В категории:Свят

Кораб на анти-мигрантска организация е заподозрян за трафик на хора

Властите са открили на борда на наетият от крайнодясна антибежанска група съд 20 души от Южна Азия

 

Снимка: Wikimedia Commons

Екипажът на кораб, нает от европейската крайнодясна организация, целяща да попречи на операциите по спасяване на бежанци в Средиземноморието, е бил арестуван и впоследствие депортиран от контролирания от Турция Северен Кипър, съобщава Guardian. Причина за това е предполагаем трафик на хора, след като на борда са открити 20 души от Южна Азия.

Екипажът на C-Star е бил свален от борда в пристанища Фамагуста и се е явил в съда в четвъртък заедно с швейцарския собственик на кораба. Те са били обвинени в подготвяне и разпространение на фалшиви документи, но по-късно са освободени заради липса на доказателства.

Според Фаика Паса, местен правозащитник, са били арестувани деветима души от екипажа, включително капитанът и заместникът му, който е германски гражданин. По думите му на борда на кораба са открити поне 20 бежанци от Шри Ланка. Първоначално те са заявили на властите, че са се обучавали на кораба и са били освободени. Те обаче са променили твърденията си, когато на летището са разговаряли с Паса и други активисти. „Някои от тях казаха, че са платили 10 хил. евро на трафиканти, за да бъдат качени на кораб до Италия. Петима са поискали убежище, а останалите 15 са излетели обратно за Шри Ланка”, заявява той.

Според източници на Guardian, до четвъртък вечерта всички членове на екипажа са били депортирани и са напуснали с кораба. Швейцарският собственик е бил закаран в контролираната от гърците южна част на острова и се очаква да бъде разпитван допълнително.

В свое обръщение в Twitter кампанията „Защити Европа”, създадена от анти-имигрантското и анти-ислямско движение „Поколение идентичност” (Generation Identity), заявява, че тези 20 души на борда са били обучаващи се моряци. Организацията твърди, че те са чакали на летището, когато хора от неправителствени организации „са им предложили да останат в Европа и да поискат убежище в замяна на обещания и пари”. Според съобщението петима са приели подкупа „и сега отправят фалшиви обвинения срещу собственика на кораба”. От „Защити Европа” посочват, че корабът се е насочил към Кипър, след като не е успял да пусне котва в Египет.

Властите във Фамагуста са отказали да коментират задържането на кораба. Говорител на морската полиция в Република Кипър е заявил пред Guardian, че екипажът на кораба е изключил системата си за автоматична идентификация. „Корабът беше във Фамагуста, но не знаем дали е още там, защото не можем да го локализираме. Очевидно са изключили антените си. Тъй като това е контролирана от Турция територия, не можем да направим нищо повече”, казва той.

Четиридесетметровият съд бе нает от движението след набирането на над 75 хил. евро чрез кампания в интернет. Корабът напусна Джибути в началото на юли и плановете бяха да хвърли котва в град Катания в Сицилия, преди да отплава за международните води около Либия, където да се бори с НПО-тата, спасяващи бежанци. Кметът на италианския град Енцо Бианко обаче провали тези планове като призова пристанищните власти да не допускат кораба. На 20 юли се появиха съобщения, че корабът е бил спрян от египетските власти в Суецкия канал, след като капитанът не е успял да предостави задоволителен списък с екипажа. На следващия ден C-Star се е отправил към Фамагуста.

„Защити Европа” се зарича след края на разследването да продължи да изобличава това, което твърди, че е „криминално търсене и спасяване” на бежанци от неправителствени организации. Крайнодесните активисти обвиняват НПО-тата, които са спасили хиляди животи в Средиземно море, че работят заедно с трафикантите на хора. Активистите се опитват да блокират работата на спасителните екипажи и следят движението на кораби на организации като германо-френската SOS Méditerranée.

„Поколение идентичност” е създадена през 2002 г. във Франция, като досега е привлякла предимно млади членове от Германия, Австрия, Италия, а в последно време и от Великобритания. През миналата седмица членове на движението отидоха в Катания, където трябваше да пристигне кораба. Там те се снимаха с колумнистката от британския таблоид Mail Online Кати Хопкинс, която заявява, че е там за да отразява „мрачната истина” за мигрантската криза.

 

Оставете коментар