща хипотеза бе, че организаторите на атентата са мислели след него да избягат с този микробус, но не стана ясно защо се е намирал толкова далеч от Барселона и защо не е бил използван.

И двата микробуса се оказаха наети с документите на първоначално погрешно посочения като главен заподозрян Дрис Укабир, също мароканец от Рипол, който обаче обяви, че документите му били откраднати от по-малкия му брат Муса Укабир. Въпросният Муса, 17-годишен, също се завъртя като главен заподозрян за нападението на „Лас Рамблас”, но после се оказа, че той е сред петимата застреляни в Камбрилс терористи.

Така на преден план като основен заподозрян излезе Юнес Абуяакуб, който е обявен за издирване заедно с още двама заподозрени – Мохамед Хишами и Саид Аалаа.

Цялата 12-членна терористична клетка, деветима от чиито членове вече са мъртви или заловени, е използвала като своя база къщата в каталонското курортно селище Алканар, която се взриви в нощта точно преди атентата в Барселона, смята полицията. Тази къща е била наета от двама братя мароканци още преди два месеца. Не се съобщава дали не става дума пак за братята Укабир, но въпросните наематели живеели все в същия град Рипол, откъдето са и двама Укабир, и Абуяакуб. Рипол, впрочем, е разположен доста далеч от Алканар, в съвсем друга част на Каталония.

Следователите, които още проучват руините на къщата в Алканар, срутена от мощна вътрешна експлозия в нощта на 16 срещу 17 август, са открили там следи от унищожителния експлозив ТАТР, често наричан „Майката на Сатаната”, съобщава „Ел Паис”. В къщата са били струпани и над 20 бутилки с газ пропан-бутан.

Разследващите са на мнение, че терористите са подготвяли много по-мащабен атентат, но случайно предизвиканият взрив, който привлякъл вниманието на службите за сигурност, ги принудил да действат бързо и с други достъпни им средства. При взрива са загинали двама от заговорниците, а един е бил тежко ранен и е в болница под полицейска охрана.

Експлозивът ТАТР е бил използван при редица атентати на „Ислямска държава”, извършени в Европа – в Брюксел, Париж и Лондон.

Разрушената от експлозия къща в Алканар е служила за база на терористите, смята полицията. Снимка: El Pais
Разрушената от експлозия къща в Алканар е служила за база на терористите, смята полицията. Снимка: El Pais

С повишени мерки за сигурност и със засилено полицейско присъствие ще преминат този уикенд срещите за купата на испанската футболна лига на стадиона „Camp Nou“ в Барселона и на стадион „Montilivi“ в Хирона, предупреди полицията в Каталония.

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар