В категории:Европа / Информации / Свят

15-атата жертва на тероризма в Барселона

34-годишният електронен инженер Пау Перес е бил намушкан с нож от атентатора от „Лас Рамблас”, който взел колата му, за да избяга от полицейската блокада. Убитият млад мъж бил много солидарен човек и доста време работел в Хаити, за да помага да преодоляване на последствията от земетресението на карибския остров през 2010-та

Пау Перес е обичал да помага на хората, работил е за различни неправителствени организации. Снимка: La Vanguardia
Пау Перес е обичал да помага на хората, работил е за различни неправителствени организации. Снимка: La Vanguardia

Името му Пау на каталониски означава „мир”. Става дума за 34-годишния електронен инженер Пау Перес, който е 15-ата жертва на тероризма, посял смърт и ужас с нападенията в Барелона и Камбрилс на 17 и 18 август.

В Барселона атентаторът, връхлетял с микробус в пешеходната зона на „Лас Рамблас”, остави 13 убити и над 100 ранени. 9 часа по-късно други петима терористи се опитаха да направят същото в курортното градче Камбрилс, но понеже колата им се преобърна след престрелка с полицията, започнаха да мушкат с ножове хората по крайбрежната улица, докато бяха ликвидирани от силите на реда. Една от прободените така жени почина и стана 14-ата жертва  в тези две терористични атаки.

15-атата жертва е Пау Перес, комуто се падна лошия късмет да се окаже на пътя на атентатора от „Лас Рамблас”. Полицията смята, че този атентатор най-вероятно е бил 22-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, израснал и живял в каталонското градче Рипол. Версията на разследващите е, че след като извършва касапницата на „Лас Рамблас”, той тръгва да се измъква от блокирания център с метрото, още преди то да бъде спряно. Стига до спирката Zona Universitaria, там излиза и се оглежда коя кола да открадне, за да продължи бягството си. Явно изборът му пада на белия форд на Пау Перес.

Дали е успял да заблуди Пау, дали веднага го е заплашил и нападнал, засега не е ясно. Но взима колата му и потегля с нея. А Пау остава да седи на задната седалка и бавно да умира от нанесената му тежка рана с нож.

Атентаторът профучава с форда покрай полицейски контролен пост, без да спре и помитайки една полицайка. Друг полицай стреля по колата, но тя отпрашва.

Скоро след това колата е открита от други полицаи, паркирана в барселонския квартал Сан Жуст Десверн. От шофьора няма и следа, а младият мъж на задната седалка вече е мъртъв…

„Аз съм забавен човек, а също организиран и отговорен. Харесвам животните и децата. Обожавам да гледам филми, да излизам с приятели и да се запознавам с нови хора. Харесва ми да работя в по-слабо развити страни, помагайки на хората, и, по възможност, да опознавам различни места и невероятни пейзажи”. Така Пау Перес описва себе си в една от социалните мрежи.

В. „Ла Вангуардия” разказва за него още, че бил много запален по спорта и особено по футбола и дори четири години играл за отбора на своя роден град – каталонския Вилафранка де Пенедес. Брат му – Жил Перес и сега бил играч от първи състав.

Майка им е учителка в детска градина във Вилафранка де Пенедес, но иначе родом е от Бургос, провинция Кастия и Леон. А баща им бил от Естремадура.

Пау е завършил електронно инженерство в Политехническия университет на Каталония ( UPC). Работил е на много места, включително е помагал и на Хаити след унищожителното земетересение там преди 7 години. Живял е и в Аржентина и Франция. За последно е работел в Барселона – за Seat, чрез подизпълнителя Leder. Иначе продължавал да живее с родителите си във Вилафранка де Пенедес.

Пау Перес (вляво, в полупрофил) по време на мисията му в Хаити. Снимка: La Vanguardia
Пау Перес (вляво, в полупрофил) по време на мисията му в Хаити. Снимка: La Vanguardia

В деня на атентата също е бил на работа, а след това минал да види баба си Паула, която живее в Барселона. След като станал атентата на „Лас Рамблас”, дори успял да се обади на родителите си и да ги успокои, че не е пострадал при нападението и тръгва да се прибира с колата. После пътя му пресякла смъртта…

Почти всички от установената от полицията 12-членна терористична клетка, извършила нападенията в Барселона и Камбрилс, са марокански младежи от каталонското градче Рипол. Разследващите все повече се скланят към убеждението, че младежите са били под влиянието на местния имам в Рипол – 40-годишния Абделбаки Ес Сати. През 2012 г. той лежал в испански затвор заради проблеми с миграционните власти и там се бил сближил с един от терористите, излежаващ присъда за участието си в атентата на мадридската гара „Аточа“ на 11 март 2004 г., отнел живота на над 200 души. Миналата година пък пътувал до Белгия, за да „търси работа“, както казал на хората от Рипол.

Около два месеца преди атентата в Барселона, когато се предполага, че е започнала практическата подготовка на терористичната клетка за акцията, Ес Сати си тръгнал от Рипол, обяснявайки на местните вярващи мюсюлмани, че се прибира в Мароко при семейството си.

Смята се, че подготовката е била извършвана в къща, наета в Алканар, в южната част на Каталония, на 300 км от Рипол. Къщата се взриви в нощта преди нападението в Барселона – вероятно в резултат на инцидент при подготвянето на бомба. Първоначално се знаеше за един убит и един ранен при експлозията на къщата, но по последни данни в руините е открит биологичен материал от трима души, чиято самоличност още не е установена. Допуска се, че един от загиналите там може да е имамът от Рипол.

По-голямата част от мароканската общност в Рипол, обхващаща около 5% от 10-хилядното население на градчето, недоумява дали е възможно имамът да е предизвикал радикализацията на младежите, които сега се сочат като членове на терористичната клетка, но които преди това почти не стъпвали в джамията. Занимавали се повече с футбол. Възможно е те да са попаднали в терористична мрежа и през интернет. Следствието обаче смята тъкмо имама за „мозъка“ на целия терористичен заговор и за главния манипулатор на съзнанието на младежите.

Повечето съседи – и мюсюлмани, и каталонци, твърдят, че младежите били „съвсем обикновени“ и дори „добри“, напълно интегрирани, завършили училище в градчето като много добри ученици, говорели каталонски като роден.

„Изглежда, синовете ми са загинали – дали в Камбрилс, дали в Алканар. Не знам какво им се е случило. Ако наистина са мъртви, не знам как са могли да причинят толкова зло, толкова мъка… Не знам с какво са им напълнили главите, кълна се, че те са добри момчета, нормални…“ Тези изречени през сълзи думи на бащата на двама от посочените като терористи – братята Мохамед и Омар Хишами, които според полицията са сред убитите при нападението им в Камбрилс, цитира в. „Ла Вангуардия“.

Тази схема показва участниците в терористичната клетка. Най-отгоре са убитите при нападението в Камбрилс; долу вляво е единият ранен в къщата в Алканар, където има и биологичен материал от още три неидентифицирани лица; после са тримата, смятани за избягал, и накрая са четиримата арестувани. Илюстрация: El Pais
Тази схема показва участниците в терористичната клетка. Най-отгоре са убитите при нападението в Камбрилс; долу вляво е единият ранен в къщата в Алканар, където има и биологичен материал от още три неидентифицирани лица; после са тримата, смятани за избягали и накрая са четиримата арестувани. Илюстрация: El Pais

 

 

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар