В категории:Европа / Информации / Свят

„Не ме е страх”, скандира многохилядно множество в центъра на Барселона

Площад „Каталония”, от който вчера е тръгнал атентаторът, премазал десетки хора по пешеходната улица „Лас Рамблас, днес се изпълни с човешко море, за да се отдаде с минута мълчание почит към паметта на жертвите. На площада бяха кралят на Испания, премиерът на страната, ръководителят на каталонското правителство, кметицата на Барселона, лидерите на всички политически партии

Многохилядно множество се събра на централния площад "Каталония" в Барселона за възпоменание на загиналите в бруталния вчерашен атентат в града. Снимка: La Vanguardia
Многохилядно множество се събра на централния площад „Каталония“ в Барселона за възпоменание на загиналите в бруталния вчерашен атентат в града. Снимка: La Vanguardia

Точно в 12 ч. местно време днес централният площад „Каталония” в Барселона, от който тръгва и трагично прославилата се с вчерашния атентат на нея улица „Лас Рамблас”, потъна в тишина, въпреки събралото се там многохилядно множество. С минута мълчание бе почетена паметта на жертвите от терористичното нападение на 17 август, оставило 13 убити и над 100 ранени.

На площада сред хората бяха кралят на Испания Фелипе Шести, премиерът на страната Мариано Рахой, ръководителят на каталонското правителство Карлес Пучдемон, кметицата на Балселона Ада Колау, лидерите на всички политически партии.

На площад "Каталония" в Барселона испанските лидери почетоха с минута мълчание и с ръкопляскания паметта на жертвите от вчрашния атентат в града. Снимка: El Pais
На площад „Каталония“ в Барселона испанските лидери почетоха с минута мълчание и с ръкопляскания паметта на жертвите от вчрашния атентат в града. Снимка: El Pais

След минутата мълчание площадът избухна в ръкопляскания, изразяващи солидарността между хората и отхвърлянето на насилието. Ръкоплясканията се придружаваха с най-честото скандиране „Не ме е страх” (на каталонски – „No ting por”) , а също и с перифраза на прочутия лозунг „Народът обединен не може да бъде победен” – „Барселона обединена не може да бъде победена”. Ехтеше и легенрадниото „No pasarán” („Няма да минат”) от испанската Гражданска война.

След церемонията на площада голяма част от хората спонтанно преляха към мястото на „Лас Рамблас”, станало вече символ на вчерашната трагедия – разположената на пешеходното платно цветна мозайка на прочутия каталонски художник модернист Жоан Миро. Точно до мозайката вчера бе спрян микробусът, извършил бруталното нападение на „Лас Раблас”.Върху изображението на Миро днес постоянно се трупат и трупат цветя, свещи, плакати, знамена. Хората плачат, прегръщат се, но и отново скандират „No ting por” и „No pasarán”.

Отново с аплодисменти бяха посрещнати думите на човек от множеството, който призова да не се допуска омраза и настоя: „На тези трябва да покажем, че сме по-силни и по-борбени от тях!”

Болка, но и решимост да противостоят на насилието изразяват всички, дошли на "Лас Рамблас" да почетат жертвите на бруталния терористичен акт. Снимка: Туитър
Болка, но и решимост да противостоят на насилието изразяват всички, дошли на „Лас Рамблас“ да почетат жертвите на бруталния терористичен акт. Снимка: Туитър

В същия дух бяха и коментарите по испанската държавна телевизия RTVE, които вървяха цяла сутрин и които един от коментаторите обобщи най-лаконично: „Да се допусне сега ислямофобия ще е най-голямата грешка. Ислямофобията подхранва чудовището. Те това искат – да станем като тях”.

Междувременно испанските медии съобщават, че 18-годишният Муса Укабир, по-малкият брат на отишлия вчера доброволно в полицията 28-годишен Дрис Укабир, е смятан от испанската полиция за най-вероятния извършител на вчерашния терористичен акт в центъра на Барселона. При нападението с микробус бяха убити 13 души, а над 100 бяха ранени, мнозина от тях тежко. Жертвите и пострадалите са от над 20 страни.

18-годишният Муса Укабир. Снимка: El Pais
18-годишният Муса Укабир. Снимка: El Pais

Документите на мароканеца Дрис Укабир, който има испанско и мароканско гражданство, бяха намерени в изоставения след атентата микробус и снимката му беше веднага разпространена в медиите. Той обаче сам се яви в полицията, за да обяви, че документите му са били откраднати. Служителите на реда все пак го задържаха.

Междувременно следствето стигна до извода, че документите вероятно са взети от по-малкия брат на Дрис – 18-годишния Муса, който е в неизвестност. Полицията го издирва.

Според работната хипотеза на следствието двата терористични акта – в Барселона и последвалият го 9 часа по-късно в Камбрилс, са били извършени от терористична клетка, сформирана от 12 души, сочи вестник „Ел Паис”. Петима от членовете ѝ са били убити в Камбрилс, други трима са арестувани. Липсват все още четирима от издирваните заговорници, включително и шофьорът на микробуса убиец от „Лас Рамблас”, за когото се смята, че е бил Муса Укабир. Официално все още обаче не е обявено каква точно е била неговата роля в атентата.

Също като брат си Дрис, Муса живее в селището Рипол край Хирона. И двамата имат двойно гражданство – и испанско, и мароканско.

Испанските медии цитират фраза на Муса в Туитър отпреди два месеца, която е отговор на въпроса „Какво би направил в първия си ден, ако си крал на света?”. Муса е написал: „Да се убият неверниците и да се оставят само верните на религията мюсюлмани”.

Не е свалено обаче и подозрението от Дрис. Проучва се какво е правил в Мароко, откъдето според следователите е пристигнал в Барселона миналата неделя. Претърсено е жилището му в испанския град Рипол. Испанските медии съобщават, че полицията разследва петима души от марокански произход.

Полицията е убедена също, пише „Ел Паис”, че „всичко е започнало в Алканар”. Става дума за курортното селище Алканар, което е  в същия район като Камбрилс. В нощта преди нападението в Барселона силна експлозия разруши цяла къща в Арканар, оставяйки под руините един убит и един тежко ранен, който е в болница, но под полицейско наблюдение. Бяха ранени и още шестима души в съседни сгради, на които взривната вълна също нанесе поражения.

Разрушената от експлозията къща в Алканар. Снимка: EFE
Разрушената от експлозията къща в Алканар. Снимка: EFE

Според разследващите експлозията вероятно е станала случайно при опит за изработване на бомба. В избухналата къща имало около 20 бутилки за газ пропан-бутан. Допуска се, че инцидентът с взрива е осуетил замисъл за по-мащабен атентат. И тъй като е привлякъл вниманието на полицията, терористите са решили да действата бързо и с каквото разполагат – така предприели нападението с микробус в Барселона, а после се стигнало и до престрелката с полицията в Камбрилс. Полицията е категорична също, че най-малко един от убитите в Камбрилс е бил свързан с къщата в Алканар, но подробности засега не се разгласяват.

 

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар