В категории:Европа / Информации / Свят

Петимата терористи, убити в Камбрилс, действали за нов атентат в Барселона

Нападателите атакували с ножове туристите по крайбрежната улица на каталонското курортно градче недалеч от Тарагона, след като полицията ги подгонила и колата им се преобърнала. Четирима от тях са застреляни на място, петият бил тежко ранен и по-късно е починал, но е успял да рани сериозно една жена, която също е починала. Има още петима ранени

Кадър от полицейската акция в Камбрилс. Снимка: La Vanguardia
Кадър от полицейската акция в Камбрилс. Снимка: La Vanguardia

Драмата, разиграла се в малкото каталонско курортно градче Камбрилс край Тарагона в около 1.30 ч. след полунощ на 18 август, изглежда е предотвратила още по-голяма драма. Според полицията, на която се позовава в. „Ла Вангуардия”, неутрализираните там петима терористи вероятно са подготвяли нов атентат в Барселона.

Да напомним – съобщенията за престрелка между полицията и въоръжени нападатели на крайбрежната улица на Камбрилс бе съобщено само девет часа след терористичния акт в центъра на Барселона на 17 август следобед, отнел живота на 13 души и ранил над 100. При това нападение неизвестен все още извършител се вряза с бял микробус в тълпата на пешеходната улица „Лас Рамблас”, след което успя да избяга. „Барикада” подробно проследи трагедията с обновявани информации в реално време.

С цел издирване на извършителите и помагачите на този атентат полицията във и около Барселона установи многобройни полицейски контролно-пропускателни пунктове, на които се извършват проверки на коли и пътници.

В случая с Камбрилс пътувалите в кола терористи отминали такъв пункт на входа на курорта без да спрат и връхлетели със 120 км в час на пешеходната крайбрежна улица ва градчето, бягайки от полицейското преследване. Колата им обаче се преобърнала. Тогава те излезли от нея и започнали наред да намушкват хората с ножове. Но стигналите почти веднага на мястото полицаи предотвратили масово клане като открили стрелба по нападателите, а те им отвърнали.

При престрелката четирима от терористите са убити на място. Петият е бил тежко ранен, но успял да избяга, като сериозно наръгал междувременно една жена. По-късно е починал. За ранената жена днес бе съобщено, че също е починала. С нея жертвите от двете нападения – в Барселона и Камбрилс, станаха общо 14.

И петимата терористи в Камбрилс са били опасани с „пояси на шахида”, но направената по-късно проверка установила, че те били само имитация и в тях нямало толкова взрив, че да се предизвикат поражения.

Полицията смята, че терористите не са имали за цел да атакуват Камбрилс, а са се придвижвали с цел да осъществят нов атентат в Барселона. Но полицейската проверка и последвалата престрелка са осуетили плановете им.

В резултат на нападението има шестима ранени, включително трима полицаи.

Жители и гости на 33-хилядния Камбрилс, чиито обитатели през лятото се удвояват, преживяха кошмарна нощ, тъй като силите на реда призоваха никой да не излиза на улицата докато трае полицейската операция и много хора се оказаха принудени да прекарат нощта в затворени локали и магазини.

Доказано е вече, че шофьорът на колата с терористите е бил пряко свързан и с друг инцидент, предшествал атентата в Барселона. Става дума за експлозията, унищожила цяла къща в друго каталонско курортно селище – Алканар, в нощта на 16 срещу 17 август. Полицията вече свърза този взрив, при който има един загинал и един ранен, с последвалия атентат на „Лас Рамблас” в Барселона. Сега се оказва, че и в драмата в Камбрилс също има връзка с взрива в Алканар.

За 12 ч. барселонско време днес (13 ч. българско време) е предвидено масово възпоменание с минута мълчание на жертвите на вчеращното нападение в Барселона. Ще присъстват кралят на Испания Фелипе Шесто, премиерът Мариано Рахой, ръководителите на Каталония, лидерите на всички испански политически партии. Испания е в тридневен траур.

Посолството на Испания в София е открило съболезнователна книга. Тя ще е на разположение днес, 18 август, от 11.30 до 13.30 ч., и на 21 август, понеделник, от 11.30 до 13.30 ч.

Вестник „Ла Вангуардия“ публикува следните видеозаписи от стрелбата в Камбрилс.

 

 

Ужасени туристи бягат по улица в Камбрилс, изпълнявайки искането на полицията да се укрият. Снимка: El Pais
Ужасени туристи бягат по улица в Камбрилс, изпълнявайки искането на полицията да се укрият. Снимка: El Pais
Кметицата на Камбрилс Ками Мендоса благодари пред медиите на силите за сигурност за бързата реакция. Снимка: EFE
Кметицата на Камбрилс Ками Мендоса благодари пред медиите на силите за сигурност за бързата реакция. Снимка: EFE

 

Полицаи пред преобърната кола на терористите на разсъмване в Камбрилс. Снимка: El Pais
Полицаи пред преобърната кола на терористите на разсъмване в Камбрилс. Снимка: El Pais

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар